• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKE SU PLATE SRPSKIH POLITIČARA? "Rekorderi" u Skupštini i među direktorima javnih preduzeća prelaze 200 hiljada

Autor Jelena Nikolić

Visina mesečnih primanja državnih funkcionera određena je Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama

 Kolika je plata predsednika Srbije i političara u Skupštini Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Kurir/Nemanja Nikolić/RTS/Screenshot

Kolike su plate srpskih političara tema je koja spada u informacije od javnog značaja, a visina mesečnih primanja određena je Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama.

Javni funkcioneri su u obavezi da prijavljuju imovinu i prihode, a na sajtu Agencije navedeno je da ove godine za to imaju rok do 15. maja. Imovina i prihodi se vanredno prijavlјuju sa stanjem na dan 31. decembra prethodne godine, ukoliko je došlo do bitnih promena u odnosu na podatke iz prethodno podnetog Izveštaja. Bitna promena postoji kad su uvećani ili umanjeni imovina i prihodi koji, prema prethodnom Izveštaju, prelaze prosečnu godišnju zaradu bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji ili kad je promenjena struktura te imovine.

Tako je, prema zvaničnim i poslednjim objavljenim podacima iz maja pro[le godine, navedeno da je plata predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, iznosila 200.962,27 dinara, dok je Ana Brnabić kao predsednica Vlade Srbije imala mesečna primanja od 145.307,31. Kolika su joj primanja kao predsednice Skupštine još nije objavljeno, prema izveštaju u koji je MONDO imao uvid.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednje objavljenim podacima u imovinskim kartama na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, najveću platu u Srbiji ima Bratislav Gašić kao ministar unutrašnjih poslova 269.564,68, dok je kao direktor Bezbednosno-informativne agencije primao 261.000 mesečno.

Ministar finansija Siniša Mali imao je 878 evra, a prema poslednjim dostupnim podacima ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović mesečno prima platu od 917 evra.

Izvor: Kurir televizija

Goran Vesić kao zamenik gradonačelnika zarađivao je 109.945 dinara, kao odbornik u periodu od 1. avgusta do 25. oktobra 2022. primao je 130.347, a kao ministar sada ima 121.089 dinara mesečno. Osim toga je, kao član UO Fonda za nauku i razvoj, prema podacima iz 2023. godine, imao platu od 74.981 dinara.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Povećanje plata od 1. januara ove godine

Početak 2024. doneo je uvećanje plata narodnim poslanicima je veća za 10 odsto, dok je prethodno povećanje od 12,5 odsto bilo u januaru prošle. Prema članu 9 Zakona o budžetu za 2024. godinu pored narodnih poslanika, plata je povećana i predsedniku države i takozvanim imenovanim licima.

Plate narodnih poslanika variraju u zavisnosti od stranke u kojoj se nalaze, odnosno funkcije koju obavljaju, godina staža i drugih, dodataka. Najveća zabeležena plata u 2022. je iznosila 4,2 milion dinara. Zatim slede mesečne isplate od 3,1 milion dinara, 3 miliona, pa sve do 2,3 miliona.

Izvor: Printscreen/Narodna skupština

Na zvaničnom sajtu Narodne skupštine može se pronaći dokument - Odluka o visini osnovice za obračun i isplatu plate za predsednika Republike, narodne poslanike i imenovana lica u službi predsednika Republike i Službi Narodne skupštine i njome se utvrđuju dve stvari:

1. Utvrđuje se osnovica za obračun i isplatu plate za predsednika Republike i narodne poslanike, u neto iznosu od 13.397,48 dinara, sa pripadajućim porezom i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, počev od obračuna i isplate plate za januar 2024. godine.

2. Utvrđuje se osnovica za obračun i isplatu plata za imenovana lica u službi predsednika Republike i imenovanih lica u Službi Narodne skupštine, u neto iznosu od 4.555,60 dinara, sa pripadajućim porezom i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, počev od obračuna i isplate plate za januar 2024. godine.

Odluka koju je potpisao Milenko Jovanov, predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, stupila je na snagu narednog dana od dana donošenja, pa su tako narodni poslanici već u okviru januarskih primanja dobili povećanje plate.

Vrtoglave cifre mesečnih primanja direktora javnih preduzeća

Izveštaji Agencije za sprečavanje korupcije pokazuju da direktori javnih preduzeća imaju plate veće od prosečnih mesečnih dohodaka u Srbiji. Drektor JP Srbijagas, Dušan Bajatović, prednjači kada su u pitanju plate direktora javnih preduzeća, sa 202.462 dinara, prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije iz 2022. godine, kada je poslednji put prijavio svoje prihode.

Izvor: RTS / Printscreen

Bajatović je i član Nadzornog odbora AD Jugorosgaz gde mesečno prima 1.469.665 dinara. Treća njegova plata dolazi iz preduzeća Podzemno skladište gasa Banatski Dvor gde je predsednik Nadzornog odbora, i iznosi 587.900 dinara. Četvrta plata dolazi iz preduzeća Gastrans, gde kao direktor prima 1.703.104 dinara. Peta plata stiže iz budžeta Srbije, gde kao poslanik mesečno prima nepunih 35.000 dinara.

Jednokratnu uplatu, Bajatović je dobio iz Poreske uprave, regionalnog odeljenja Novi Sad, kao povraćaj više uplaćenog doprinosa za PIO u iznosu od 11.006.690 dinara. Još jedna jednokratna uplata stigla mu je i kao bonus iz Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor u iznosu od 7.054.177 dinara. Drugi bonus koji je Bajatović prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije iznosio je 5.123.470 iz Gastransa.

Izvor: Printscreen/Youtube/tvINFOGRADNJA

Direktorka preduzeća Elektromreža Srbije, Jelena Matejić prima platu u iznosu od 220.000 dinara. Pored plate iz javnog preduzeća, Matejić mesečno prihoduje skoro 72.000 dinara kao predsednica Saveta Akcionarskog fonda Beograd.

V.d. direktora JP Pošta Srbije Zoran Đorđević, mesečno prihoduje skoro 249.000 dinara.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Direktor JVP Srbijavode Goran Puzović, prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije iz 2021. godine mesečno zarađuje skoro 158.000 dinara, a direktor JP Nuklearni objekti Srbije Dalibor Arbutina mesečno zarađuje 144.000 dinara.

Kolike plate imaju naši ambasadori?

Prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije iz 2023. godine, plate pojedinih ambasadora Srbije varirale su, od 90 hiljada dinara do nekoliko hiljada evra.

Plata ambasadora u Iraku Uroša Balova iznosila je 95.168 dinara mesečno, ambasadori u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Kini, Albaniji i Australiji primaju mesečno između 115.000 i 132.000 dinara; ambasadori u BiH (3.700), Grčkoj (3.705), i Saudijskoj Arabiji (3.484), a do 4.500 evra zarađuju predstavnici Srbije u Norveškoj, Maroku, Sloveniji, Crnoj Gori, Azerbejdžanu.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ha ha ha

Pa kakva vam je ovo lista. Pa direktori kancelarija primaju preko 300 k. Plus svaki pokret prstom naplacuju masno.....nepotrebna predavanja.....nepotrebne obuke.....vestacenje......profesure na fantomskim fakultetima.....cak i onim kojima je zabranjen rad...... Direktor kancelarije vam prima izmedju 500 i 600 k mesecno....sluzbeni stan....na racun drzave....dva sluzbena auta....naravno na racun drzave.....cela kancelarija obigrava i opsluzuje celu direktorovu familiju....od cegera ....do urino-kulture......

Surda

140.000 а svaki drugi dan novo odelo a odelo 120.000....kako bre...a da...gde su uoravni odbori, ćar od tendera, mito, korupcija....e tako vec moze...

V

Ne žive oni od plate

special image