• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOSOVO KORAK BLIŽE SAVETU EVROPE, OPASAN PRESEDAN: Šta Beograd može da uradi i kakve nas prepreke očekuju?

Autor Jelena Nikolić

Prijem Kosova u Savet Evrope predstavlja opasan presedan i kršenje međunarodnog prava, saglasni su političari i analitičari. Ipak, Priština je korak bliža prijemu u ovu međunarodnu organizaciju, odlukom poslanika u PSSE

 Savet Evrope Izvor: Youtube/PACE TV/Screenshot

Dan posle glasanja Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, nakon kog je usvojena odluka o prijemu Kosova, čime je korak bliže prijemu u ovu organizaciju, nižu se reakcije - od oštrih poruka da je napravljen zabrinjavajući presedan kršenja međunarodnog prava do mišljenja da je napravljen ozbiljan korak ka normalizaciji odnosa.

Dan D ćemo imati 16. i 17. maja, kada bi trebalo da bude održan sastanak Komiteta ministara koji će doneti konačnu odluku, a između različitih izjava političara, analitičara i poznavaoca dešavanja u regionu, ostalo je jedno koje se prati s najvećom pažnjom - šta Beograd do tada može da uradi?

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je nacrt izveštaja Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Prištini odobri da postane član Saveta Evrope. Sledeći korak je upućivanje preporuke za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Do tada, predstoji teška diplomatska borba, tvrde analitičari, i trka u "trci gde su Srbiji vezane i ruke i noge". Glavnu ulogu u toj trci ima Radna grupa za koordinaciju aktivnosti državnih organa u vezi sa "problemom prijema" Kosova u Savet Evrope, formirana 5. aprila.

Izvor: YouTube/Printscreen/Rastattt

Članovi tima koordinišu aktivnostima svih državnih organa Srbije u svim aktivnostima na planu sprečavanja prijema Prištine u ovu međunarodnu organizaciju. Aktivno lobiranje pominje se kao velika šansa koju Beograd ima, jer pruža velike mogućnosti i daje malo širi manevarski prostor. 

Opasan presedan

Da je već jučerašnjom odlukom načinjen "opasan presedan" vidi se po primeru zemalja - članica, koje takođe imaju nerešena teritorijalna pitanja. Ovakav zahtev nie upućen za prijem severnog Kipra, južne Osetije, Abhazije, objasnio je u ranijoj izjavi za naš portal analitičar Zoran Milivojević.

Prema Rezoluciji 1244, ali i Ustavu, Kosovo je deo suverene države Republike Srbije, a kako članica SE može postatisamo država, jasno je da ni formalno ni pravno ne ispunjava uslov za prijem.

Kao sramnu odluku ovo glasanje je ocenio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je rekao da je prvi put u istoriji preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

Izvor: RTS/screenshot

"Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda", naveo je i podsetio da Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je njihova međunarodna obaveza.

Kako su glasali poslanici?

Na sajtu PSSE objavljeno je kako se glasalo u Savetu Evrope. Za prijem se izjasnilo 131 od 171 prisutnih, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano. 

Protiv članstva Prištine u Savetu Evrope bilo je osam poslanika iz Španije i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Nemačke. Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije.

Protiv su bili sedmoro članova delegacije Srbije, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hercegovine. Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje Moldavaca, kao i jedan poslanik iz Nemačke.

(Mondo.rs)

Komentari 27

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nije sve izgubljeno kada im se Ana obrati

Svojom elokvencijom dok pola sata muca i sriče ono što joj je napisano na papiru pa posto ne može do kraja da pročita svojim rečima im objasni, svi će ostati nu čudu ne znajući da li je lepša ili pametnija.

Ccc

Po ohridskom sporazumu srbije se ece protivit clanstvu kim u medjunarodne institucije..tacno ili ne????

NAJISKRENIJE

Sam Rezultat 131 -29 Govori da Srbija nikada nije menjala Politiku 90-ih

special image