Vojo stvorio turističku atrakciju u srcu Srbije: Ima 10 bazena, restoran i apartmane, i rastura se od posla

Danas na više od 800 kvadrata i u 10 bazena uzgaja kalifornijsku i potočnu pastrmku, proizvodeći više od 20 tona ribe godišnje.
Foto: RINA.RS

Sopotnički vodopadi kod Prijepolja poznati su u čitavom regionu kao pravi prirodni dragulj i turistička atrakcija, ali to mesto nadaleko je čuveno i po najukusnijoj pastrmci.

Vojo Vukašinović, meštanin ovog kraja, ostvario je svoj dečački san i pokrenuo je proizvodnju ribe, otvorio ribnjak iz kog danas riba stiže na trpeze širom Zlatiborskog okruga. I dok voda iz planinskih izvora puni bazene, turisti u sve većem broju otkrivaju ovo mesto - uprkos lošoj putnoj infrastrukturi.

Foto: RINA.RS

Pre skoro deceniju i po započeo proizvodnju pastrmke u samo jednom bazenu. Danas na više od 800 kvadrata i u 10 bazena uzgaja kalifornijsku i potočnu pastrmku, proizvodeći više od 20 tona ribe godišnje.

"Počeo sam da radim ovo pre 14 godina. Prvo sam imao četiri bazena, a zatim sam širio proizvodnju. Napravio sam i restoran, kasnije sam štalu preuredio u apartmane, polako, korak po korak. Sve više ljudi traže ribu i posla ima", započinje priču vlasnik ribnjaka Vojo Vukašinović iz Sopotnice.

Ribu plasira u restorane širom Zlatiborskog okruga, ali i direktno turistima koji ga sve češće posećuju i uživaju u specijalitetima njegovog etno domaćinstva.

"Kupuju ljudi ribu i nose je po celoj Srbiji, od Novog Sada i Beograda pa sve do juga zemlje. Zamrznu je, a kada se odmrzne, bude ista kao i kada je sveža", ističe Vukašinović.

Za vrhunski kvalitet pastrmke presudna je hladna i bistra izvorska voda, kojom se svakodnevno pune svi ribnjaci, što ribama obezbeđuje prirodne uslove za rast i razvoj.

"Pastrmka je prilično zahtevna, jer ona je gospođa, i u vodi i na roštilju. Mora biti čista voda i svaki treći ili četvrti dan pranje bazena", pojašnjava Vojo.

Tokom prethodne dve godine, država i opština Prijepolje značajno su investirale u razvoj Sopotnice, jednog od najlepših lokaliteta grada na Limu.

"Ovo domaćinstvo je dobilo subvenciju od Ministarstva turizma za poboljšanje smeštajnih kapaciteta i razvoj ruralnog turizma u celini. Takođe, i Ministarstvo za zaštitu životne sredine je u prethodne dve godine izdvajalo sredstva za uređenje infrastrukture u zaštićenom području spomenika prirode Slapovi Sopotnice", kaže Petar Vasiljević, direktor Turističke organizacije Prijepolje - kaže Petar Vasiljević direktor Turističke organizacije Prijepolje.

Vasiljević navodi da se broj registrovanih turističkih domaćinstava u opštini Prijepolje znatno povećao zahvaljujući državnim subvencijama.

"Rezultati koje vidimo u statistici govore da je 2024. godine, u odnosu na 2023, broj smeštajnih kapaciteta, odnosno kategorizovanih ugostitelja na našoj teritoriji povećan tri puta - to je rast od 300 odsto. Rezultati podsticaja se i te kako vide", zaključuje Vasiljević.

Iako se sve više turista interesuje za prirodne lepote Sopotnice i njegov ribnjak, Vojo ističe da loš makadamski put, dugačak manje od jednog kilometra, i dalje predstavlja ozbiljan problem i prepreku za veći broj posetilaca.

"Ostalo je tih nekih 700/800 metara puta da se uradi. Bune se gosti kada dolaze, put je skroz u lošem stanju ali nadam se da će se i to rešiti", naglašava Vojo Vukašinović.

Sopotnica nije samo prirodni dragulj, već i mesto gde se uporan rad isplati. Vojo Vukašinović pokazuje da i u maloj sredini može da se razvije posao koji privlači posetioce i donosi sigurnu zaradu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Ribar iz Srbije kome je Rusija dala medalju: Po hodu prepoznam nečiju nameru Izvor: Kurir televizija

(Rina/Mondo)