• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen rebalans budžeta za 2009.

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog rebalansa budžeta za 2009. godinu i pratehe zakone, među kojima su i zakonski predlog o ograničenju zarada u državnoj administraciji, koji će imati privremeni karakter - do kraja godine.

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog rebalansa budžeta za 2009. godinu i pratehe zakone, među kojima su i zakonski predlog o ograničenju zarada u državnoj administraciji, koji će imati privremeni karakter - do kraja godine.

Rebalčansom budžeta su predviđeni prihodi od 649,4 milijarde dinara i rashodi od 719,9 milijardi dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 70,5 milijardi dinara.

Na osnovu tog zakonskog predloga, plate zaposlenih u javnim preduzećima i državnoj upravi veće od 40.000 dinara biće smanjene za 10 odsto, a neto plate veće od 100.000 dinara za 15 odsto i to na razliku iznad 40.000 dinara.

Najviši iznos neto plate u državnoj administraciji biće ograničen na šestostruku sumu prosečne zarade u Srbiji, odnosno na oko 190.000 dinara.

Privremeno smanjenje plata odnosiće se na republičku vladu, lokalnu i pokrajinsku administraciju, Skupštinu Srbije, Narodnu banku Srbije, Privrednu komoru Srbije, regionalne privredne komore i javna preduzeća i agencije.

Ova mera odnosiće se i na javna preduzeća, javne agencije i druge organizacije koje su 100 odsto u vlasništvu Srbije, a neće važiti za plate zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, institucijama socijalne zaštite, vojsci, policiji i pravosuđu.

Vlada očekuje da će kroz smanjenje zarada, materijalnih troškova i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administracji narednih deset meseci uštedeti oko 85 milijardi dinara.

Kako je ranije najavljeno, vlada bi trebalo da poveća porez na imovinu koja se smatra luksuznom, kao što su stanovi i kuće iznad 100 kvadratnih metara, jahte, privatni avioni i helikopteri i vozila s radnom zapreminom motora iznad 2.000 santimetara kubnih.

Najavljeno je povećanje poreza na impulse u mobilnoj telefoniji za 10 odsto i akciza na benzin i dizel za dva, odnosno za četiri dinara po litru.

Prilikom postizanja dogovora o novom "stend baj" aranžmanu, MMF je ostavio rok Vladi Srbije da usvoji rebalans budžeta da bi 11. maja. Tako Srbija može da računa na kredit od tri milijarde evra za jačanje deviznih rezervi i povoljniju poziciju kod inokreditora.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kazala je da će u odnosu na prvobitni budžet prihodi biti smanjeni za 49,4 milijarde dinara odnosno za 7,1 odsto, a rashodi za 28,9 milijardi dinara odnosno za
3,9 odsto.

Deficit je uvećan za oko 20,5 milijardi dinara, pošto je prvobitno bio planiran deficit od 50 milijardi dinara, kazala je ona na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije.

Kako je navela, rebalans budžeta je pravljen na osnovu procene da će bruto domaći proizvod biti za dva odsto manji nego u 2008. godini i da će inflacija biti 10 odsto.

Opširnije pročitajte OVDE.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image