• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MASAKR U KRALJEVU: Kako je streljano 2.190 civila

Izvor MONDO/Srna

Danas se navršava 77 godina od masovnog streljanja više od 2.190 civila u Kraljevu, koje su u oktobru 1941. godine u okupiranoj Srbiji izvršile nemačke okupacione snage.

Pripadnici 717. divizije nemačkog Vermahta u Drugom svetskom ratu izvršili su ratni zločin nad civilima u znak odmazde zbog ustaničke aktivnosti u okolini grada.

Nemački general Franc Beme, komandujući general 18. armijskog korpusa, izdao je naređenje za drakonsko kažnjavanje ustaničkih aktivnosti, prema kojem je za svakog ubijenog nemačkog vojnika trebalo streljati 100 zarobljenih, a za ranjenog 50.

Kao taoci prvo su uzeti radnici Fabrike aviona i železničari, kao i radnici drugih fabrika, koji su zatvoreni u takozvanu Lokomotivsku halu Železničke radionice, a uskoro su na to mesto prikupljeni i drugi građani.

Prvi taoci uzeti su 14. oktobra, a streljanja su počela 15. oktobra i okončana 20. oktobra.

Streljanje su izvršili vojnici 749. pešadijskog puka, čije su dve trećine Austrijanci, a taoci su naterani da sami kopaju rovove u kojima su rafalima iz mitraljeza ubijeni i zakopani.

Višegodišnja istraživanja utvrdila su da je streljano najmanje 2.190 civila, među kojima je bilo dece, žena i staraca.

Počast žrtvama nacizma u Kraljevu i Mitrovici

Više od polovine ukupnog broja kraljevčkih žrtava čine radnici Fabrike aviona i železničari, dok su najmanje 102 osobe mlađe od 18 godina.

Žrtve u Kraljevu su uglavnom bile pravoslavne veroispovesti, a bilo je i 73 katolika, od kojih su većinu činili Slovenci.

Ratni zločin u Kraljevu koindicira s mnogo poznatijim masovnim streljanjem u Kragujevcu, koji su, 20. i 21. oktobra takođe izvršili pripadnici 749. pešadijskog puka, ali njegovog Trećeg bataljona.

Divizija kojoj je pripadao ovaj bataljon, kasnije je preimenovana u 117. lovačku diviziju, a učestvovala je u četvrtoj i petoj ofanzivi na području BiH, u završnim borbama za Beograd 1944. godine, na Sremskom frontu, te u operaciji izvlačenje njemačkih jedinica "Majska oluja" u istočnoj Bosni marta 1945. godine.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Гаги

Геноцид се рачуна од 1948, како су лепо то одредили у њихову корист.

Dzoni

Odkud sad 2000 ja kad sam isao u skolu bilo je 7000 . Licitira se sa streljanima svaka cast ,verujen da za koju godini nece biti streljan niko.

Đed Đuro

Ma nije moguće?? To su naši prijatelji...

special image