• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VODIČ KROZ PREDSTOJEĆE IZBORE! Mnoge se pitaju da li glasaju na novoj adresi ako su se skoro preselili?

Autor Jana Desovski

Ako ste u Beogradu, pre nego što krenete na glasanje, proverite da li ste na istom biračkom mestu jer je broj biračkih mesta uvećan za 85 mesta.

 Sve o glasanju na predstojećim izborima 2 juna Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Pre šest meseci ste se preselili iz opštine Obrenovac na Stari grad, ili iz Niša u Beograd, i mislite da ćete na predstojećim izborima 2. juna na izborima glasati na novoj adresi? Grešite! Građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, jer su 10. maja u Skupštini Srbije usvojene dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. 

Te izmene konkretno podrazumevaju da ograničenje važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine. To znači da će glavni likovi naše priče 2. juna ipak morati da idu u Obrenovac ili Vranje kako bi ispunili svoju građansku dužnost.

Sve ovo je rezultat dogovora poslaničkih grupa o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen između vlasti i opozicije u parlamentu, posredstvom predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić.

"85 biračkih mesta više"

Ali, izmenama tu nije kraj. Ako ste u Beogradu, pre nego što krenete na glasanje, proverite da li ste na istom biračkom mestu jer je broj biračkih mesta uvećan za 85 mesta, odnosno sedam odsto u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine. Posledično, na izborima 2. juna Beograđani moći da glasaju na ukupno 1.265 biračkih mesta.

Ova izmena deo je preporuka iz Izveštaja ODIHR/OEBS, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Gradske izborne komisije, da se postojeća biračka mesta sa više od 1.800 birača podele na adekvatan način kako bi se navedena preporuka ispunila i unapredio izborni proces.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je 26. aprila izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave. Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić raspisao je za 2. jun izbore za odbornike u 17 gradskih opština.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:14
Počinje glasanje o novoj Vladi Srbije
Izvor: Kurir/Petar Aleksić
Izvor: Kurir/Petar Aleksić

 (Blic/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image