• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POPRAVNI: Ovo su novi ustavni amandmani

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je danas na svojoj internet prezentaciji Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji su "usklađeni sa preporukama Venecijanske komisije". Prve reakcije pozitivne.

 Izvor: Mondo/Mario Milojević
sretenje, karađorđe, sretenjski ustav Izvor: Mondo/Mario Milojević

Kako je najavljeno, Ministarstvo pravde će povodom novog Nacrta organizovati okrugli sto na kojem će stručnoj javnosti predstaviti amandmane.

Ministarstvo pravde očekuje da se na okruglom stolu, na koji će biti pozvani predstavnici svih relevantnih pravosudnih institucija i organizacija civilnog društva, kao i međunarodnih institucija, otklone eventualne neusaglašenosti predloga sa mišljenjem Venecijanske komisije, što je bio slučaj sa prethodnim za koje je takođe rećeno da su po najvišim standardima EU.

Pravosudna akademija

U novom nacrtu Pravosudna akademija definisana je kao samostalna institucija koja obučava sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, kao i kandidate za te funkcije i vrši druge poslove određene zakonom, dok sastav organa upravljanja Pravosudne akademije odražava sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca. Kako se navodi u amandmanima, za sudiju može biti izabran državljanin Srbije koji je završio pravni fakultet, položio pravosudni ispit, ima radno iskustvo potrebno za određeni sud, stručan je, osposobljen i dostojan funkcije, a osoba koja se prvi put bira za sudiju mora imati završenu obuku u Pravosudnoj akademiji.

Nakon održanog okruglog stola, Ministarstvo pravde će tekst Nacrta proslediti Vladi Srbije u dalju proceduru, navodi se u saopštenju.

Amandmanima je određeno da je najviši sud u Srbiji Vrhovni sud Srbije, a predsednika tog suda bira Visoki savet sudstva, po pribavljenom mišljenju opšte sednice Vrhovnog suda Srbije na pet godina. Ista osoba ne može ponovo biti birana za predsednika Vrhovnog suda.

Najviše tužilačko zvanje je Vrhovni javni tužilac Srbije, kojeg bira Skupština Srbije, na šest godina, na predlog Visokog saveta tužilaca posle javnog konkursa glasovima tri petine svih narodnih poslanika. Isto lice ne može biti ponovo birano za Vrhovnog javnog tužioca Srbije.

Amandmani propisuju da Visoki savet sudstva čini pet sudija koje bira Skupština Srbije između "istaknutih pravnika" i pet sudija koje biraju sudije, kao i da se oni biraju na mandat od pet godina i da ne mogu ponovo biti izabrani na tu funkciju.

"Kao istaknuti pravnik smatra se diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom koji ima najmanje deset godina radnog iskustva u poslovima pravne struke koji su od značaja za nadležnost Visokog saveta sudstva, koji se dokazao stručnim radom i uživa lični ugled", navodi se u amandmanima.

Dozivanje struci: Posle "Venecije" nova ekipa za Ustav Srbije

Predsednika Visokog saveta sudstva bira Visoki savet sudstva među članovima koji su sudije, a potpredsednika među članovima koji nisu sudije, na pet godina.

Kako će nam izgledati Ustav?

Amandmanima se ustanovljava Visoki savet tužilaca, koji čini četiri zamenika javnih tužilaca koje biraju javni tužioci i zamenici javnih tužilaca, četiri istaknuta pravnika koje bira Skupština Srbije, Vrhovni javni tužilac Srbije i ministar nadležan za pravosuđe. Javni tužioci ne mogu biti birani u Visoki savet tužilaca.

SUDIJE I TUŽIOCI: OVO JE VEĆ KORAK U DOBROM SMERU

Udruženje sudija i tužilaca (UST) ocenilo je večeras, "nakon prvog uvida u radni tekst" ustavnih amandmana koji su danas objavljeni, da je korak u pravom smeru rešenje prema kojem će javne tužioce birati Visoki savet tužilaca bez učešća Narodne skupštine.

Udruženje je u saopštenju istaklo važnost ovog rešenja, podsećajući da su tokom javne rasprave pojedini javni tužioci zagovarali ideju da Narodna skupština ostane u procesu izbora, što je sasvim suprotno mišljenju Venecijanske komisije.

Takođe je pohvalilo predlog da predsednik Visokog saveta sudstva dolazi iz redova sudija, kao i predlog da se, kako navodi, uspostavi balans između predstavnika tužilačke organizacije i istaknutih pravnika u Visokom savetu tužilaca.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DSCZ

pravosudna akademija=pravosudno zlo.

MONDO REPORTAŽA