Dvotrećinska podrška Vučićevom pozivu na dijalog | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Dvotrećinska podrška Vučićevom pozivu na dijalog

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Više od dve trećine građana Srbije podržava ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o započinjanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji i istovremeno smatra da je Srbiji taj dijalog neophodan.

Prema najnovijem istraživanju agencije Faktor plus, svega 16 odsto se izjasnilo da ne podržava poziv predsednika, dok 14 odsto ne smatra da je dijalog o KiM neophodan.

Na pitanje da li će u dijalogu učestvoati svi važni akteri političkog i društvenog života 56 odsto njih smatra da će učestvovati najveći broj važnih aktera, 29 odsto da će to biti manji broj, dok 15 odsto nema stav.

Tači: Uskoro istorijski sporazum sa Beogradom

Većina od 72 odsto građana smatra da bi svi važni društveni činioci trebalo da učestvuju u unutrašnjem dijalogu oKosovu i Metohiji, dok takvo mišljenje ne deli njih 14 odsto, a isto toliko nema stav po tom pitanju.

Kakav će, po vašem mišljenju, biti epilog dijaloga o KiM - sledeće je pitanje koje je Faktor plus postavio učesnicima ankete, a 32 odsto je reklo da će biti postignut najširi mogući dogovor svih važnih političkih i društvenih činilaca, 26 da neće biti ozbiljnog približavanja stavova važnih političkih i društvenih aktera, 28 da će se ostati bez rešenja uz mogućnost deklerativnog saglašavanja među mnogim učesnicima, dok 14 odsto nije iznelo stav.

Vučić i Tači: Dogovor o radu na unapređenju odnosa

Kao razloge za učešće u dijalogu 56 odsto građana je istaklo da je status Kosova i Metohija suštinski važno pitanje za državu Srbiju, 18 da je dijalog demokratski oblik političke komunikacije i odlučivanja, 20 procenata da je potrebno napraviti najširi mogući dogovor među važnim političkim i društvenim akterima, jer je KiM pitanje od prvorazrednog i dalekosežnog značaja za Srbiju i region, a šest odsto smatra da ne treba ništa skrivati od očiju javnosti.

Na pitanje koji su razlozi protiv dijaloga o KiM, odgovor većine, 44 odsto, je bio taj da su političke stranke jako suprostavljene i ne mogu da vode dijalog ni o jednom važnom pitanju, dok 19 odsto navodi da je to pitanje već rešeno te da dijalog nije neophodan, a 12 odsto smatra da vlast treba da donese samostalno odluku o državnom pitanju jer je za to dobila mandat.

Tači: S Vučićem fer i konstruktivna komunikacija

Ustav Srbije koji KiM smatra delom Srbije suštinski definiše za Srbiju prihvatljivo rešenje i o tome nema dijaloga, odgovor je na to pitanje 25 odsto građana.

Da započinjanje dijaloga ujedno podrazumeva i rešenje kosovskog problema 11 odsto je potvrdno dogovorilo, 68 odsto je dalo negativan odgovor, dok 21 odsto građana nije iznelo stav o tom pitanju.
Anketa je rađena od 30. juna do 6. jula na uzorku od 1.200 ispitanika.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 42

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr Miggyy

Ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o započinjanju unutrašnjeg dijaloga o KiM, volio bih da uspe. Bojim se onaj koji nikada nije vodio dijalog, osim večitog monologa i namrgođenu facu, kako može da sasluša i ispoštuje učesnika dijaloga. Odgoj i sujeta mu ne dozvoljavaju. Na intervjuima sam postavlja pitanja, sam odgovara, sam se ljuti, sam se ohrabri. Voditelj tu je samo figura za ne daj Bože. Koji je fazon za uključivanje u unutrašnji dijalog o KiM SPC, SANU i drugih, kada se zagazilo i po tom pitanju daleko na liniji Beograd-Brisel-Priština-Vašington i zamako daleko na putu za EU?? Anketa služi za zamajavanje nesvesnih, nesavesnih i širokih narodnih masa.

SRB

Da, Šiptari i Hrvati, su 2/3 njegovih glasača!

Bucousti

Zivi u svom malom svetu okruzen poltronima i misi da je Bog. Kako ce samo realnost uskoro da ga osamari po brnjici. I drugi su pokusavali da izdaju Srbiju i srpski narod pa se nije najbolje zavrsilo po njih.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU