Ambasador Srbije u Grčkoj nam otkrio: "Odata posebna počast Đorđu Mihailoviću, ali ne planiramo samo to"

Ceremoniji otkrivanja biste na Zejtinliku prisustvovali su i ministri odbrane ali i za rad, boračka i socijalna pitanja, Bratislav Gašić i Nemanja Starović, predstavnici Vojske Srbije, ratni veterani i ostali građani

Foto: J.N./Mondo

Otkrivanjem biste na srpskom vojničkom groblju u Solunu, odata je počast Đorđu Mihailoviću, čuvaru koji je do smrti čuvao grobove palih junaka, vojnika koji su živote dali za Srbiju.

Inicijativu livnice Jeremić, koja je poklonila bistu, podržalo je između ostalih i Ministarstvo spoljnih poslova, a ambasador Srbije u Grčkoj, Nikola Nedeljković, za Mondo je otkrio da ovo nije jedna akcija koju su podržali kao i da ovde ne planiraju da stanu.

"Bez ikakve dileme smo prihvatili i podržali postavljanje biste deda Đorđu, kao čin zahvalnosti za sve što je uradio za Srbiju. Bili smo i na Vidu, gde je odata počast stradalim junacima koji su ovde sahranjeni", rekao je on za naš portal na Zejtinliku, odakle je Mondo izveštavao tokom ceremonije.

Kako je otkrio, ovo nije kraj, a naša Ambasada tek planira jačanje vekovno dobrih odnosa sa Grčkom, koji odlikuju čvrsto prijateljstvo, uzajamno poverenje, podrška, duboke istorijske, kulturne i duhovne veze dva naroda.

Foto: J.N./Mondo 

Nedeljković je, inače, novopostavljeni ambasador Srbije u Grčkoj, a preuzimanje funkcije ozvaničeno je predajom akreditiva predsednici Grčke Katerini Sakelaropulu svečanoj ceremoniji u Predsedničkoj palati.

U razgovoru sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu, ambasador Nedeljković je ocenio da su veze između srpskog i grčkog naroda bratske i neraskidive, te je naglasio i ličnu spremnost da, tokom svog mandata u Atini, doprinese njihovom daljem osnaživanju.

Posebno se zahvalio Grčkoj na stavu o nepriznavanju tzv. Kosova, uz očekivanje da će se međusobna podrška po ključnim pitanjima od državnog i nacionalnog interesa nastaviti i ubuduće. Izrazio je uverenje da će se Grčka, i kao nova nestalna članica Saveta bezbednosti UN, dosledno zalagati za poštovanje međunarodnog prava i temeljnih principa Povelje UN.

Grčka predsednica je tom prilikom podsetila na vekovne odnose Srbije i Grčke i izrazila nadu da će se, upravo na ovim temeljima, odnosi dveju zemalja razvijati i u budućnosti na obostranu korist.

Ceremonija na Zejtinliku u čast deda Đorđa

Na Zejtinliku je upriličena ceremonija otkrivanja biste Đorđu Mihailoviću, čuvaru srpskog vojničkog groblja, koji je decenijama brinuo o grobovima naših junaka iz ratova u kojima su se borili za slobodu Srbije.

Ceremoniji je, osim porodice deda Đorđa, prisustvovao ambasador Nedeljković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, kao i Bratislav Gašić, veliki broj građana, ratni vojni veterani, a počast je, uz pripadnike Vojske Srbije, odala i jedinica grčkih vojnika.

(Mondo.rs)