• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svedok: ORGANE SRBA putničkim avionima slali za Tursku!

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Jedan od svedoka trgovine organima na Kosovu i Metohiji rekao je da su izvađeni organi ubijenih Srba bili isporučivani redovno od ponedeljka do srede komercijalnim letovima za Istanbul.

U istrazi koju su povodom trgovine organima vodili istražitelji UNMIK-a svedok koji je označen slovom "P" potvrdio je "znanja" da je većina članova klana braće Ramuša i Dauta Haradinaja i Naima Maljokua živela u oblasti Tropoje u Albaniji.

Braća Haradinaj, posebno Daut, imaju veoma dobre veze sa Bliskim istokom i Turskom. Mnogi islamski fundamentalisti su se upravo pridružili terorističkoj OVK u bazama Tropoja i Kukeš, pre i u toku rata po pozivu braće Haradinaj, navodi se u Izveštaju s oznakom "strogo poverljivo" šefa Misije za istrage zločina iz Skoplja i Prištine Emona Smita.

Haradinajev brat biće optužen za zločine OVK

Srna je u posedu poverljive prepiske Smita sa šefom Misije za istrage Patrikom Lopezom Teresom u kojoj Smit, na Teresov zahtev, dostavlja izveštaj o ishodu razgovora koje je imao sa šefom Unmikovog Odeljenja za pravdu Polom Kofijem u vezi sa zločinima na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na "Žutu kuću" na severu Albanije.

Svedok "C" je do detalja ispričao ko su vođe kriminalnih klanova u oblasti Prizren.

Prema njegovim rečima, Islam Kastrati, bivši pripadnik MUP-a Srbije i vlasnik restorana "Skenderbeg" u Dušanovu (mesto u opštini Prizren), vođa je klana "Kastrati". Bez saglasnosti i prethodno njemu plaćenog reketa niko u regionu Prizrena nije mogao da otvori bilo kakav "biznis".

Drugi članovi tog klana su Daut, poznat kao Daći, koji je prema rečima svedoka "P" i "C" seksualni manijak, potom Fadilj koji je težak pijanac i često boravi u Elbasanu u Albaniji, Redžep i nekoliko ostalih, čijih imena "P" nije mogao da se seti, u bliskim su odnosima sa braćom Haradinaj.

U izveštaju se navodi da je drugi, "Đeljaj klan", blizak sa Islamom Kastratijem, a njegov vođa je Šićuri Đeljaj, trener fudbalskog tima "Lirija" i vlasnik restorana "Mlini" na putu za Brezovicu, u blizini Prizrena.

Rusija: Neprihvatljivo zataškavanje zločina OVK!

Prema rečima svedoka "C" i "P", njegov brat Feim Šićuri veoma je inteligentan i on je "mozak" Islama Kastratija.

U izveštaju se ističe da su klanovi Elšani, Đeljaj i Kastrati poreklom iz plemena Ljuma na severu Albanije.

Kastrati i Đeljaji su u krvnom srodstvu, dok Elšani sa njima nije u direktnom srodstvu, ali je poreklom iz istog plemena.

Oni već decenijama održavaju odlične odnose i jasno je da ne bi mogli da se bave kriminalom, prostitucijom, reketiranjem, ucenama i trgovinom belim robljem da ne poštuju taj njihov "Fis" zavet, dodao je Smit.

On je preneo da mu je svedok "P" naveo i neka druga imena vezana za slične "poslovne aktivnosti".

Spomenuo je izvesnog pripadnika OVK Dauta Lauša iz Suve Reke koji je kao i prethodni klanovi učestvovao u kidnapovanju Srba.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


"'P' mi je rekao da su mnogi zarobljeni Srbi bili prisiljeni da rade na jednoj farmi, da su on i drugi koji su bili uključeni u prebacivanje kidnapovanih Srba imali naređenja da uklanjaju leševe Srba sa specifičnih lokacija sa Kosova i da ih prebacuju u Albaniju da bi prikrili dokaze", napisao je Smit.

Prema rečima svedoka "P", OVK je u jesen 1999. godine počela da koristi mnogo više planinske staze i puteve, kao i korita reka da bi prebacivala srpske leševe ili zarobljenike u Albaniju, zato što je postalo teže i rizičnije prelaziti granicu normalnim putem.

Svedok "C" je direktno imenovao jednu osobu uključenu u trgovinu ljudskim organima Aliju Ljujaja iz Elbasana, koji je bio u istom "biznisu" i imao dobre veze u Turskoj i još nekim bliskoistočnim zemljama.

"On je 'njima' donosio novac koji je dobijao za prodate organe. Ko su to 'oni', upitao sam ga? Pa, Džavid... i nekoliko drugih. Taj Džavid nema dušu, i nije me briga da vam odam njegovo ime u vezi sa ovim 'biznisom'", naveo je Smit.Autor izveštaja je preneo da je svedok "P" rekao da je lično poznavao Aliju Ljujaja i da je on rođak Islama Kastratija i Šićuri Đeljaja, kao i odličan drug Dauta Haradinaja.

"'P' mi je rekao da su koristili puno 'regruta' posle rata da obavljaju prljave poslove za OVK, poput iskopavanja i prenosa leševa u Albaniju, a neke su prisiljavali da ubijaju Srbe i albanske dezertere, i plus mnogi su prethodno dugovali 'novac za zaštitu', te su na ovaj način bili prisiljeni da isplate dug za 'albansku stvar'. Na taj način su svi bili umešani u prljave poslove i nakon toga za njih nije više bilo izlaza" , naveo je Smit.

Svedok "C" je Smitu rekao da su mnogi Srbi bili dovođeni visoko u planine da bi im se popravila krvna slika.

On je dodao da im je "davana dobra hrana, imali su intenzivne aktivnosti radeći na farmama i sekli drva, a posle nekog vremena, kada bi stigle porudžbine za ljudske organe, odvodili su ih u Burel gde su 'čekali' na 'operaciju'!"

"Dan pre 'operacije' odvođeni su u Fuše-Kruje, ili bolje rečeno na obližnji 'ranč', istočno od varoši. Nakon što bi iz njih 'povadili sve što je vredilo', bili su 'bačeni' tamo", rekao je ovaj svedok.

Prema njegovim rečima, sve te masovne grobnice su na privatnom zemljištu.

"On nam je, takođe, spomenuo da je u blizini varoši bilo neko groblje, ali bez više detalja. Konačno nam je potvrdio da je Elšani bio duboko umešan u taj 'biznis'. Kada sam ga upitao za Đeljaje i Kastratije, on je odgovorio 'Do đavola, s..nje... logistika... Nazvaću vas ponovo kasnije'", preneo je Smit.

Prema njegovim rečima, svedok "C" je rekao da su "od prvih dvoje Srba 'uzeli' samo dva bubrega i potom ih ubili (kasapili ih žive)".

"Tada je bilo važno napraviti prodor na 'tržištu'. Kasnije su postali mnogo 'uspešniji' i zarađivali su do 45.000 dolara po žrtvi. Najveća isporuka u inostranstvo je bila, kada su odjednom iskasapili pet Srba i potom njihove delove tela direktno prebacili na aerodrom. On nam je kazao da su tada 'zaradili' čitavo bogatstvo", naveo je Smit.

Prema izveštaju, druge "isporuke" su uglavnom bile nakon "komadanja" dvoje ili troje Srba odjednom.

"On (svedok 'C') nam je rekao da je Daut Haradinaj dolazio više puta u Tiranu da bi se uverio kako ide 'biznis' i da se jednom prilikom posvađao s jednom 'porodicom' iz Fuše-Kruje, ali se sve naprasno 'utišalo'. On nam je rekao da je Ramuš (Haradinaj) takođe dolazio u Tiranu više puta. Nije mogao ništa da nam potvrdi o direktnoj umešanosti u ovaj 'biznis', ali je naglasio da je on to morao da zna, pošto je sve prepustio svom bratu Dautu", dodao je Smit.

Haradinajev brat preti: Ako izruče Ramuša...

On je preneo da je isti svedok rekao da je u samu trgovinu organima bila uključena manja grupa ljudi.

Prema rečima svedoka "C", lokalni komandanti OVK su imali obavezu da svoje zarobljenike izruče Elšaniju i Dautu Haradinaju, dok vozači i pratioci transporta nisu dobijali skoro ništa u novcu.

"On mi je rekao da su isporučivali ljudske organe redovno od ponedeljka do srede, na komercijalnim letovima za Istanbul. Takođe je rekao da je kapacitet tih aviona bio 70 do 80 putnika", napisao je Smit.

Svedok "B" je potvrdio redovnu isporuku na jutarnjem letu, ponedeljkom za Istanbul.

On nije mnogo pričao o drugim detaljima, osim što je dodao da su "operacije" (komadanje Srba) bile, takođe, rađene u Burelu, koji je na oko dva sata vožnje od aerodroma i da je postojao zarobljenički logor za Srbe u Kruji u centralnoj Albaniji, gde su oni "čekali" na "operaciju" u Fuše-Kruje "klinici".

"'C' mi je rekao da na aerodromu Rinas nisu imali nikakvih problema. Zaposlenima na aerodromu davane su pare da 'zažmure', a ista priča je i na aerodromu Istanbul", naveo je Smit.

Fuše-Kruju su kompletno kolonizovali ljudi iz Bajram Curija i Tropoje u vreme komunizma i to je veoma opasno mesto. Kako znamo da su Haradinaji porodično povezani sa Bajram Curijem i Tropojom, onda možemo slobodno da sugerišemo da takođe imaju dobre odnose sa njihovim rođacima u Fuše-Kruji, kao i sa vlasnicima zemlje i farmi koje su koristili za ovaj prljavi "biznis", zaključio je Smit.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Snezana

Pa zar Erdogan I Turska nisu nasi veliki prijatelji Ne mogul David verujem sta se sve desavalo sa nasim narodom

.

Monstrumi siptarski....!!!

Koxl

A kako moze bit siptar pripadnik mupa Srbije ? Kad tad,svi koji nisu pravi srbi, a imaju poziciju u drzavi, ce okrenut ledja toj istoj zemlji koja im poziciju daje.

 Trgovina organima na Kosovu - žuta kuća - Ramuš i Daut Haradinaj, šta kažu svedoci