• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO JE SI ĐINPINGU ZNAČAJNA SRBIJA, ZAŠTO BEOGRADU PODRŠKA PEKINGA? Od kosovskog pitanja do ekonomske saradnje

Autor Jelena Nikolić

Iz Pekinga su najavili da je poseta Sija Đinpinga velika prilika za "jačanje čeličnog partnerstva", dok Beograd kineskog predsednika dočekuje kao "istinskog prijatelja Srbije"

 Si Điping Izvor: esfera/Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock

Kineski predsednik Si Đinping dolazi u Srbiju gde će boraviti 7. i 8. maja, na godišnjicu NATO bombardovanja kineske ambasade. U Beograd stiže u okviru evropske turneje, nakon posete Parizu, gde se sastao sa Emanuelom Makronom i Ursulom fon der Lajen.

Iz Pekinga su najavili da je poseta Sija Đinpinga velika prilika za "jačanje čeličnog partnerstva", dok Beograd kineskog predsednika dočekuje kao "istinskog prijatelja Srbije".

Koliko je ova poseta značajna Kini, a koliko Srbiji?

Kina vidi u Mađarskoj i Srbiji dva najznačajnija partnera u Evropi, "put ka evropskom tržištu I jačanju uticaja u Evropi", smatraju analitičari. S druge strane, Beogradu je dragoceno slaganje oko ključnih političkih pitanja - Kina ne priznaje nezavisnost Kosova zbog čega naša zemlja računa na podršku zvaničnog Pekinga u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Stav njegove zemlje po pitanju Kosova i Metohije preneo je, nedvosmisleno, i ambasador u Beogradu Li Ming, rekavši da Kina suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume opravdane brige srpske strane po tom pitanju i ceni napore srpske strane za političko rešenje tog pitanja.

"Rezolucija SB UN 1244 bi uvek trebalo da bude temelj i okvir za rešavanje tog pitanja i u tom procesu očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta bi trebalo da bude ispoštovan. Ovde ne bi smeli da se primenuju dvosturki standardi", kazao je Ming.

Naglasio je da će poseta a Si Đinpinga Srbiji za nekoliko dana biti važna prekretnica koja će otvoriti novo poglavlje u istoriji srpko-kineskih odnosa.

"Čelično prijateljstvo Kine i Srbije je duboko. Poslednjih godina, pod rukovodstvom predsednika Sija i Vučića, kinesko-srpski odnosi su na visokom nivou i postižu plodne rezultate. Kineska strana je spremna da iskoristi tu posetu, da otvori novo poglavlje u istoriji u srpsko-kineskih odnosa", rekao je Ming u obraćanju nakon obilaska radova na izgradnji kompleksa EKSPO 2027 i Nacionalnog fudbalskog stadiona.

On je istakao značaj projekat EKSPO 2027 i zahvalio se predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na podršci koju je dao kineskim kompanijama.

"To je veliki međunarodni događaj koji je izazvao svetsku pažnju. Predsednik Vučić mu pridaje veliki značaj i on je ukazao na novi pravac ekonomskog razvoja Srbije. Narod Srbije i regiona sa nestrpljenjem očekuje taj događaj", rekao je Ming i dodao da je uveren da će EKSPO doneti Srbiji tri miliona turista, investicije i nove mogućnosti za razvoj odnosa Kine i Srbije.

Direktor Instituta za pojas i put Bojan Lalić ocenio je da je ključna poruka posete kineskog predsednika Si Đinpinga kontinuitet u svakom obliku saradnje, a da je za Srbiju izuzetno značajno prijateljstvo tako velikog igrača na globalnoj i ekonomskoj i političkoj sceni.

"Već sada smo na nivou saradnje sa Kinom da je najveće očekivanje koje imamo i koje će zasigurno biti ostvareno jeste kontinuitet. Kontinuitet odnosa, saradnje i u političkom i u ekonomskom i u svakom drugom smislu. Taj kontinuitet i sastanci dvojice predsednika, predsednika vlada svakako govore u prilog tome", rekao je on, prenosi Kosovo onlajn.

Duga istorija "čeličnog prijateljstva"

Veze između Beograda i Pekinga sežu još od 2009. godine, a sedam godina kasnije ova saradnja je podignuta na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, što Srbiju čini jedinom zemljom u regionu sa takvim međusobnim sporazumima.

Izvor: Kineski radio internacional

Srbija je takođe važan igrač u kineskoj inicijativi "Pojas i put". Kineske kompanije su preuzele kontrolu nad RTB Bor i Železarom Smederevo, i aktivno učestvuju u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata, poput izgradnje pruge Beograd-Budimpešta. Takođe, stigla je i najava da će kineska firma biti glavni izvođač radova na izgradnji Nacionalnog stadiona Srbije. 

Značaj inicijative "Pojas i put"

Inicijativa "Pojas i put" danas obuhvata više od 150 zemalja i međunarodnih organizacija i pokrenuta je s ciljem izgradnje infrastrukturnih, putnih i pomorskih projekata kako bi se rute transporta i trgovine iz Kine povezali sa zemljama širom sveta.

Tokom prvih deset godina međusobne saradnje kroz ovu inicijativu prošlo je više milijardi dolara, a kada je reč o Srbiji, završeni su ili započeti neki od velikih projekata, od pruge Beograd-Budimpešta, deonice auto-puta #Miloš Veliki", obilaznice oko Beograda, puteva Novi Sad - Ruma, Valjevo-Lajkovac, rekonstrukcije termoelektrane Kostolac...

Osim u ekonomiji, saradnja seže i u oblast odbrane. Tokom proteklih godina, Srbija je nabavila PVO sistem FK-3 i borbene bespilotne letelice iz Kine, čime se dodatno ojačala vojna saradnja između ove dve zemlje.

Tri najveća izvoznika iz Srbije 2023. godine bile su kineske firme Ziđin majning, Ziđin koper i HBIS grupa, koje su zajedno izvezle robe u vrednosti nešto manjoj od 2,5 milijardi dolara, pokazali su podaci Ministarstva finansija.

Ali, iako je za srpsku privredu značajna, ova cifra "ne čini ni hiljaditi deo ukupnog kineskog izvoza prošle godine, koji je iznosio gotovo 3,4 milijardi dolara", što, poručuju poznavaoci prilika na svetskoj političkoj sceni, ukazuje da je ova poseta "malo više politička nego ekonomska".

Sijev dolazak u Evropu "u pravom trenutku"

Kineski predsednik dolazi u Evropu u momentu kada EU preti da će nametnuti tarife na kinesku industriju električnih vozila i zelene energije, navodeći da ogromne državne subvencije kineskim proizvođačima daju nepravednu prednost, piše Rojters.

Eksperti, učesnici panela Atlantskog saveta, kažu da je ova poseta dobra prlika da se sedne za sto i razgovara o trgovini, ratu u Ukrajini i drugim otvorenim pitanjima, ali sumnjaju da će doći do nekih konkretnih dogovora.

Dejvid Šulman, ekspert za Kinu pri Atlantskom savetu, smatra da ova poseta evropskim zemljama može pokazati podele Zapada oko strategije prema Kini i da će Si Đinping pokušati da popravi odnose koji su značajno pogoršani time što Kina stoji na strani Rusije u ratu u Ukrajini.

Velike teme biće i auto industrija i proizvodnja električnih vozila, kažu stručnjaci. Kineska kompanija BYD je ranije najavila da će u Mađarskoj otvoriti svoj prvi pogon za proizvodju električnih voziila, i očekuje se da će se u "Budimpešti slaviti otvaranje tog pogona".

Međutim, panelisti su saglasni da je, generalno, za kineskog predsednika poseta Evropi više ekonomsko, a ne strateško pitanje, a jedan od glavnih ciljeva je da se EU udalji od Amerike.

"SAD se nadaju da će uticaj Kine ostati ograničen na Srbiju i Mađarsku i da se neće preliti na ostatak centralne i istočne Evrope, odnosno zemlje koje su privučene lažnim obećanjima Incijative "Pojas i put". SAD očekuju će se odnosi Kine sa dve zemlje produbiti, ali da to nije i generalna pozicija centralne i istočne Evrope", zaključuje Šulman.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image