Jedan od najplaćenijih poslova, vrtoglava zarada po satu: Potrebna 2 uslova, ali zbog rizika niko ne želi da radi

Posao u norveškoj ribljoj industriji je težak i fizički zahtevan, a Benjamin koji radi kao ribar na Severnom moru već 8 godina, na društvenim mrežama često deli svoja iskustva.

Youtube/ People and Places/Printscreen

Ako ste nedavno skrolovali dovoljno dugo po društvenim mrežama, velike su šanse da ćete naići na veoma specifičan, ali veoma divlji svet TikTok-a Severnog mora. Video snimci koje dele ljudi koji zarađuju za život među ogromnim talasima i teškim vremenskim uslovima prikupili su hiljade pregleda, a ribar Benjamin Bak je među onima koji su podelili svoja iskustva.

Jedan video koji je Bak podelio prikazuje ga kako dramatično "leti" po svom malom kupatilu na čamcu dok pokušava da opere zube, pre nego što je potpuno bačen na zemlju kada je čamac udario u veliki talas.

Bak, koji je iz Norveške, karijeru je započeo na okeanu kada je imao samo 17 godina, a sada već osam godina radi kao ribar. TikToker tvrdi da "ne treba mnogo više od kursa bezbednosti i lekarskog sertifikata“ da biste postali ribar na Severnom moru, ali to ne znači da je to lak posao.

"Naravno da morate da se nosite sa poslom na moru i mnogim satima koje morate da radite tamo. Nije za svakoga“, istakao je Bak.

Bak se osvrnuo na jednu situaciju na poslu gde je pao sa gornje palube broda dole u ​​ribarnicu, gde posade čuvaju svoj ulov. Bio je to pad od oko 5-6 metara, a Benjamin je na kraju slomio leđa. Ribar je zbog povrede bio bez posla 3-4 meseca,ali čak da ni tada "nije pomišljao da odustane".

Pošto je prošao kroz sve to i još uvek spreman da se vrati na posao, bilo bi prirodno pretpostaviti da Bak mora da zarađuje prilično visoku platu. Međutim, objasnio je da njegova zarada svakog meseca u potpunosti zavisi od toga koliko ribe uspeju da ulove.

Za dobar mesec, mogao bi mesečno da zaradi 6.000 dolara - cifra koja bi vas mogla naterati da razmišljate o tome da vas danima bacaju po čamcu. Međutim, u ne tako dobrom mesecu, Benjamin bi mogao da zaradi samo 1.000 dolara - manje od federalne minimalne zarade u SAD.

Korisnici TikToka koji gledaju Bakove video snimke jasno su stavili do znanja da ne bi mogli da se nose sa ekstremnim radnim uslovima koje predstavlja njegov posao, a jedan TikToker se šalio da su 'dobili modrice' samo gledajući njegove video snimke.

Objašnjavajući zašto voli taj posao, Bak je rekao: "Sviđa mi se to kada radite, radite, a kada imate slobodno, ne morate da idete na posao. I volim da vidim nova mesta i da putujem na moru. Takođe volim da vidim šta hvatamo, uvek sam uzbuđen novim ulovom".

Norveška riblja industrija teška i zahtevna

Koisnici koji razumenjuju iskustva na onlajn platformi Quora, iznoseći svoja iskustva o angažmanu ribara na Severnom moru navode da je sav posao u norveškoj ribljoj industriji težak i fizički zahtevan. Najčešća riba sa kojom se radi je losos, pastrmka, haringa, skuša i druge vrste bele ribe kao što je bakalar. Postoji mnogo različitih vrsta zadataka u fabrici za proizvodnju ribe, kao što su filetiranje, klanje i rad u magacinu. Zainteresovani za rad u proizvodnji ribe moraju biti spremni za obavljanje širokog spektra radnih zadataka.

Ribarska industrija je drugi najveći izvozni sektor u Norveškoj posle nafte i gasa. Uzgajani morski plodovi sada su mnogo veća industrija od tradicionalnog divljeg ribolova. Postoje neki stalni poslovi u ponudi u fabrikama ribe, ali nije uvek lako dobiti posao na moru osim ako ne govorite skandinavski jezik ili imate prethodno iskustvo. Za poslove na ribarskim plovilima biće vam potreban poseban bezbednosni sertifikat za rad na moru, glavni nosilac ovog kursa je u Tromsou. Vrhunac sezone može da varira između vrste ribe i obrađenog područja, mada na severu obično traje između aprila i jula.

(Mondo.rs, I.L.)