• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izveštaj Evropske komisije: Šta se očekuje od Srbije

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han kaže da Srbija beleži napredak na putu evrointegracija, ali i dodaje da se očekuje dalji odlučni rad i veći napor u ključnim oblastima. Šta je EU trn u oku, a šta zamera premijerka.

 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
eu srbija, evropska unija, srbija Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, uručio je danas premijerki Srbije Ani Brnabić godišnji Izveštaj Evropske komisije o Republici Srbiji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je izveštaj evropske komisije o Srbiji konstatovao da ima napretka u nekim oblastima, ali da ona mora da bude odlučnija i još značajnije da pojača svoje napore u nekim glavnim područjima kao što su jačanje demokratskih institucija i vladavina prava.

Brnabić: Da se izbace oolitičke ocene

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je izveštaj EK o Srbiji u osnovi pozitivan, jer prepoznaje napredak u nekim oblastima, pre svega u ekonomiji, ali je izrazila očekivanje da u budućnosti više neće biti političkih ocena o napretku ka EU kada je reč o nekim važnim oblastima. "Da se izbegnu političke ocene i da se ocene o napretku svode na činjenice, a ne na političke prercepcije nekih strana", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. "Izveštaj je u nekim oblastima jako zanimljiv, zanimljiviji nego uobičajeno", ocenila je Brnabić.

Fabrici je na konferenciji za medije posle sastanka s premijerkom Ano Brnabić, kojoj je uručio Godišnji izveštaj Evropske komisije o Republici Srbiji, rekao da su oblasti u kojima treba pojačati reforme pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala i ostvarivanje osnovnih prava.

On je ukazao i na važnost jačanja demokratskih institucija kao što je parlament, "kako bi se obezbedio međupartijski dijalog i obezbedila nadzorna funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti".

Fabrici je rekao po pitanju ustavnih promena treba nastaviti saradnju s Venecijanskom komisijom i dodao da to treba završiti u parlamentu.

"Treba dalje raditi na tome radi uspostavljanja nezavisnog i samostalnog pravosudnog sistema", rekao je Fabrici.

Dodao je da je u izveštaju Evropske komisije konstatovano da već drugu godinu nema napretka u slobodi izražavanja.

Fabrici je istakao da je primetno da postoji napredak u razvoju ekonomije, kao i da postoji regionalna saradnja koja treba da bude motor za ceo region.

Uručivanju izveštaja u Vladi Srbije prisustvovala je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Pogledajte

00:00
fabrici brnabić
s
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

O Izveštaju se danas govoreno, u okviru pregleda napretka zemlaja Zapadnog Balkana, i u sedištu EU.

ŠTA KAŽU IZ BRISELA

"Neophodno je jačanje i verodostojnije primenti reformi u oblasti u vladavine prava. To je najvažniji preduslov za napredak na evropskom putu, uključujući i ispunjavanje prelaznih merila u poglavljima u poglavljima 23 i 24", poručio je Han.

Evropski komesar je predstavljajući izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balakana pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta pozvao i Beograd i Prištinu da stvore pogodne uslove za finalizaciju pravnoobavezujućeg sporazuma u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

"Obe strane treba da izbegnu svaku akciju koju druga strana može tumačiti kao provokaciju”, poručio je Han.

Govoreći o Kosovu, evropski komesar je pozvao tamošnje vlasti da vrate politički fokus na evrointegracije.

"Napredak napravljen u nekim ključnim oblastima je zasenjen uvođenjem tarifa na robu iz Srbije i BiH koje moraju biti povučene. Kosovo se mora fokusirati i na implemetaciju Sporazuma o stabilizaciji i priduruživanju", zaključio je Han.

Pogledajte

00:00
han
s
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

I izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da je svedok napretka Srbije na putu ka članstvu u EU.

Pitanje svih pitanja - Kosovo

Što se tiče normalizacije odnosa sa Kosovom, Srbija je ostala uključena u dijalog i pokazala suzdržanost u svom odgovoru na uvođenje taksi. Međutim, Srbija treba da uloži značajne napore, posebno u svojim međunarodnim odnosima, da uspostavi povoljno okruženje za zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom, navodi se u izveštaju Komisije i dodaje da je takav sporazum hitan i presudan da bi Srbija i Kosovo mogli napredovati na svom evropsko putu.

Mekalister je nakon predstavljanja ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o zemljama u procesu proširenja pozvao Srbiju na dalje reforme u "ključnim oblastima" pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode izražavanja i medija.

”Video sam napredak Srbije, posebno u oblasti makroekomske stabilizacije što je jasno donelo dobrobit narodu Srbije”, kaže Mekalister.

Izvestilac za Srbiju navodi da Srbija napreduje na svom putu ka EU, a da ukupni tempo pregovora zavisi od napretka u usvajanju i implemetaciji reformi u kljucnim oblastima.

Mekalister je dodao i da je za Srbiju veliki izazov dijalog i normalizacija odnosa sa Kosovom.

”Dijalog što pre mora biti nastavljen, a znamo da je potrebno doći do pravno obevezujućeg sporazuma”, kaže Mekalister.

IZVEŠTAJ: TRN U OKU ODNOSI SA RUSIJOM, I KINOM

Srbija je 53 odsto usklađena sa spoljnom politikom EU i u periodu obuhvaćenom novim Izveštajem o napretku na putu ka EU od marta 2018. do februara 2019. Beograd se uskladio sa 46 od 87 evropskih deklaracija u toj oblasti, piše u ovogodišnjem Izveštaju o napretku..

Na planu spoljne, bezbednosne i odbrambene politike obuhvaćene poglavljem 31 u pregovorima sa EU Srbija je umereno pripremljena za članstvo, ocenjuje se u Izveštaju Evropske komisije koji je danas objavljen.

Ukazuje se da se Srbija i dalje ne usklađuje sa restriktivnim merama koje se odnose na Rusiju i Venecuelu, kao i da i dalje podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

"Srbija nema bilateralne sporazume o imunitetu kojima se odobrava izuzeće od nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i poštuje zajedničke stavove EU o integritetu Rimskog statuta uz vodeće principe EU o bilateralnim sporazumima o imunitetu", navodi se u delu izveštaja o poglavlju 31.

Navodi se i da Srbija nastavlja da razvija intenzivne odnose i strateška partnerstva sa brojnim zemljama.

Istovremeno se ukazuje na česte kontakte na visokom nivou sa Rusijom i redovne bilateralne posete, kao i vojno tehničku saradnju, uključujući zajedničke vojne vežbe, odnose sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbednosti i sporazume o trgovini oružjem. ;

Srbija održava dobre odnose sa SAD, učestvovala je u dvadesetak zajedničkih vojnih vežbi sa SAD i NATO u 2018. i takođe nastavlja da jača političke i ekonomske veze sa Kinom, navodi se u izveštaju.

Ocenjeno je da je Srbija postigla određeni napredak u usklađivanju sa EU u spoljnoj politici pošto je vlada dostavila nacrte novih bezbednosnih i odbrambenih strategija na konsultacije i nastavlja pripreme sa ciljem da se omogući učešće civila u međunarodnim misijama i operacijama.

VLADAVINA PRAVA - NAJVEĆA KOČNICA

Evropska komisija i u najnovijem izveštaju ponovo konstatuje da naša zemlja mora da učini mnogo više u oblasti vladavine prava, te da je, istovremeno, neophodno hitno postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je presudno za napredak obe strane na evropskom putu.

Komisija je, istovremeno, istakla da srpska ekonomija i uloga Beograda u regionu nastavljaju da daju pozitivne rezulate.

Opšta ocena Evropske komisije jeste da će brzina sprovođena reformi u oblasti vladavine prava biti presuda za dinamiku procesa pristupanja Srbije EU.

Da bi održala ravnotežu u svojim pregovorima o članstvu Srbija bi posebnu pažnju u narednom periodu trebalo da obrati na nezavisnosti pravosuđa, borbu protiv korupcije, slobodu medija, kao i rešavanju slučajeva organizovanog kriminala u samoj zemlji, ocenjuju u Briselu.

Izveštaj EK kao i obično počinje delom koji se odnosi na političke kriterijume, pri čemu se konstatuje nedostatak prostora za adekvatnu međustranačku debatu u zemlji u cilju stvaranja širokog pro EU konsenzusa neophodnog za nastavak puta Srbije ka EU.

Evropska komisija konstatuje i bojkot rada Parlamenta od strane nekih opozicionih partija kao i proteste kojima se zahteva sloboda medija i slobodni i pošteni izbori.

Shodno tome, vlasti u Srbiji se pozivaju da se pozabave preporukama o izborima koje su u delovima koje su kao problematične dentifikovali međunarodni posmatrači.

U oblasti javne uprave Srbija pokazuje umereni stepen pripremljenosti pri ćemu se navodi da su usvojeni ovi zakoni i postignut napredak u oblasti pružanja usluga.

U oblasti borbe protiv korupcije Srbija beleži ograničen napredak uz konstataciju da korupcija preovladava u mnogim oblastima.

Istovremeno, Evropska komisija potvrđuje da Srbija ima određeni nivo pripremljenosti i pokazuje napredak u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ovogodišnji izveštaj konstatuje da je zakonodavni i institucionalni okvir za poštovanje osnovnih prava u velikoj meri uspostavljen u Srbiji.

Naglašava se da su usvojene izmene i dopune zakonodavnog okvira vezanog za nacionalne manjine i da se očekuje efikanija primena zakona i politka u ovoj oblasti.

Komisija ocenjuje da u Srbiji nije postignut dovoljan napredak u pogledu slobode izražavanja i da to predstavlja ozbiljnu zabrinutost.

Od Srbije se očekuje i pojače mere za zaštitu prava lica koja se suočavaju sa diskriminacijom, uključujući LGBTI osobe, osobe sa invaliditetom, osobe sa HIV / AIDS-om i druge ugrožene pojedince.

Srbija je i ove godine pozitivno ocenjena za svoju ulogu u regionu i predasnost dobrim bilateralnim odnosima sa drugim zemljama iz procesa proširenja i susednim državama -članicama EU.

Komisija je zadovoljna načinom na koji Srbija nastavlja da upravlja migracionim pitanjima, ali i podseća na neophodnost poštovanja obaveze readmisije državljana trećih zemalja prema Sporazumu o readmisiji između EU i Srbije i uzdržavanja od daljeg odstupanja od vizne politike EU.

Kada je u pitanju ekonomija Evropska komisija konstatuje određeni napredak Srbije i umerenu pripremljenost za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije.

"Veća fiskalna prilagođavanja tokom prethodnih godina značajno su poboljšala održivost duga. Stabilnost finansijskog sektora je sačuvana i performanse tržišta rada su poboljšane sa izuzetkom stope aktivnosti mladih, koja je opala", navodi se u izvešataju

Komisija konstatuje da su velike strukturne reforme javne uprave, poreske uprave i državnih preduzeća napredovale polako, a da je privatni sektor i dalje nedovoljno nerazvijen i ometan slabostima u vladavini prava i sprovođenju poštene konkurencije.

Konstatuje se da je Srbija je postigla određeni napredak i da je umereno spremna da se nosi sa pritiskom konkurencije i tržišnim snagama unutar Unije.

U oblastima kao što su javne nabavke, statistika, spoljni odnosi, socijalna politika i zapošljavanje, monetarna politika i finansijske usluge, Srbija je umereno pripremljena. Srbija je nastavila sa dobrim napretkom u poljoprivredi i usklađivanju sa transportnim pravnim tekovinama EU, dok je u oblasti energetike zabilježen ograničen napredak. Područja politike životne sredine i klimatskih promena tek treba da dobiju adekvatnu pažnju, navodi se u Izvešataju.

Ovogodišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija konstatuje u svom zaključku da Srbija mora prioritetno da pozabaviti pitanjima neusklađenosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, posebno u vezi sa kontrolom državne pomoći, fiskalnom diskriminacijom uvezenih alkoholnih pića i ograničavanjem konkurencije u platnom sistemu zasnovanom na karticama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

srBEnDA

Očekuje se mnogo,da budemo deo Evrope a ne ruska gubernija!

V

Proces proširenja je završen ovo su samo igre..

BOBAN

Zašto Srbi žele da se pridruže EU? Nije ni čudo što Albanci danas na Kosovu nemaju poštovanja! Albanci takođe znaju da će Kosovo uskoro biti zvanično suverena država! A zašto? Zato što Srbija želi da se pridruži EU! EU poziva Srbiju da prizna Kosovo kao suverenu državu! EU kaže: Samo ako Srbija prizna Kosovo kao suverenu državu, Srbija se može pridružiti EU! Pošto Srbi žele da se pridruže EU i tako "suvereno Kosovo" postaje sve vjerovatnije, Albanci sve više gube poštovanje prema Srbima na Kosovu! Albanci znaju da će Kosovo uskoro biti stvarno suvereno! Zašto Srbi žele da se pridruže EU? Čim Kosovo bude suvereno, situacija za kosovske Srbe će se i dalje pogoršavati! Treba dodati da je ulazak u EU lud iz strateških razloga i budućeg planiranja! EU poziva Srbiju da prizna Kosovo, tek tada će EU dozvoliti Srbiji da se pridruži EU! EU je nestabilna, EU se može jednog dana raspasti! Da li treba da se zaista odreknemo Kosova da bi se pridružili nestabilnoj EU koja bi uskoro mogla da se raspusti? Šta bi se moglo dogoditi ako bismo priznali Kosovo? Možemo se pridružiti EU! DOBRO, tako da bi Srbija bila članica EU! Ali, kao što sam rekao, EU je nestabilna i može se jednog dana raspasti! I šta onda? I šta onda?????? Onda bi Srbija automatski izgubila članstvo u EU, jer se EU rastala! Na kraju ćemo se odreći Kosova, mada će jednog dana EU ionako propasti i opet ćemo izgubiti članstvo u EU! I onda? Onda je Srbija zauvek izgubila Kosovo! Za šta? 🚽💩🧻 Srbija ne razmišlja daleko u budućnost!

MONDO REPORTAŽA