Vlada Srbije biografije ministara i mandatarke

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Biografije ministara: Oni će voditi Srbiju (FOTO)

Izvor MONDO/Agencije
Izvor MONDO/Agencije

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić na današnjoj sednici Skupštine Srbije predstavila sastav kabineta. Među ministrima tri nova imena, rokada između dva ministarstva.

Izvor: MONDO, Mario Milojević

vlada, brnabić Izvor: MONDO, Mario Milojević

Nova vlada Ane Brnabić biće 15. po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

U Skupštinu Srbije juče je stigao Predlog odluke o izboru vlade, koji predviđa da nova vlada ima četiri potpredsednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja.

MODERNA SRBIJA: Ovo su ciljevi Ane Brnabić (VIDEO)

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić vodiće Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, na čijem čelu je do sada bila buduća premijerka.


Dosadašnji gradski sekretar za ekologiju Goran Trivan prelazi na republički nivo i vodiće novi resor - Ministarstvo životne sredine.

Tri nova imena u Vladi

Treći novi član Vlade biće Nenad Popović iz Srpske narodne partije. On neće imati portfelj, a biće zadužen za inovacije.

Najveće iznenađenje je zamena mesta dvojice aktuelnih ministra. Aleksandar Vulin će biti ministar odbrane, a Zoran Đorđević preuzima resor za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Jadranka Joksimović, do sada ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, sada dobija resor u toj oblasti.

Trn u oku: SAD neće Vulina za ministra odbrane?

Ostalih 13 ministara ostaju na dosadašnjim pozicijima, a neće se menjati ni četvoro potpredsednika.

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika, odnosno najmanje 126 poslanika, od 250 koliko ima Skupština Srbije.

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć.

Evo biografije mandatarke i ministara:

ANA BRNABIĆ

ana brnabić, brnabic, brnabić Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ana Brnabić je rođena 1975. godine u Beogradu.

Imenovana je za ministra državne uprave i lokalne samouprave u avgustu 2016. godine.

Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i preko deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

Bila je član Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se posle magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu da pomognu ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije Kontinental Vind Srbija (Continental Wind Serbia - CWS) gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Bila je član, a potom i predsednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tesnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije doprinela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing Biznis listi Svetske banke.

IVICA DAČIĆ

dačić, zakletva, skupština, predsednik srbije, inaguracija, vučić predsednik Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rođen 1966. u Prizrenu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Dačić je bio član Parlamentarne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Obavljao je funkciju predsednika Poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u Skupštini SRJ. Savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije od 1992. godine. Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2004.

Dačić je bio ministar za informisanje u takozvanoj prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. Predsednik je Socijalističke partije Srbije od decembra 2006. Prvi potpredsednik vlade-zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova je bio od jula 2008. do jula 2012. Obavljao je funkciju predsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine. Od 2014. obavlja funkciju prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova.

ZORANA MIHAJLOVIĆ

Zorana Mihajlović - 5. 5. 1970.
Zorana Mihajlović - 5. 5. 1970.
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je rođena 1970. u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu, kao učenik generacije. Diplomirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Radila je 10 godina u Elektroprivredi Srbije (EPS), u Javnom preduzeću za prenos električne energije “Elektroistok” Beograd. Od 2004. do 2006. u kabinetu potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa obavljala je funkciju savetnika za energetiku, šefa Odseka za energetsku i politiku zaštite životne sredine, a od 2005. do 2006. godine i šefa kabineta.

U Vladi Republike Srpske bila je savetnik za energetiku premijera Milorada Dodika u periodu od 2009. do 2010. Obavljala je funkciju ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije od jula 2012. do aprila 2014. Od 2014. obavlja funkciju potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ

SNS, sns, glavni odbor, srpska napredna stranka, Nebojša Stefanović Izvor: MONDO/Goran Sivački

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rođen je u Beogradu 1976. godine. Diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije. Zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je 2011, a doktora nauka 2013. godine na Megatrend univerzitetu.

Bio je odbornik u Skupštini grada Beograda od 2004. do 2008. godine. Na izborima 2007. godine izabran je za narodnog poslanika, a obavljao je i dužnost predsednika Odbora za trgovinu i turizam Skupštine Srbije.

Na izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao i za odbornika u Skupštini grada Beograda. Na čelu Skupštine Srbije bio je od jula 2012. godine do izbora novog saziva parlamenta u aprilu 2014. godine.

Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke. Predsednik je Gradskog odbora SNS Beograd i potpredsednik Glavnog odbora.

ZORAN ĐORĐEVIĆ

Ministar odbrane Zoran Đorđević
Ministar odbrane Zoran Đorđević
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Dosadašnji ministar odbarne, a predloženo je da u novoj Vladi bude ministar  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja-

Rođen je u Beogradu 1970. godine. Master je ekonomskih nauka u oblasti Međunarodno bankarstvo i finansije.

Završio je Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane. Profesionalno iskustvo sticao je na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u renomiranim domaćim i međunarodnim kompanijama (Comtrade, Kabel-X i druge).

Predsednik je Političkog saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i nacionalni direktor za naoružanja. Stekao je više uglednih profesionalnih sertifikata, a član je udruženja Mensa Srbija.

Obavljao je dužnost državnog sekretara Ministarstva odbrane do 2016. godine. Od 2016. je bio na čelu Ministarstva odbrane.

ZLATIBOR LONČAR

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rođen je 1971. godine u Beogradu. Diplomirao je 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Za direktora Urgentnog centra (UC) Kliničkog centra Srbije (KCS) imenovan je 2012. godine. Prethodno je obavljao funkciju načelnika Intenzivne nege na odeljenju Hirurgije I Klinike za Urgentnu hirurgiju UC KCS.

Završio je specijalistički kurs iz hepatobilijarne hirurgije u bolnici „Hamersmit” u Londonu 2001. godine.

Specijalizaciju iz opšte hirurgije završio je 2003. godine.  Lončar je doktorirao 2015. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na temu „Kliničke i imunohistohemijske karakteristike karcinoma kore nadbubrežne žlezde i njihov uticaj na preživljavanje“

ALEKSANDAR VULIN

vulin, zakletva, skupština, predsednik srbije, inaguracija, vučić predsednik Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dosadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin biće ministar odbrane. Rođen je 1972. u Novom Sadu.

Pravni fakultet završio je u Kragujevcu, bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi „Super pres“ od 2000. do 2002., direktor marketinga u firmi „Color preš“ od 2003. do 2007., i zamenik generalnog direktora „Color media international“ od 2007. do 2012.

Bio je odgovorni urednik nedeljnika „Pečat“ i kolumnista u više dnevnih i nedeljnih listova.

Biran je za odbornika u Opštini Rakovica, odbornika u Skupštini grada Beograda, kao i za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju bio je od avgusta 2012. do septembra 2013. kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Na toj funkciji bio je do aprila 2014.

Osnivač je Jugoslovenske levice, koju je napustio 1998., kada je vršio funkciju zamenika predsednika.

Socijalističkoj partiji Srbije pristupio je na Šestom kongresu i tom prilikom izabran je za člana Izvršnog odbora. Iz SPS se povukao 2007. i sa akademikom Mihailom Markovićem formirao je Pokret socijalista, čiji je i danas predsednik.

MLADEN ŠARČEVIĆ

Mladen Šarčević je rođen 1957. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu, XII beogradsku gimnaziju i Prirodno-matematički fakultet u Beogradu - odsek geografija. Postdiplomske studije završava na Centru za multidisciplinarne studije BU – smer zaštita životne sredine.

Kako se navodi u njegovoj biografiji, tokom školovanja postizao je vrhunske rezultate i stekao pravo na ubrzane studije (diplomirao sa 22 godine) i stipendije za postdiplomske studije.

Od početka svog profesionalnog angažovanja posvećen je obrazovanju. Kao profesor postiže vrhunske rezultate sa učenicima i dobija brojna priznanja. Na početku karijere, sa 33 godine postaje direktor OŠ "Nikola Tesla" u Beogradu i rukovodi stručnim aktivima direktora škola.

Bio je generalni menadžer Obrazovnog sistema "Ruđer Bošković", a i osnivač je više privatnih škola kako u Srbiji, tako i u regionu.

VANJA UDOVIČIĆ

Vanja Udovičić Izvor: MN Press

Ministar omladine i sporta Vanj Udovičić rođen je 1982. u Beogradu, gde je završio Fakultet organizacionih nauka.

Bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije i jedan od najboljih vaterpolista sveta, koji je za reprezentaciju odigrao 284 utakmice i postigao 330 golova.

Igrao je u klubovima Partizan, Jadran, Posilipo, Pro Reko, Mladost, Radnički.

 RASIM LJAJIĆ

rasim ljajić, rasim, ljajic, ljajić Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Rođen je 1964. u Novom Pazaru. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu.

Politikom se bavi od 1990. godine, kada je izabran za generalnog sekretara SDA Sandžaka. Od 1994. godine predsednik je Koalicije Sandžak, preimenovane u Sandžačku demokratsku partiju 2000. Posle petooktobarskih promena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ.

Obavljao je i funkciju potpredsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, kasnije i Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Bio je ministar rada i socijalne politike od 2007. do 2012. godine. Bio je potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija od 2012. do 2014. Govori engleski jezik i služi se ruskim.

DUŠAN VUJOVIĆ

Dušan Vujović, ministar finansija. Rođen je 1951. godine u Požarevcu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je neko vreme radio i kao asistent. Postdoktorske studije završio je na američkom univerzitetu „Berkli”.

Radio je kao asistent i na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Bio je dugogodišnji saradnik Svetske banke (SB).

Radio je kao predstavnik Srbije i Crne Gore u Savetu direktora SB, rukovodio je programom SB u Ukrajini, i bio vodeći ekonomista te banke za Evropu i centralnu Aziju. Od 2011. radio je kao konsultant SB i USAID u oblasti inovacija, budžetske reforme i reforme javnog sektora. Predaje na nekoliko fakulteta u svetu.

U Beogradu je profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju. Obavljao funkciju ministra privrede od 27. aprila 2014. godine do 4. avgusta 2014. kada prelazi na mesto ministra finansija. Govori engleski i ruski jezik.

 ALEKSANDAR ANTIĆ

 Ministar rudarstva i energetike. Rođen je 1969. godine u Beogradu. Diplomirani je ekonomista.

Za predsednika Skupštine grada Beograda prvi put je izabran u decembru 2008. i ovu funkciju obavljao je sve do redovnih izbora za organe samouprave u Beogradu u maju 2012.

Ponovo je izabran za predsednika Skupštine grada Beograda u junu 2012. godine i ovu funkciju obavlja do stupanja na dužnost ministra. Poznavalac je funkcionisanja lokalne samouprave, sa višegodišnjim iskustvom u radu gradske i lokalne uprave, kao i upravljanja komunalnim sistemima, razvoja infrastrukture i saobraćaja.

Bio je član Upravnog odbora „Jat ervejza”, a od 2008.na čelu je Skupštine privrednog društva „Jat tehnika”. Na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije.

Bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za evropske integracije.

Obavljao je funkciju ministra saobraćaja u Vladi Srbije od septembra 2013. do aprila 2014. Predsednik je Gradske organizacije SPS Beograda i član Predsedništva te stranke.

GORAN KNEŽEVIĆ

SNS, sns, glavni odbor, srpska napredna stranka, Goran Knežević Izvor: MONDO/Goran Sivački

Ministar privrede Goran Knežević je rođen 1957. u Banatskom Karlovcu, 1982. je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Radio je u Kombinatu “Servo Mihalj” od 1990. do 2000. i bio je generalni direktor Servo Mihalj – Tursta u Zrenjaninu. Izabran je 2004. za gradonačelnika i na toj funkciji u Zrenjaninu je bio u tri mandata. Tokom njegovog mandata je Zrenjanin proglašen za Grad budućnosti i najbolje mesto za investiranje u Jugoistočnoj Evropi, a on za gradonačelnika sa vizijom.

Takođe, obavljao je funkciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije od 2012. Od 2014. član Odbora direktora NIS-a. Član je Predsedništva SNS, više puta je biran za poslanika u Skupštini Srbije. Oženjen je i otac četvoro dece.

VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ

Vladan Vukosavljević
Vladan Vukosavljević
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministar kulture i informisanja je Vladan Vukosavljević.

Vukosavljević je 2013. godine imenovan na funkciju sekretara za kulturu Grada Beograda.

Rođen u Beogradu 1962. godine, gde je učio u XI gimnaziji i diplomirao na Pravnom fakultetu, a pohađao je i poslediplomske studije “Međunarodni ugovori u spoljnoj trgovini”.

Radio je u spoljnoj trgovini, bavio se prodajom nekretnina, pružanjem pravnih usluga i odnosima sa javnošću.

Od 2004. godine je član Krunskog saveta porodice Karađorđević, a bio je i potpredsednik Upravnog odbora Zadužbine Miloš Crnjanski.

Pisao je tekstove za “Pravnik”, “Student” i NIN, govori engleski i francuski jezik, za koji je u gimnaziji dobio nagardu Francuske alijanse na evropskom konkursu za najbolji šastav na francuskom jeziku, i koji je učio u Parizu i Dižonu, a služi se i nemačkim jezikom (bio stipendista Gete instituta u Beogradu.

BRANISLAV NEDIMOVIĆ

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rođen je 1977. u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Pravom fakultetu u Novom Sadu.

Izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije 2004. godine i tu dužnost je obavljao do 2008. Gradonačelnik Sremske Mitrovice je bio u dva mandata od 2008. do 2016. godine.

Član je Predsedništva SNS od 2016. godine. Oženjen, otac dvoje dece.

Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je Mladen Šarčević, koji je gimnaziju “Ruđer Bošković” osnovao 2003, zatim i prvu privatnu osnovnu školu istog imena, a pre nekoliko godina i Predškolsku ustanovu “Ruđer Bošković”, čime je zaokružen sistem doakademskog obrazovanja.

Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu za tri godine, uz odobrenje Naučno-nastavnog veća zbog visokog proseka, a specijalizovao je oblast “Zaštita životne sredine” na Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu.

Radio je u školstvu kao profesor geografije od 1979. godine, bio je direktor OŠ “Nikola Teska” u Rakovici od 1991. godine, a rukovodio je aktivom direktora opštine Rakovica i grada Beorgada u mandatu od četiri godine.

NELA KUBUROVIĆ

nela kuburović, zakletva, skupština, predsednik srbije, inaguracija, vučić predsednik Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Rođena je u Sarajevu 1982, a osnovnu školu Milan Rakić je završila u Beogradu, a potom i X beogradsku gimnaziju.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je 2005. godine, a potom je završila poslediplomske studije na smeru za privredno pravo. Pravosudni ispit je položila sam u julu 2008. godine, a javnobeležnički ispit u junu 2014. godine.

Ministar pravde Nela Kuburović bila je pomoćnica ministra u sektoru za pravosuđe, sa dugogodišnjim stažom u tom resoru.

Kuburović je prethodno u Ministarstvu pravde od 2008. godine radila najpre kao savetnik za poslove Visokog saveta pravosuđa, a od aprila 2009. godine za pružanje stručne pomoći Visokog saveta sudstva i Državnom veću tužilaca.

U avgustu 2009. godine zasnovala je radni odnos u Administrativnoj kancelariji VS S kao savetnik u Sektoru za normativne poslove, a u maju 2013. godine raspoređena je za na mesto načelnika Odeljenja za statusna pitanja sudija u Administrativnoj kancelariji V S S.

Za pomoćnika ministra pravde izabrana je 1. jula 2014. godine, a u

u avgustu 2014. godine imenovana je za člana Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), kao predstavnik Republike Srbije, a učestvovala je u radu sednica SEPEŽ-a.

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku završila je Medicinski fakultet u Beogradu, magistrirala i doktorirala na istom fakultetu 1983. godine, odnosno 1986. godine.

Redovni je profesor i šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Glavni je istraživač velikog broja kliničkih studija, naučnoistraživačkih projekata.

Član jer Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja 1990. godine. U pet mandata bila je poslanik u parlamentu,a od 2008 godine do 2012. godine bila je predsednica Skupštine Srbije.

Postaje vršilac dužnosti predsednika Srbije kada je Boris Tadić podneo ostavku 2012. godine, a od 2012. godine do 2014. godine bila je ministar zdravlja.

Bila je direktor Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević."

MILAN KRKOBABIĆ

Krkobabić je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća

Jedan jeod osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije – PUPS za čijeg je predsednika izabran 2014. godine.

Krkobabić je gimnaziju i Ekonomski fakultet završio u Beogradu, a radno i stručno iskustvo sticao je radeći na finansijskim i bankarskim poslovima – od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije.

Za zamenika gradonačelnika Beograda izabran je 2008. godine i tu funkciju je obavljao do 2012. godine, kada je imenovan za direktora JP ””Pošta Srbije”” Beograd.

Krkobabić je 2008, 2012. i 2014. godine biran za odbornika Grada Beograda, a 2012, 2014. i 2016. bio je biran za narodnog poslanika i predsednika poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije.

JADRANKA JOKSIMOVIĆ

Ministarka za evropske integracije rođena je u Beogradu 1978. gde je diplomirala na Fakultetu političkih nauka, a zatim završila master studije na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu „ALFA”.

Bila je dobitnik stipendije Ambasade Kraljevine Norveške za "Generaciju koja obećava”" 2001., a 2000/01. godine i stipendije Fonda za talente Vlade Srbije "Za najtalentovanije studente u Srbiji."

Bila je učesnik EUVP (European Visitors Programme) – programa za upoznavanje sa institucijama Evropske unije, Brisel/Strazbur 2009.

U Srpskoj radikalnoj stranci je od 2005. do 2007. radila kao saradnica Aleksandra Vučića za međunarodne odnose, kao i u redakciji časopisa "Velika Srbija."

Jedna je od potpisnica-osnivačica Srpske napredne stranke 2008.

U maju 2012. izabrana je za narodnu poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste Srpske napredne stranke, gde je obavljala dužnost predsednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Bila je i članica Odbora za evropske integracije, Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Stalne delegacije parlamentarne skupštine Saveta Evrope, šefica delegacije Centralnoevropske inicijative i predsednica Grupe prijateljstva sa Turskom.

BRANKO RUŽIĆ

Branko Ružić Izvor: MN Press

Branko Ružić biće novi ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Rođen je 1975. godine u Zemunu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smer za međunarodne odnose, gde jeo bavljao funkciju prodekana studenta.

U sazivu Narodne skupštine Republike Srbije od 2008. do 2012. godine je narodni poslanik i predsednik Poslaničke grupe SPS-JS, kao i član stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta evrope gde je bio član Političkog komiteta i član Komiteta za ljudska prava.

Od marta 2001. do decembra 2002. godine obavljao je funkciju portparola SPS. U periodu od aprila 2.000 do decembra 2002. godine bio je predsednik omladine Socijalističke partije Srbije. Od januara 2001. do decembra 2003. godine bio je poslanik u Republičkom parlamentu.

Od 2004. do 2006. godine poslanik u parlamentu Državna zajednica Srbija i Crna Gora. Od marta 2004. godine član je Odbora za evropske integracije Skupštine Državne zajednice Srbija i Crna Gora i član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu od aprila 2004. godine.

Predsednik je Izvršnog odbora Glavnog odbora od decembra 2006. godine na sedmom kongresu Socijalističke partije Srbije.

Obavljao je funkciju predsednika Poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije do rekonstrukcije Vlade Srbije u avgustu 2013. godine kada je izabran za Ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Bio je Potpredsednik Fudbalskog kluba do septembra 2013. godine.

GORAN TRIVAN

Trivan je dugogodišnji sekretar za životnu sredinu Grada Beograda.

Rođen je 1962. godine u Kladovu.

Završio je Šumarski fakultet, odsek Pejzažna arhiktetura.

U zvaničnoj biografiji koja je stigla Narodnu skupštinu u predlogu za sastav Vlade Ane Brnabić stoji da je Goran Trivan 1991. postao ministar za omladinu i sport, a da je nakon toga počeo da radi u JP ”Srbijašume”, najpre kao direktor Biroa za projektovanje, planiranje i razvoj. Kasnije je postavljen na mesto Izvršnog direktora te kompanije.

Trivan je od 2008. na čelu beogradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Član je Socijalističke partije Srbije.

NENAD POPOVIĆ

On će biti ministar bez portfelja zadužen za inovacije. Član je Srpske narodne partije

Rođen je u Tuzli 1966. godine.

Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Moskvi.

Od 2003. do 2007. godine predavač na katedri ekonomije stranih zemalja i spoljnoekonomskih veza na Ekonomskom fakultetu državnog univerziteta "Lomonosov". Od 2001. do 2005. profesor na katedri za ekonomiju i planiranje rudarske proizvodnje Moskovskog državnog rudarskog univerziteta. Objavio je osam knjiga i više od 50 naučnih radova o ekonomiji i ravnomernom razvoju.

Vlasnik je međunarodne grupe kompanije "ABS Elektro" sa sedištem u Rusiji, koju čini sedam kompanija i naučno-istraživački institut VNIIR i koja zapošljava više od 3.000 ljudi, pretežno mladih inžinjera.

Predsednik Fondacije "Sveti Aleksandar Nevski" iz Beograda koja je bila nosilac projekta obnove memorijalnog kompleksa spomenika Ruski Nekropolj na Novom groblju u Beogradu. Član je Upravnog odbora međunarodnog fonda Jedinstva pravoslavnih naroda, na čijem je čelu patrijarh moskovski i cele Rusije, Kiril. Osnivač je humanitarne fondacije "ABS Slavjanski". Nosilac je više odlikovanja.

Od 2006. do 2008. godine obavljao je funkciju šefa Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju. Rukovodio izradom Strategije dugoročnog ekonomskog razvoja srpskih zajednica na KiM.

U istom periodu, na mestu potpredsednika, a kasnije zamenika predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac, Medveđa..Nekadašnji je potpredsednik DSS, predsednik Ekonomskog saveta DSS i poslanik u Narodnoj Skupštini.

Nekadašnji je potpredsednik DSS, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i potpredsednik parlamenta.

Komentari 74

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

Apokalipsa u najavi! Svi, kvazi-experti za maglu! NATO-MMF-LGBT SLUGERANJE, EU-UBICA I SRBOŽDERA!

Maxi

A selakovic?

juca

Jadranka Joksimovic rodjena 1978.Zena kao da ima pedeset godina svakako lepaje ali da je ona mladja od mene dve godine u to neverujem .Mora da su pogresno napisali ili je toliko i tako nasminkaju da deluje bas dosta starije.

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader