Gradimo mostove pricamo o Evropi Vucic o Srbiji i Evropi u Novom Sadu.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Vučić: Da mi stvorimo Evropu ovde, s Albancima

Izvor Tanjug Izvor Fonet
Izvor Tanjug Izvor Fonet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da bi, kad napravimo dogovor sa Albancima, kad god da se to dogodi, najbolje rešenje bilo formiranje velike ekonomske zone na Balkanu.

vučić Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je, u govoru na otvaranju međunarodne konferencije "Pričamo o Evropi - gradimo mostove", u organizaciji nemačke fondacije Konrad Adenauer (KAS), rekao da moramo da istrajemo na evropskom putu.

"Moramo da razumemo da nam je budućnost u Evropi, da moramo da se menjamo da bi toj Evropi pripadali. Moramo da razumemo da smo suviše mali, jer, ako Evropa čini svega šest odsto ukupnog stanovništva sveta, mi smo svega jedan odsto evropskog dela. To pokazuje koliko smo mali i beznačajni i da ne možemo ni na koji način ozbiljnije da menjamo stvari u svetu. Ako merimo ekonomsku snagu, mi smo tek oporavljena ekonomija, koja nema ni 50 odsto BDP jedne male Slovačke. To pokazuje u kakvoj smo situaciji", ukazao je predsednik Vučić.

Pogledajte

00:00
Tanjug
Vučić o Evropi
Izvor: Vučić o Evropi
Izvor: Vučić o Evropi

Samo strpljivo, Albanci su nervozni jer su sve slabiji

Demokrataija i tržište - ne autoritarnost i centralizam

Predsednik Fondacije Konrad Adenauer Norbert Lamert ocenio je da u u parlamentima bije srce svake demokratije i zato je dobro da se konferencija "Pričamo o Evropi, gradimo mostove" odžava u parlamentu AP Vojvodine. "Srbija, po mom mišljenju, spada u one malobrojne zemljekoje imaju perspektivu članstva u EU, jer države Zapadnog Balkana pripadaju Evropi. U njihovom interesu je da učestvuje u procesima izgradnje Evrope, kao što je u interesu Evrope da te zemlje učestvuje u procesima izgradnje, rekao je Lamert. Ono što društva drži na okupu su iskustva, uverenja, tradicije, vrednosti koju društva dele i načela. Kultura je ta koja održava zajedništvo, rekao je Lamert. U Nemačkoj se ove godine sećamo dva velika jubileja - pada Berlinskog zida u novembru 1989. godine, kao i godišnjice pregovora u Versaju posle Prvog svetskog rata, rekao je Lamert. Lamert je ocenio da, 30 godina od pada zida, pokazuje da jedno prosvećeno društvo može da se organizuje samo u obliku demokratije, a ne autoritarnih režima, a ekonomijom ne može da se upravlja centralističkom upravom, već su potrebna takmičenja, tržišta.

On je istakao da je upravo zato bitno da "stvaramo Evropu" na području na kojem živimo.

"Nadam se da će jednog dana neko uspeti da napravi dogovor sa Albancima. Ako to napravi, najbolje rešenje je praviti potom jednu veliku ekonomsku zonu, u kojoj bi imali iste subvencije, ne bi bilo granica, imali bi jedno jedinstveno tržište, i postavili se tako prema Evropi i svetu. Znam da prijatelji iz Crne Gore beže od toga, a po prirodi bi trebalo i Srbija da beži od toga, da što brže uđemo u EU i da zaboravimo region", ukazao je on.

Vučić, međutim, ističe da veruje da je naša budućnost u saradnji u regionu, jer tu imamo najveći trgovinski suficit.

"Kada popravimo naše odnose, moći ćemo da vratimo naše ljude iz sveta, jer nije prazna samo Srbija, Hrvatska je još praznija. A na dan kada sam otišao u Severnu Makedoniju, na inauguraciju, Nemačka je izdala vize za 802 njihova državljanina", rekao je on.

Vučić je kazao da je neophodno, da bi vratili naše građane, da garantujemo mir i stabilnost, jer su ljudi videli da je Evropa uspela da napravi bolji život, a niko neće ratove, već hoće da žive bolje.

"Evropa će, i pored svega, opstati jer se suviše lepo živi u Evropi, da bi neko mogao da rizikuje propast u njoj. Osim sukoba na Balkanu, posle Drugog svetskog rata, drugih nije bilo. Mi smo se pokazali najglupljim", rekao je on.

ODNOS EVROPE PREMA SRBIJI

Vučić je istakao da Evropa nije uvek imala dobar odnos prema nama, jer svi žele od nas samo dobro obučenu radnu snagu, a nije ih briga kako ćemo mi da živimo i preživimo.

"Moramo sami da se pobrinemo kako ćemo živeti, moramo da izbegnemo sukobe i ratove, gledamo u budućnost, da sarađujemo sa svima, a pre svega da se ujedinimo u Evropi", kazao je on.

"Pred nama je velika borba, mnogo truda i rada, ali siguran sam u uspešnu evropsku budućnost, poručio je Vučić.

Pogledajte

00:00
Tanjug
Lambert o Srbiji
Izvor: Lambert o Srbiji
Izvor: Lambert o Srbiji

"Dobri smo im kada se ponašamo kako bi oni želeli, ali istovremeno kada im prvi put, recimo, kažemo da nije Pandorina kutija to što mi ne priznajemo Kosovo, već je otvaranje Pandorine kutije to što ste vi uradili 2008. ili 2006. rušeći Jugoslaviju...onda ćete da naiđete na zid nerazumevanja, ćutanja ili prećutnog prekora, u najboljem slučaju", rekao je Vučić na konferenciji "Gradimo mostove - pričamo o Evropi", u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer.

Govoreći na temu "Srbija u Evropi", istakao je da Srbija danas korača svojim evropskim putem, nekad sporije, nekad brže, ali da napretka ima u tome da bude uspešna i uređena zemlja.

"Još imamo vremena da ispravljamo greške i nešto manje da ih pravimo", naglasio je predsednik Vučić.

Kako je rekao, nikad se nije bolje živelo u Evropi nego danas i sve činjenice na to ukazuju.

"Mi Evropu i danas priželjkujemo, očarani izlogom i dalje često punim skupocenog besmisla, a ona nas, tobož, ne vidi dobro i nekad nas se plaši kao nečeg nepoznatog. Mi na to reagujemo na dva načina - pokazujemo kao da smo je dostojni, ali se istovremeno inatimo. Volimo da živimo evroskim standardom, volimo da imamo izloge kao u Evropi. Ali, ako nam se nešto ne sviđa, makar to bilo i piianje KiM ili vladavine prava, u isto vreme okrećemo leđa Evropi i govorimo o njenom nepravednom odnosu prema svima nama".

I za nas je Konrad Adenauer jedna od najznačanijih fondacija u Srbji, mnogo smo, kaže, naučili od njih, da neke stvari sagledamo iz drugačijeg ugla.

Međunarodna konferencija Fondacije Konrad Adenauer okuplja eminentne političare, pisce, novinare, naučnike i mlade ljude iz čitave Evrope, navodi se na sajtu Fondacije.

Reč je o tradicionalnom skupu koji Fondacija organizuje svake druge godine u različitim evropskim gradovima.

Konferencija u Novom Sadu, u našoj zemlji je, inače, prva na Zapadnom Balkanu i druga izvan granica Evropske unije.

Tokom naredna tri dana u Novom Sadu će se diskutovati na brojne teme, među kojima su "Ko se plaši Nemačke? Istorija jednog evropskog problema", "Koliko sećanje je potrebno budućnosti?", "Regioni i nacije - osnovni preduslovi evropske zajednice", "Između Magreba i moderne: gde se nalazi Beograd".

Konferencija traje do 6. juna, a održava se u Skupštini AP Vojvodine.

Komentari 122

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borac 1998 99

Sa albancima trgovina da politika i pregovori ne jer oni slušaju ameriku ne sebe rat nedaj bože sa njima uvek može samo da se amerika ne mesa ali ni jedan albanac sa kosova nije u tu poziciju da kaže možemo bez amera teško

Bakero

Jer su oni tamo,a mi ovde i zašto ne bismo jedni drugima pružili ruku prijateljstva😁

Jedan od 7 miliona

Bla bla truc truc trla baba lan da joj prodje dan....gluposti pricas svaki dan

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

loader