Stjuardesama se 12 meseci rada računa kao 16: Početna plata im je 1.000€, a posao je izrazito težak i naporan

Stjuardese imaju beneficirani radni staž i početnu platu od 1.000 evra.

MONDO/Stefan Stojanović/Shutterstock

Za mnoge je zanimanje stjuardese posao iz snova, međutim on je izrazito težak i naporan zbog čega osobe koje se time bave imaju pravo na beneficirani radni staž.

Pravilnik o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem propisuje da domaćin aviona (stjuardesa ili stjuard) ima beneficirani radni staž ukoliko ima najmanje 200 letenja godišnje. Stjuardesa ili stjuard za 12 meseci rada dobija dodatnih četiri, odnosno godinu dana rada se računa kao 16 meseci. 

Pored beneficiranog radnog staža, ovaj posao donosi i veća primanja od prosečnih u Srbiji. Početna plata iznosi oko 1.000 evra, kako je za portal MONDO ispričala jedna stjuardesa. Takođe nam je objasnila i zbog čega je ovaj posao težak i donosi beneficirani radni staž.

"Mi se nalazimo na 11.000 metara visine i na njoj smo toliko ozračeni da to može da se proveri u sistemu. Zbog tog zračenja mi ne smemo da doniramo organe i krv. Takođe nam se poremetio i bioritam jer ustajemo u dva, tri ujutru i letimo po 13, 14 sati. Mnogi članovi posade iz navedenih razloga imaju problema i da dobiju decu prirodnim putem", kazala nam je sagovornica. 

Istakla je da stjuardese koje zatrudne moraju odmah da prestanu da rade jer može da se desi da dođe do spontanog pobačaja. 

"Samo ona kolica koja guramo su preteška, a gde je sve ostalo. Letenje takođe utiče i na pritisak, oticanje i mnoge druge stvari", objasnila je stjuardesa za MONDO.  

Koliko godina bi trebalo da se bavite ovakvim poslom?

Da bi se staž osiguranja računao sa uvećanim trajanjem potrebno je da se lice efektivno bavilo opasnim poslovima minimum deset godina, za starosnu penziju i pet godina za invalidsku penziju. Takođe, pravo na beneficirani radni staž imaju i svi koji sami sebi plaćaju staž, pod uslovom da se utvrdi da su zaista radili teške i opasne poslove koji su zakonski obuhvaćeni ovom beneficijom.

Podsetimo, ranije smo pisali da i rudari ostvaruju pravo na beneficirani radni staž.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

KOLIKO JE STRESAN ODLAZAK NA POSAO NAKON ODMORA? Psiholog analizira: Postoje OVA dva tipa ličnosti, mnogi se ne odmore na odmoru!  Kurir televizija