Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco otvorio je putujuću izložbu arhivskih dokumenata i fotografija povodom 60. godišnjice Rimskih ugovora i istakao da je njen cilj da se EU što više približi građanima, ne samo Evrope, već i onima koji se tako osećaju, kao što je to slučaj sa Srbijom.

Izložbu čini 14 panela sa reprodukcijama dokumenata i fotografija sa naslovima i objašnjenjima, uz istorijski pregled koji se odnosi na začetak i razvoj Evropske unije od potpisivanja Rimskih ugovora do Unije danas.

Izložba će, kako je rekao Manco, proputovati Srbiju jer je ideja da se Evropa Srbiji i fizički približi - tako da će obići Pirot, Niš, Novi Sad, Zaječar...

EU impresionirana odnosom Srbije prema izbeglicama

Šefica Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU Tanja Mišćević rekla je u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu  da se nada da će građani koji budu videli postavku razmišljati o procesu stvaranja Evropske unije, ali i imati osećanje da pripadamo ne samo Evropi, već i evropskim institucijama.

Članstvo Srbije u EU - NAJBOLJA PONUDA u istoriji

Ona je pohvalila zalaganje italijanskog ambasadora u Srbiji i istakla da je on posvetio najviše pažnje i transparentnosti u komunikaciji s građanima.

Evropska unija - izložba - Nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu
MONDO, Lana Stošić 

Ketrin Vent, šefica odeljenja za Srbiju pri Generalnom Direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju, ocenila je da je ta izložba sjajna mogućnost da se građani upoznaju s Evropskom unijom.

Vent je podsetila da su Rimski ugovori bili prvi korak ka ujedinjenju Evrope koji su doneli mir i stabilnost.

Ona je rekla da je oko 70 odsto stranih investicija u Srbiji baš iz Evropske unije, i istakla da je EU od 2001. godine Srbiji dala tri milijarde evra, a planirano je u narednom periodu još milijardu i po.

"Kroz otvaranja poglavlja primetan je veliki napredak u Srbiji, a EU nije potpuna bez Srbije i upravo na to nas podseća ova izložba", istakla je Vent.

Izložba je otvorena 25. marta u Rimu, povodom godišnjice potpisivanja Ugovora 1957. godine, a usledile su postavke širom Evrope.

Izložbu će u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu biti do 3. maja, a potom će biti preneta u Zrenjanin.

(L.S.)

------------------------------

Potpisivanjem Rimskih ugovora 25. marta 1957. godine osnovane su Evropska Ekonomska Zajednica (EEZ) i Evropska zajednica za atomsku energiju (EVROATOM).

Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija i Zapadna Nemačka potpisale su prvi Ugovor kojim je osnovana EEZ, poznatija kao Jedinstveno tržište, i dok su neposredni ciljevi stvaranja zajednice bili integrisanje trgovine i ekonomsko jačanje regiona, jedna od osnovnih političkih ideja bila je "udaranje temelja jednoj još bližoj zajednici naroda Evrope".

Ugovor o stvaranju EVROATOM-a je, s druge strane, trebalo da doprinese i stvaranju i razvitku nuklearne industrije Evrope, kako bi sve zemlje članice imale koristi od razvoja atomske energije, a njeno snabdevanje bilo osigurano.

Godine 1972. predstavnici istih šest zemalja potpisali su i Konvenciju kojom se osniva Evropski univerzitetski institut, a kako piše u Konvenciji, svrha Instituta je da svojim delanjem na polju visokog obrazovanja i istraživaškog rada, doprinese razvoju celokupnog kulturnog i naučnog nasleđa Evrope.

Putujuću izložbu pripremio je Istorijski arhiv Evropske unije zajedno s Istraživačkim centrom Alčide Gasperi pri Evropskom univerzitetskom institutu.

-----------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!