Novi incident u Skupštini Srbije u režiji Boška Obradovića i pristalica Pokreta Dveri. Pre početka današnje sednice parlamenta, oni su sačekivali poslanike i ministre, vređali ih, duvali u pištaljke, bilo je i koškanja, ali i napada.

Najgore je prošao poslanik Marijan Rističević, kojem je pocepan sako, a dobio je i nekoliko udaraca, nakon čega su predsednica parlamenta Maja Gojković, drugi poslanici, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudili ponašanje Obradovića i Dveri, ocenjujući ga kao "fašističko".

"Cilj Boškića Ljotića i njegove ekipe je da fizičkim nasiljem poseju strah po Srbiji. Nasilničko ponašanje u grupi je teže krivično delo i to je posao za tužilaštvo. Mene nisu poplašili i sledećega dana ja ću doći na posao dok to mogu", napisao je Rističević na svom Twitter nalogu.


Prethodno je u skupštini izjavio da su ga "udarali dok je ulazio u zgradu parlamenta" i da ga je "napalo njih 5,6".

On se potom javio za reč u parlamentu, zatraživši da se ne prekida sednica, jer je to upravo cilj onih koji su ga napali.

"Njihov cilj jeste da prekinu rad skupštine i time bismo im dali na težini. Njihov cilj je sejanje straha. Dimitrije Ljotić je svojevremeno rekao: 'Ne trebaju nam glasači već borci'. E, pa Boško Obradović je dosledni naslednik te fašističke politike. Mi ne smemo da prekinemo rad, makar ovaj nekoga ubio, jer to oni žele. Mi ne smemo da pokažemo strah pred njima. Mi treba da radimo svoj posao, nemamo prvo da imamo strah prema toj pojavi. Ovo nije napad na mene, već na Tužilaštvo. Ja sam već podnosio krivične prijave zbog nasilja Boška Obradovića, ali Tužilaštvo nije reagovalo, rekli su da nema elemenata krivičnog dela. E, pa evo vam ga sad", rekao je Rističević, koji nosi zavoj preko levog uha.

Tokom zasedanja on se javio više puta da govori, pa je tako prilikom jednog obraćanja rekao i da su ga danas napali "besni i siti", a potom ih je poredio sa svojim ocem čiju fotografiju je i pokazao.

"Juče sam bio sa ovim čovekim, to je moj otac od 87 godina. Bio je zabrinut da ne budu ljudi gladni. Trudio se u plasteniku u dvorištu. Prilikom jednog pokušaja  fizičkog napada na mene novinari su pisali i da sam pokušao da pobegnem. Izmislili su aferu. Majka mi je umrla posle tri dana od srčanog udara. nikada to nisam pomenuo političkik protivnicima", rekao je on.

Još je dodao: "Vaspitali su me da ne činim ono što ne želim da drugi čini meni. Danas su mene napali siti i besni."


SUKOB OBRADOVIĆA I RISTIČEVIĆA

FOTOGRAFIJE

Kurir/Zorana Jevtić, Kurir dveri skupština

VIDEO: POSLANICA DVERI VIKALA NA POSLANIKA SNS MILOVANA DRECUNA