Dokument CIA o Srbiji - iznenađeni? | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Dokument CIA o Srbiji - iznenađeni?

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Evo kako je predstavljena Srbija u "CIA World Factbook".

Američka CIA svake godine objavljuje činjenice o državama sveta putem svoje najpopularnije publikacije "CIA World Factbook", koja se besplatno može pregledati i preuzeti sa njihovog sajta, a tu je, naravno i Srbija.

Našu državu u kratkim crtama opisuju od vremena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca do najskorijih političkih promena,dotiču se političkih ambicija trenutne vlasti, geografije, ekonomije, pa čak i dužinom puteva kojim raspolažemo.

U uvodnom delu predstavljanja Srbije, kao prva informacija navodi se da je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca osnovana 1918. godine, a da je 1929. preimenovana u Jugoslaviju. Podataka o pređašnjoj istoriji nema, a dalje u tekstu navodi se je Tito "uspeo da usmeri put zemlje između naroda Varšavskog pakta i Zapada naredne četiri i po decenije".

Tajne CIA: 12 načina mučenjaPotom se navodi da je Slobodan Milošević postao predsednik Republike Srbije 1989. godine i da su njegovi "ultranacionalistički pozivi za srpsku dominaciju doveli do nasilnog raspada Jugoslavije duž etničkih linija".

"Godine 1991, Hrvatska, Slovenija i Makedonija proglasile su nezavisnost, a zatim Bosna 1992. Preostale republike, Srbija i Crna Gora, proglasile su novu Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) u aprilu 1992. godine i pod vođstvom Miloševića, Srbija je vodila nekoliko različitih vojnih kampanja da ujedini Srbe u susednim republikama u 'Velikoj Srbiji", navodi se u publikaciji.Ove akcije su kraju propale što je, nakon međunarodne intervencije, dovelo do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Milošević je "zadržao kontrolu nad Srbijom" i na kraju postao predsednik SRJ 1997.

"Godine 1998, albanska pobuna u nekada autonomnoj pokrajini Kosovo izazvala je srpsku antipobunjeničku kampanju koja je rezultirala masakrima i masovnim proterivanjem Albanaca koji žive na Kosovu. Odbacivanjem međunarodnog sporazuma od strane Miloševićeve vlade dovelo je do NATO bombardovanja Srbije u proleće 1999", stoji na sajtu CIA.

Dokumenti CIA o Jugoslaviji: Šta posle Tita


Naglašava se i da su izbori u SRJ krajem 2000. godine doveli do pada Miloševića i instalacije demokratske vlasti.

Navodi se da je nakon dve godine "neubedljivih pregovora" Kosovo proglasilo nezavisnost, podseća da je Srbija tražila mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu i da su neki dogovori postignuti u okviru pregovora u Briselu, prenosi "Blic".

Za kraj ovog dela navodi se da je Aleksandar Vučić, promovisao ambiciozan cilj - Srbija u EU do 2020. godine.

O KLIMI, KATASTROFAMA, RUDAMA, VLADI...CIA iznosi i detaljne podatke o geografskoj poziciji Srbije, sa kim se graniči, pa i koliko je u kilometrima dugačka ganica sa određenim zemljama. Kao bliže pojašnjenje navodi se da je Srbija "malo manja od Južne Karoline" što je, kako je navedno, čini 117. zemljom na svetu po veličini.

Detaljno je pojašnjeno kakvu klimu imamo, ali i kakav tip zemlje postoji u Srbiji, od severa do juga, koja se prema CIA koristi na sledeći način: 57,7 odsto za potrebe poljoprivrede, 31,6 čine šume, deset odsto za ostale namene. Uz napomenu da su zemljotresi prirodne katastrofe koje prete Srbiji, stoji i da je spisak ruda i menerala kojima je zemlja bogata - nafta, gas, ugalj, gvožđe, bakar, cink, antimon, hromit, zlato, srebro, magnezijum, pirit, krečnjak, mermer i so.

Detaljno su analizirane etničke grupe, religiozne, starosna struktura stanovništva, mortalitet i natalitet, uhranjenost, pismenost, koliko dugo traje školovanje, kolika je nezaposlenost mladih, koliki procenat Srba ima mokri čvor i pristup pijaćoj vodi, pa čak i broj obolelih od HIV-a. Kada je reč o posednjoj kategoriji, prema sajtu CIA, 2.700 ljudi u Srbiji živi sa virusom HIV-a, što na stavlja na 115. mesto na svetu na toj listi.

U delu koji je nazvan "vlada", pored pojašnjenja kakav je politički sistem Srbije, može se pronaći spisak svih opština i gradova, sa zvezdicom obeleženim onima koji se nalaze na teritoriji Vojvodine i pojašnjenje kakav je pravni sistem države. Da se podaci redovno ažuriraju govore i datumi promene vlasti, pa se tako navodi da je Aleksandar Vučić predsednik od 31. maja, a Ana Brnabić premijerka od 29. juna ove godine. Takođe, na istom odeljku nalazi se kompletan spisak političkih partija u Srbiji i njihovih lidera.

Dve aplikacije koje CIA NE može da špijuniraKada je reč o ekonomiji, uz napomenu da je DOS sproveo reforme nakon pada Miloševića, CIA piše da u Srbiji ima 3.141 milliona radno sposobnih, od kojih 17,8 odsto radi u poljoprivredi, 25,6 odsto u industriji i 56,6 odsto uslugama. Moguće je pronaći i statisičke podatke o javnom dugu Srbije, visini budžeta, uvozu i izvozu, kamatama i još mnogo toga.

One koje zanima kakav je energetski sektor Srbije, koliko kilovata smo u mogućnosti da proizvedemo, koliko gasa, pa i koliko zagađujemo atmosferu, te podatke može proneći u odeljeku "energija".

Kada je reč o saobraćaju, CIA navodi da Srbija ima tačno 3,809 km pruga, 44,248 km drumskih puteva i 587 km vodnih puteva (naglašava se da je uglavnom reč o Savi i Dunavu).

Na kraju, nakon podataka o izbeglicama, njihovom broju i poreklu, izdavajanju za vojsku i vojnom roku, navodi se da je "privreda ranjiva na pranje novca" i da je balkanska ruta tačka za pretovar heroina koji se iz jugoistočne Azije kreće ka Zapadnoj Evropi.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 42

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

АС

А нигде се не помињу усташе, балисти, шиптарски емигранти из Албаније који су више деценија радили на разбијању свих држава у које је србски народ унео своју државотворност!!

Serbia forever

Kada je SAD osnovana, Srbija je prva država, od koje je SAD dobila finansijsku pomoć!?

Mina

Ovo je istorija za retardirane koji veze s mozgom i onim što se dešavalo nemaju pojma...elegantno nam istoija počinje juče, prvi, drugi svetski nula, laži o Miloševiću, Kosovu i druge trice propagande...Mrmot i čokolada...

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU