Slušaj vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je gost "Nacionalnog dnevnika" na "Pink" televiziji gde je govorio o mnogim temama koje su važne za građane Srbije. Nakon teme kupovina zlata, predsednik Vučić govorio je o rezultatima izborima u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

"Sve je inverzno perverzno. Kao i priče o izbornom sistemu. Da vam komentarišem to što niko nije u stanju da pročita realne brojeve. Imate u Engleskoj da liberali dobiju 6,2 miliona, 4 dobije Faraž, kakav je to tek izborni sistem? Vi mislite odjednom u prethodnih 14 dana desnica u Francuskoj je pala. Ne, oni su dobili značajno više u prvom krugu.

U konačnim brojevima to izgleda mnogo drugačije, upravo zbog izbornog sistema, a ne različite opredeljenosti ljudi. Ja Makrona očekujem i nadam se njegovoj poseti tokom leta našoj zemlji. Ali, to kao “debakl desnice”, ljudi, umete li da čitate brojeve? Jedno je šta vam piše na tabeli na kraju, a drugo kako se do toga došlo. Niti je to bio debakl desnice, Le Pen, niti Makrona u drugom krugu, ali to sada da objašnjavate ne vredi", objasnio je Vučić.

Da podsetimo, na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj, koalicija “Novi narodni front” osvojila je 43,29 odsto glasova (između 180 i 215 poslanika), na drugom mestu je koalicija “Zajedno” kojoj Makron pripada koja je osvojila 31,43 odsto glasova (između 150 i 180 poslanika) i na trećem mestu je koalicija “Nacionalno okupljanje” koja je osvojila 25,28 odsto glasova (između 120 i 150 poslanika). Što se tiče Velike Britanije, Laburistička partija osvojila je većinu u Donjem domu i formiraće vladu.

BONUS VIDEO:

tv Most Srbi sa KiM poslali poruku Vučiću: "Vrhovni komandande, čekamo te"

(MONDO/A.B.)