Jedina tema koja je trenutno u Srbiji možda bitnija od juče održanih izbora i rezultata jeste postizborna matematika ili – ko će s kim formirati vlast.

Rezultati izbornih stranaka ne poklapaju se među saopštenjima koja od zatvaranja birališta stižu iz izbornih štabova, pa se tako juče na konferenciji iz središta Srpske napredne stranke najavila pobeda u gotovo svim gradovima, pa i u Nišu, dok se istovremeno od dela opozicije iz ovog grada čulo da "počinju slavlje jer je Niš oslobođen".

CeSID i IPSOS su, nakon validacije svih unetih podataka iz zapisnika sa 90 biračkih mesta u Nišu, predstavili konačnu projekciju rezultata i mandata za odbornike Skupštine Grada Niša.

Lista "Aleksandar Vučić – Niš sutra", osvojila je 44,4 posto glasova (30 mandata), grupa građana "Dr Dragan Milić" 24,4 posto (16 mandata), lista "Biramo Niš – Đorđe Stanković" (10 mandata), Savo Manojlović "I ja sam Niš – Kreni promeni" 4 posto (2 mandata), Ruska stranka – Rusija i Niš u srcu- Tomislav Perić 1,1 posto (mandat), navedeno je u poslednjem izveštaju.

"Zbog postojaja statističke greške, u Nišu je moguća promena jednog mandata i neophodno je sačekati rezultate od strane GIK-a oko prebrojavanja glasova sa svih biračkih mesta", navodi CeSID/IPSOS.

Dok je predsednik Srbije u jučerašnjem obraćanju rekao da naprednjaci mogu da formiraju vlast sa Ruskom strankom u Nišu, iz grada na Nišavi od opozicije drugačija poruka.

U prvom obraćanju za medije rekao je da "neće biti postizbornih dogovora sa dosadašnjom vladajućom partijom".

Prema podacima izbornog štaba Grupe građana "Dr Dragan Milić" u Medijani, najvećoj niškoj opštini, opozicija je osvojila 55,52 odsto glasova, a koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) 38,44.

Dragan Milic
Instagram/milicdragan 

Pojedinačno posmatrano, grupi građana "Dr Dragan Milić" pripalo je 27,98 odsto glasova, koaliciji "Biramo Niš" 21,68 odsto glasova, a koaliciji "Ujedinjeni - Nada za Niš" 5,86 odsto glasova birača koji su glasali. Ostale političke opcije, prema podacima kojima izborni štab te grupe građana raspolaže, nisu prošle cenzus.

Gde je (ne)izvesno ko će formirati vlast?

Na Savskom vencu lista "Aleksandar Vučić- Savski venac sutra" osvojila je 18 mandata ili 48, 65 odsto glasova, dok je listi "Biramo Savski venac" pripalo 16 mandata ili 43,24 odsto.
Grupa građana "Za zeleni Savski venac" okupljena oko Dejana Žujovića prema rezultatima Opštinske izborne komisije, osvojila je dva mandata ili 5, 41 odsto. Grupi "Dosta politike – Savski venac je naš" pripao je jedan mandat ili 2, 70 odsto glasova.

Tako da Žujović i Biramo Savski venac zajedno imaju 18 mandata, kao i lista oko naprednjaka, pa bi presudnu ulogu mogla imati manjinska lista "Dosta politike – Savski venac je naš".

I na Novom Beogradu je za sada neuzvesno. Na obrađenih 51 odsto, prema rečima Aleksandra Šapića, lista "Aleksandar Vučić – Beograd sutra" osvojila je 47,34 posto, "Biramo Novi Beograd" - 18.45, a "Dr Savo Manojlović – I ja sam Novi Beograd – Kreni-promeni" - 26,4 procenata.

Nezvanični podaci iz Čačka ukazuju da SNS ima tesnu većinu, a pobedu su za sada proglasili i vlast i opozicija. Prema nezvaničnim podacima iz Gradske izborne komisije tesnu većinu za sada ima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke. Nezvanični podaci iz GIK-a pokazuju da lista oko SNS ima 51,4 odsto i tesnu većinu u odnosu na ostatak opozicije.

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije u Užicu, koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je najviše - 33 mandata i zajedno sa četiri mandata "Zdrave Srbije" moćiće da formira vlast u tom gradu.

(Mondo.rs)