Slušaj vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Palate Srbije kada je govorio o teškoj situaciji na Kosovu i Metohiji. Otkrio je pet hitnih mera Republike Srbije, a potom je objasnio zašto Srbije nije proglasila okupaciju Kosova i Metohije.

"Nismo doneli odluku o okupaciji. Naši pravnici su bili apsolutno protiv proglašenja okupacije Kosova i Metohije. Ratna okupacija moguća je samo u međunarodnim sukobima, to bi značilo da mi priznajemo teritoriju Kosova. Mi ne smemo da priznamo teritoriju Kosova kao deo teritorije druge države i zato ne proglašavamo okupaciju. Teritorija se može smatrati okupiranom ako je posredi međunarodni sukob. Ako bi bila proglašena okupacija, oružanim grupama Albanaca na Kosovu bi se priznao status legalne oružane sile. Prema članu 306 KZ Republike Srbije, građanin Srbije koji potpiše ili prizna okupaciju Srbije ili jednog njenog dela, kazniće se zatvorom 10 godina. To je krivično delo", objasnio je predsednik Srbije.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "Ako Srbija ne pošalje vojsku na Kosovo, uvek može zadati ekonomski udarac" Strručnjaci analiziraju: Šta bi nam donela okupacija?

(MONDO/Aleksandar Blagić)