• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VUČIĆ NA SEDNICI SB UN: Režim u Prištini stvara nepodnošljive uslove života za Srbe!

Autor Miloš Škrbić

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

 Savet bezbednosti UN Izvor: RTS 1/Video Plus/Kurir/Screenshot

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećen šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a se održava u Njujorku, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Sednica je počela sa malim zakašnjenjem u 16.13 po srednjeevropskom vremenu.

Antonije Gutereš je u redovnom izveštaju, a koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu Kosova krhka.

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstavila je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade.

Gutereš je najoštrije osudio, ozbiljan bezbednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i insistirao na završetak istrage i "privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja".

Vučić o izveštaju

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je pozdravio sve prisutne podsećajući da je prošlo 11 godina od usvajanja najvažnijeg sporazuma Beograda i Prištine.

"Iako su Srbi ispunili sve stavke Zajednica srpskih opština nije na vidiku. Ovih 11 godina su godine neispunjenih obećanja, slučajne ili namerne nesposobnosti EU da stvari pomeri sa mrtve tačke", rekao je Vučić.

"Jedini opipljiv ishod napora je izlaganje motiva Prištine. Potvrdili su da njihove odluke da ukinu dinar na Kosovu jesu uticale na ljude. Rekli su da niko u Srbiji nije pogođen odlukom, ali namera je da iskorene kompletno srpsko prisustvo na Kosovu. Kurti je ostao posvećen formiranju Velike Albanije. Nema kompromisnog rešenja i umesto da bude sankcionisan Kurtijev režim je nagrađen. Imamo 16 motivisanih napada na Srbe - napad u Gračanici, pucnjava i zastrašivanje srpskih povratnika, kontinuirani pritvori bez opravdanja, ukidanje tabla sa imenima na srpskom jeziku na severu Kosova. Ovi napadi su se produbili posle 8. februara gde su progonitelji Srba zaplenili medicinska sredstva. UMNIK-ov izveštaj je pun preciznosti, ali bez događaja protiv Srba."

Vučić o teroru izuzetom iz izveštaja UMNIK-a

"Moja je obaveza da ponudim uvid kako bih vam omogućio obuhvatnu sliku", istakao je predsednik Srbije Vučić navodeći brojne primere terora nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

"Preoravanje i uništavanje srpskih groblja, onemogućavanje isplata plata i penzija Srbima na KiM, sredstva za finansiranje narodnih kuhinja i drugih prihoda, kao i mnogi napadi na srpsku decu, pokušaj ubistva jedanaestogodišnjeg dečaka i njegovog rođaka, kao i napad na pravoslavne objekte. Ne možemo da nabrojimo koliko je događaj u Banjskoj bio u medijima, a nijedan mali procenat teza nije iskorišćen da se pomene vojnik Vljose Osmani, koji je na srpski Božić pucao na dečaka. Ponekad se pitamo, da li činjenica da je optužen za manji prekršaj ima to što su žrtve Srbi?", rekao je Aleksandar Vučić dodajući da režim u Prištini stvara nepodnošljive uslove života za Srbe.

"Umesto da Kurti bude kažnjen, Kurtijev režim je nagrađen. Srbi na KiM su meta, trebalo bi da je ovo jasno naglašeno u izveštaju.", podvukao je predsednik Srbije.

"Napadi protiv civila nisu nijednom pomenuti, a događaji u Banjskoj čak osam puta. Ovo je posledica Kurtijeve represije i napada na civile. Srbija je osudila napad i ne dozvoljava da ovo bude alibi za novi progon Srba. Više od godinu dana smo upozoravali sve predstavnike da Srbi na KiM doživljavaju napade. Policija ih prebija, maltretira i hapsi, a niko nije slušao naš apel". 

"14. aprila uhapšen je Srbin ranjen u leđa. Srećko Sofronijević je jedva preživeo pucnjavu, a za to niko nije odgovarao. On je čovek bez dela i prekršaja. Dobijali smo i izveštaje o zlostavljanju Srećka Sofronijevića u zatvoru sa albanskom većinom".

Izvor: RTS1/Printscreen

Predsednik Srbije navodi da Kurti i njegovi saradnici odbijaju da primene osnovne odredbe Briselskog sporazuma, dodajući to da je Srbija posvećena dijalogu kao jedinom mirnom načinu prevazilaženju problema.

"Dok svi izveštavaju o situaciju na KiM, na terenu se proganjaju Srbi bez preduzimanja akcije koja bi to sprečila".

Otvoren progon i odbijanje formiranja ZSO

"Priština odbija da uspostavi ZSO što je dogovoreno sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Insistiranje Beograda na ZSO ne dovodi status KiM. Ona treba da obezbedi sigurnost Srba, a da je to bilo uspostavljeno u prethodnih 11 godina imali bismo pravi dijalog i možda istorijsko pomirenje. Bojim se da će nas to dovesti do nepredvidivih scenarija sa ogromnim posledicama. Očigledno je da su nam hitno potrebna rešenja", objasnio je predsednik Srbije, a potom nabrojao neke od ločina bez kazne:

"U julu 1999. albanski teroristi su masakrirali 14 Srba, 2001. godine autobus sa Srbima je raznet, 2003. godine pucali su na decu koja su se kupala u Bistrici, pogrom 2004. godine...", nabroja je zločine Albanaca na Kosovu i Metohiji Aleksandar Vučić, dodajući da se to toleriše - tako da izvršioci zla nisu privedeni pravdi, već su nagrađeni.

"U obavezi sam da ne koristim eufemizme za pravo stanje. Upozoravam vas na opasnost koja proizilazi iz oživljavanja politike mržnje od strane Prištine. Svet u međuvremenu ćuti, imajte na umu da je u toku slepo poricanje realnosti i da se to primenjuje sa ciljem progona Srba. Ako se to desi, to bi bio fatalni udarac međunarodnom pravu.", naglašava Vučić i dodaje da je Srbija mesecima optužena da će pokrenuti agresiju protiv Kosova ili drugih naroda u regionu.

"Niko se nije izvinio zbog laži. Srbija je posvećena miru, međunarodnom javnom poretku, rezoluciji UN i daćemo sve od sebe da održimo mir i stabilnost u regionu", završio je svoje izlaganje Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas združenoj taktičkoj vežbi

Pogledajte

00:10
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas združenoj taktičkoj vežbi
Izvor: Kurir/Petar Aleksić
Izvor: Kurir/Petar Aleksić

(Mondo/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

umetnik, opzicionar, panker, roker, partizanovac

Isto se ja tako osecam u Srbiji

Slavica

Prevodilac klasika pojma nema da prevodi...

Brundo

Sta cekamo?Limun?ZSO nije u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije.

special image