• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA ZNAMO O IZBORIMA 2. JUNA? Imamo misterioznog kandidata čije se ime krije i Grka koji bi da bude gradonačelnik

Autor Jelena Nikolić

U 89 opština i gradova 2. juna biće održani lokalni odnosno gradski izbori. U trci za gradonačelnika Beograda 14 kandidata, a neki od njih već izazivaju veliku pažnju javnosti

 Izbori 2 juna sve o kandidatima  Izvor: RINA.RS

Beogradski i lokalni izbori biće održani 2. juna, a novu vlast će na ova dva nivo birati građani 89 gradova i opština u Srbiji. U poslednjih nekoliko nedelja dešavalo se svašta - od proglašenja lista do biranja bojkota, od zapaljivih predizbornih poruka do uobičajenih obećanja, od pregrupisavanja do "već viđenih" koalicija...nedelje za nama potvrdile su da je pred nama "ozbiljna politička utakmica".

A, kakav će biti sastav timova i konačan rezultat, znaćemo vrlo brzo. Šta je za sada poznato o predstojećim izborima, nedelju dana pred izlazak na birališta?

Ko (ne) može da glasa 2. juna

Građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, jer su 10. maja u Skupštini Srbije usvojene dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. 

Te izmene konkretno podrazumevaju da ograničenje važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine.

Ko je ko na glasačkom listiću za gradske izbore?

Na glasačkom listiću za odbornike Skupštine grada Beograda učestvovaće 14 lista, saopštila je Gradska izborna komisija. 

Gradovi koji izlaze na birališta

Beograd, Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Gradska izborna komisija je kao prvu proglasila listu koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke pod nazivom "Aleksandar Vučić – Beograd sutra", na mestu broj dva je lista "Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek", dok je pod rednim brojem tri lista Grupe građana "Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić".

Pod rednim brojem četiri proglašena je izborna lista "Grupa građana – Za zeleni Beograd – Kada ako ne sad – dr Dejan Žujović", peta je izborna lista "1 od 5 miliona – Beogradski front – Ritam grada, Dušan Teodosijević, gradonačelnik".

Lista koalicije "Biramo Beograd", koju čine Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak i Novo lice Srbije, proglašena je šesta po redu.

Sedma je izborna lista "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović", koju je podnela istoimena grupa građana, dok je pod rednim brojem osam "Narodna lista – Ključ za pobedu", koju čine Narodna stranka, Nova Srbija i pokret "Živim za Srbiju".

Izvor: Printscreen/GIK

Deveto mesto na glasačkom listiću zauzeće lista nacionalnih manjina pod nazivom "Beograd naš grad – Vasilios Proveleggios – Marijana Ivović Vukotić – dr Ferid Bulić – Koalicija Snaga", deseta je izborna lista "Unija Roma Srbije – Za Beograd", a jedanaesta još jedna manjinska lista – "Beograd je svet(a) – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić".

Pod brojem 12 proglašena je izborna lista "Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-promeni", koju je podnela Grupa građana „Kreni-promeni Beograd", dok je redni broj trinaest na glasačkom listiću pripao listi "Saša Radulović – Dosta je bilo (DJB) – Rešenje za promenu", čiji je podnosilac stranka Dosta je bilo.

Ko su kandidati za gradonačelnika?

Kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke je dosadašnji gradonačelnik i aktuelni predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. Drugi na listi je Nikola Nikodijević iz Socijalističke partije Srbije.

Izvor: beograd.rs

Ruska stranka, kao lista nacionalne manjine, za kandidata je istakla Željka Pantića, a treća opcija na listiću, pokret "Ćale, ovo je za tebe" predložio je svog osnivača, Petra Đurića.

"Za Zeleni Beograd – Kad ako ne sad" za prvog čoveka grada kandiduje pulmologa Dejana Žujovića, koji je i nosilac liste, a kandidat liste "1 od 5 miliona - Beogradski front", kandidovao je Dušana Teodosijevića.

Dobrica Veselinović u trci je za prvog čoveka prestonice ispred opozicione koalicije Biramo Beograd, a specijalista ginekologije i akušerstva Borislav Antonijević, kandidovan je od strane stranke "Mi - snaga naroda" Branislava Nestorovića.

Predsednik Narodne stranke i advokat Vladimir Gajić kandidat je koalicije "Narodna lista". Koalicija manjinskih stranaka "Snaga" kandiduje predsednika Grđanske stranke Grka Srbije Vasiliosa Proveleggiosa.

Unija Roma Srbije nije istakla kanidata za gradonačelnika, a prvi na listi je preduzetnik Nenad Stojanović, dok je drugi predsednik ove stranke Miloš Mihajlović.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Direktor kampanje pokreta "Kreni-Promeni" Savo Manojlović kandidat je za gradonačelnika Beograda liste "I ja sam Beograd – Kreni-Promeni".

Stranka bošnjačke manjine Stranka pravde i pomirenja kao kandidata za gradonačelnika predstavila je Svetu, čoveka nepoznatog identiteta sa kacigom i plaštom. Kacigu će nositi do kraja kampanje, rekao je na konferenciji.

Izvor: Printscreen/Facebook/SPP

Saša Radulović, predsednik i bivši poslanik Dosta je bilo, pokušaće takođe da postane gradonačelnik.

MI – Glas iz naroda na izborima je isturila pravnika i narodnog poslanika Branka Pavlovića kao kandidata.

Opštine u kojima se održavaju lokalni izbori

Izbori "na lokalu" raspisani su i za 52 skupštine opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

1

Goran

6

special image