Kako prenosi RTK, danas se završava prelazni period od tri meseca koji je tzv. Centralna banka Kosova odredila po pitanju dinara. Kako se navodi u tekstu, od sutra će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na Kosovu i Metohiji koriste druge valute osim evra.

Dalje se ističe da u ovom prelaznom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju. U međuvremenu, komercijalne banke koje posluju na Kosovu i Metohiji dobile su instrukcije da otvore nove filijale na severu.

Od 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde na Kosovu i Metohiji moraju da se obavljaju u evrima.

"Druge valute osim evra, mogu da se koriste na Kosovu kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti", navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, upitan pre nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da o takvim pitanjima odlučuje tzv. Centralna banka Kosova, a ne izvršna vlast.

BONUS VIDEO:

"KOSOVO JE POSTALO LOGOR ZA SRBE, SAMO ŠTO JOŠ NEMA VEŠALA!" Miletić tvrdi: Prvo su ukinuli dinar, a onda sledi kažnjavanje Kurir televizija

(Kosovo Online/MONDO/N.D.)