Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević danas je u Skupštini Srbije predstavio svoj ekspoze, a pojedine teme nagovestile su u kom će pravcu ići Srbija u naredne četiri godine, koliko traje mandat njegove Vlade.

Najavio je da će Vlada koju će on predvoditi biti "u najvećoj mogućoj meri Vlada kontinuiteta", poručio da je Kosovo i Metohija "najveći izazov" za našu zemlju, govorio o očuvanju teritorijalnog integriteta i značaju političke nezavisnosti i vojne neutralnosti, koju će se Srbija truditi da zadrži.

Evropski put i Kosovo i Metohija 

Kao najveći izazov za njegov kabinet Vučević je naveo odbranu teritorijalne celovitosti po pitanju Kosova u međunarodnoj areni".

"Buduća Vlada će učiniti sve da spreči prijem lažne države Kosovo da dobije članstvo u Savetu Evrope (SE) i bićemo prinuđeni da adekvatno odgovorimo ukoliko se to desi" rekao je i dodao, iako Srbija ulaže ogromne napore da to spreči, šanse nisu velike.

Potvrdio je da Srbija ostaje na evropskom putu, i da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji naš strateški put. Osvrnuo se i na godine za nama, u kojima su se nizali novi kriterijumi i uslovi i "pozvao EU da otvori svoja vrata".

undefined
Foto: MONDO/J.N. 

Kako je rekao, "neki žele da Srbiju ponize tako što bi priznala nezavisnost takozvanog Kosova i uvela sankcije Rusiji", ali je takve zahteve odmah i odbacio uz poruku da nećemo sebe poniziti. On je istakao da mir za Srbiju nema cenu kao i da bez toga ne bi bio moguć ni njen dostignuti ekonomski napredak, kao i da se sve čini da se mir sačuva.

"Ali postoj crvena linija - ne možemo žrtvovati živote naših ljudi", naglasio je Vučević i naglasio da će se spoljna politika temeljiti na očuvanju nacionalnih interesa, odnosno teritorijalnog integriteta i razvojnih potencijala.

Istakao je da će Beograd ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ako iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu.

"Ali međunarodna zajednica glasnom tišinom povodom Kurtijevog nasilja i progona Srba dijalog pretvorila u okvir za legalizaciju jednostranih i protivpravnih poteza Prištine", rekao je pred poslanicima.

Vojni rok - da ili ne?

Prema njegovim rečima, biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše četiri meseca, uz ocenu da je to vreme dovoljno da se dobije obučen vojnik i "svakako bezbednija i sigurnija država".

"Vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već je to priprema da se sačuva država i da imamo generacije koje znaju da brane svoju državu. Treba da znamo i kako se postupa kada su neke elementarne nepogode i neke druge situacije, kada svi očekuju da vojska i policija budu prve na pomoći, jer postoji i treća misija vojske - a to je pomoć civilnim organima", dodao je on.

odbrana23 (1).jpg
INSTAGRAM/screenshot/MILOSVUCEVIC_ODBRANA 

Naglasio je da je Srbija čvrsto opredeljena za mir i jačanje i stvaranje partnerskih odnosa sa svim zemljama. Prepoznajući značaj sposobnosti prihvatanja i kapitalizacije novih tehnologija, buduća Vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjem u Vojsku Srbije i dalje podsticanje naše namenske proizvodnje. Zbog sve složenijih izazova i pretnji bezbednosti, nova Vlada će preduzeti aktivnosti na izradi novih strategijskih dokumenata i planiranja razvoja sistema odbrane.

Nema sankcija za Rusiju

Srbija se neće odreći prijateljstva sa Rusijom, najavio je Vučević.

"Za nas je teritorijalni integritet Ukrajine neprikosnoven. SAD su svetska sila, naravno da je u našem interesu da gradimo najbolje odnose sa njima. Čvrsto verujem da naši odnosi mogu biti na visokom nivou. Spoljna politika imaće utemeljenje u nacionalnim interesima Srbije", rekao je Vučević.

O domaćoj namenskoj industriji

Govoreći o domaćoj namenskoj industriji, Vučević je kazao da je država u investicione programe prošle godine uložila 11,6 milijardi dinara, kao i da je novi investicioni program planiran u narednom periodu s obzirom na povećan obim potražnje za proizvodima domaće namenske industrije, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Dodao je da je tokom prethodnih 10 godina ubrzan razvoj naoružanja i vojne opreme, od složenih borbenih sistema, bespilotnih letelica, streljačkog naoružanja, nišanskih i izviđačkih sistema, municije, zaštitne opreme, kao i da su ratne rezerve i hrana popunjene na 100 odsto kapaciteta.

IMG-20240501-WA0204 copy.jpg
Kurir/Perar Aleksić 

"U narednom periodu je za potrebe dodatnog jačanja i dodatnog opremanja Vojske Srbije planirano zaključenje ugovora i sukcesivna isporuka 850 složenih borbenih sistema iz domaće odbrambene industrije, novoproizvedenih i modernizovanih, do 2027. godine", kazao je Vučević, dodajući da će se nastaviti i opremanje modernizovanim tenkovima, borbenim vozilima, PVO sistemima, višenamenskim helikopterima, avionima, radarima.

Podizanje životnog standarda prioritet nove Vlade

Jedan od glavnih prioriteta vlade će biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje, rekao je Vučević, što će se dobrim delom ostvariti programom "Skok u budućnost".

"Daćemo snažan zamah izgradnji infrastrukture, izgradićemo dodatnih 487 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, za četiri godine biće potpuno rehabilitovana naša putna mreža, a planirana je izgradnja i rekonstrukcija preko 2.000 kilometara železničkih pruga", poručio je i posebno istakao planove za "Expo 2027", ali i razne infrastrukturne projekte, među kojima su i mostovi u Novom Sadu.

(Mondo.rs)