Srbi sa KiM sa ovim pasošima mogu u EU bez viza: Do sad su plaćali 60 evra, istražujemo kako je na terenu

Savet EU doneo je odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU

Mondo/Stefan Stojanović/Petar Stojanović/EURACTIV/Jelena Jevtić

Nosioci pasoša sa Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, od juče mogu da putuju u zemlje EU bez viza, pošto je stupila na snagu Uredba o ukidanju viza koja je objavljena u Službenom listu EU 23. septembra.

"Ova Uredba je u potpunosti obavezujuća i direktno se primenjuje u državama članicama u skladu s Ugovorima", navodi se u dokumentu.

Stupanjem na snagu ove Uredbe znači da će ceo Zapadni Balkan ubuduće funkcionisati pod istim viznom režimom, pošto su Srbi koji žive na Kosovu, a vlasnici su srpskih pasoša bili jedini kojima je i dalje bila potrebna viza za ulazak u zemlje EU otkako su ostalim građanima vize ukinute od 1. januara ove godine.

Mi smo istraživali kako se do sada prethodna uredba primenjivala na terenu i šta Srbi sa KiM danas misle o izmenama zakona.

Do potpisivanja Uredbe Evropskog parlamenta i Saveta EU o izmenama Uredbe koja se odnosi na nosioce pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, potpisane 18. septembra u Strazburu, namera Srba sa KiM koji imaju srpske pasoše da putuju predstavljala je pravu avanturu, za MONDO priča Jelena A. koja živi u Kosovskoj Mitrovici.

"Vize smo morali da vadimo u ambasadama država u kojima smo hteli da boravimo, i to u Prištini, nigde drugo, i uvek su nam davali vizu na tačan broj dana koliko smo tražili. Ideš na letovanje u Grčku 11 dana, toliko dobiješ vizu. Pride je priča oko cena. Vize su koštale od 60 evra pa naviše, a u jednom momentu su prebacili to na agenciju za vize, pa smo to sve plaćali i više zbog provizije", objasnila je ova devojka za naš portal.

Uz sve to, bilo je neophodno dostaviti hrpu papira, od izvoda iz matične knjige rođenih, šestomesečnog izvoda iz banke da imate dovoljno novca na računu, ugovora o radu, zdravstvenog osiguranja do venčanog lista ako ste u braku...

Da ovaj sporazum smatra diplomatskom pobedom potvrdio je i Danijel Apostolović, ambasador Srbije u EU, jer je tako "otklonjena nepravda i diskriminatorna tretman EU prema Srbima, jer su oni poslednji sa Zapadnog Balkana kojima je omogućen bezvizni režim.

"Kao što znate prištinska strana se protivila donošenju te odluke, besmislenim argumentima, čime je još jednom pokazala nekonstruktivnost, i pre svega neljudski odnos prema građanima, i da njima nije cilj normalizacija svakodnevnog života ljudi. Argumenti naše strane su srećom pobedili", rekao je Apostolović.

"Svima je lakše"

Kad je u janurau dozvoljeno da se putuje sa kosovskim pasošima bez viza, svima je svanulo, rekla nam je Jelena, Srpkinja sa KiM, ali i da je ostao "gorak ukus jer Srbi sa srpskim pasošima tada nisu mogli da putuju slobodno poput onih sa kosovskim dokumentima". Odluka koja je 14. oktobra stupila na snagu, kaže, sada je olakšala proces putovanja svima, dodala je.

Evropski savet je 22. jula ove godine doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU, a Evropski parlament je 23. aprila, na predlog Nemeca, izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM.

Paoši Kordinacione uprave uvedeni pre 15 godina

Pasoši Koordinacione uprave su uvedeni 2009. kada je Srbija dobila viznu liberalizaciju, tada je zapravo uslov za Srbiju bio da se za Kosovo i Metohiju na drugačiji način reši izdavanje pasoša.

"Razlog tome je bio taj što tada EU nije bila spremna da da viznu liberalizaciju za Kosovo, znači za druge građane Kosova. To se vremenom promenilo, dakle, kao što znamo, od 1. januara ove godine je nastupila na snagu vizna liberalizacija za Kosovo i samim tim izdavanje kosovskih pasoša i samim tim je prestala potreba da Srbija na drugačiji način izda pasoše za građane koji žive na Kosovu i Metohiji. Tako da je taj pasoš zapravo postao mera diskriminacije. Neko će reći da Srbi mogu da idu na pasoše Kosova, mnogi i jesu. Tako da je to jedan značajan broj građana zapravo koji je bio uskraćen da slobodno putuje Evropom i ovo jeste konačno jedna mera kojom se uklanjaju ti razlozi diskriminacije

(Mondo.rs)