Slušaj vest

Fudbalski savez samoproglašenog Kosova reagovao je povodom "transparenata i uvredljivih pokliča protiv Kosova na utakmicama Srbija - Švajcarska i Češka - Albanija".

Nakon povika "Kosovo - Srbija" i isticanja zastava "Nema predaje", ali i podrške Srbiji i od čeških navijača, za koje su takođe Kosovo i Metohija neodvojivi deo Srbije, iz Prištine su se oglasili saopštenjem.

Predstavnici FS Kosova traže kazne za viđene transparente i sve povike koji su se čuli na ta dva meča, a koji imaju veze sa tom samoproglašenom republikom.

"FS Kosova snažno osuđuje isticanje transparenata sa mapom Kosova prekrivenom srpskom zastavom uz natpis: 'Nema predaje', kao i pokliče protiv Kosova i Albanaca koji su se čuli tokom utakmica Lige nacija, Srbija - Švajcarska i Češka - Albanija. To su neprihvatljivi postupci, koje kontinuirano ponavljaju srpski navijači i navijači nekih drugih zemalja koje su bliske toj srpskoj grupi. Tim postupcima nema mesta u fudbalu i na sportskim borilištima, jer šire mržnju i podelu između ljudi i država".

MN Press Srbija vs Švajcarska

"Podsećamo vas da su takvi incidenti u potpunoj suprotnosti sa vrednostima koje predstavljaju FIFA i međunarodna fudbalska zajednica. Fudbal bi trebalo da služi kao snažna platforma za širenje mira, koegzistencije i vrednosti opšte ravnopravnosti".

"Fudbalski savez Kosova, kao ravnopravni član UEFA kao i druge zemlje, spremio je zvaničan prigovor za UEFA, sa dokazima za sve prestupe i uvrede usmerene prema državi Kosovo, uz zahtev da se preduzmu hitne mere da bi njima takve scene bile kažnjene i da bi se sprečilo da se ponove. Fudbalski stadioni trebalo bi da služe kao arene za spektakl, za prave navijače, a ne za mesto na kojem će biti promovisan iredentizam, rasizam i različite uvrede".

"Fudbalski savez Kosova ostaje dosledan promociji vrednosti, poštovanja i solidarnosti u sportu i biće uključen na svakom nivou da bi osigurao da ovakva dela budu kažnjena mehanizmima međunarodnog fudbala", saopšteno je.

Bonus video: "Kosovo je Srbija" na stadionu u Leskovcu

Kurir Kosovo je Srbija odzvanja tribinama stadiona u Leskovcu