Vučić: Srbija neće da bude OTIRAČ nikome, niti će da ćuti! (VIDEO) | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JAKE PORUKE

Vučić: Srbija neće da bude OTIRAČ nikome, niti će da ćuti! (VIDEO)

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da neće skrivati prezir prema onima koji misle da Srbiji mogu da govore šta žele i da im Srbija bude "otirač za njihove prljave cipele". Nastavak evropskog puta, ali i jačanje odnosa sa Kinom, Rusijom, SAD.

Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Učlestvujući na panelu "Svet posle korona virusa", Vučić je ocenio da se svet u proteklih 6 meseci promenio više nego u prethodnih 20 ili 30 godina i ocenio da su se izdvojile dve velike sile - Nemačka i Kina.

Rekao je i da je svet video licemerje, o kojem je i on govorio tokom pandemije korona virusa, zbog čega je žestoko kritikovan, a to je da se pokazalo da više ne važi sve ono što su nas učili, a tiče se slobodnog tržišta i slobodnog protoka ljudi, robe, kapitala i usluga. Istakao je i da će Srbija iz ovoga izaći kao jedna od vodećih evropskih ekonomija, kao i da će ona nastaviti svoj evropski put, ali i da će bez obriza na razne primedbe, jačati odnose i sa Kinom i sa Rusijom, svojim tradicionalnim saveznicima i prijateljima.

"Govorio sam o tom licemerju, ali su me zbog toga žestoko kritikovali, da bi se pokazalo da sam bio u pravu, pa su me posle mnogi citirali i govorili isto što i ja. Učeni smo da ne postoji veča vrednost od slobodnog tržišta, od slobodnog protoka ljudi, robe,kapitala i usluiga, a danas smo svedoci da malo koga interesuje slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, već da je suština kako ćemo da zaustavimo one druge koji nismo mi a koji su postali uspešni. To možete da vidite i na našem malom regionalnom nivou. Dok je Srbija bila najneuspešnija, kada smo u prosečnoj plati zaostajali 150 evra za Crnom Gorom, 45 evra za BiH, kada smo zaostajali 20 evra za Makedonijom i bili ispred albanije za 10 evra, tada nikome nije Srbija smetala, tada je cvetala demokratija, a tada nije bilo nijedne televizije na kojoj je opozicija mogla nešto da kaže... Ali, Srbija počinje da smeta onog sekunda kada počinje da jača, da stiže i prestiže zemlje u regionu, i to po objektivnim kriterijumima, kada sa 340 evra dođe do 510 evra, koliko je u martu bila prosečna plata, kada ima manji javni dug nego malena Crna Gora, i kada će prestići Hrvatsku po ukupnom BDP-u. Onda više ništa nije važno, ni slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga", rekao je Vučić.

Pogledajte

02:14
Vučić: Sad više nije važan slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga (INFO)
Vučić: Sad više nije važan slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

Poručio je i da Srbija neće da privati ulogu "ćuti i trpi jer si mali". "Za nas male nije istina, nego da slušamo i da služimo. Tu ulogu nećemo da prihvatimo, ma kako neki voleli da nam je nametnu zauvek".

Pogledajte

02:16
Vučić: Dok je Srbija u regionu bila najneuspešnija tada nikome nije smetala
Vučić: Dok je Srbija u regionu bila najneuspešnija tada nikome nije smetala
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

On je primetio i da danas "svi misle da imaju pravo da svakog dana govore o Kosovu i Metohiji".

"Svi misle da imaju pravo da govore o Kosovu i Metohiji, sve velike sile, sve regionalne sile, svi mali iz regiona koji veze sa tim nemaju. A kada bi mi jednu reč rekli o njima onda bismo mi bili označeni kao oni koji ugrožavaju regionalnu stabilnost... Nema ko nam nije očitao bukcivu ili lekciju o rešavanju kosovskog čvora, valjda svi misle da imaju više prava na to i da ih više zanima od Srba i Albanaca... Moja krivica i kriva Srbije je u tome što nisam mogao da sakrijem prezir prema onima koji su se tako ponašali prema Srbiji i tako ću se odnositi prema svima koji misle da je Srbija otirač o koji mogu svoje prljave cipele da obrišu i da nam još kažu da budemo zadovoljni kako se divno odnose prema nama".

Pogledajte

01:18
Vučić: Svi misle da imaju pravo da pričaju o Kosovu i Metohiji (INFO)
Vučić: Svi misle da imaju pravo da pričaju o Kosovu i Metohiji
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

Poručio je da će Srbija ostati na evropskom putu, ali i da neće ići protiv svojih saveznika.

"Držaćemo se svoje slobode, nezavisnosti, radićemo i sa Kinom i sa Rusijom, a rešio sam i da odgovaram svima koji nam svakog dana sole pamet o našoj saradnji sa Kinom, jer mi imamo hiljadu puta manju trgovinsku razmenu nego neke od zemalja koje na dnevnom nivou izdaju saopštenja i pišu novinske napise i mene lično zbog ogromne saradnje sa Kinom. Ali, na dvostruke standarde i licemerje smo naučili", rekao je predsednik Srbije.

Ističući da je interes Srbije da evropska i svetska ekonomija jačaju, Vučić je naglasio da će Srbija imati "samo jednog konkurenta za stopu najvećeg rasta u Evropi".

"To je jedna od zemalja EU koja nije naročito popularna u Briselu u poslednje vreme. U poslednjem kvartalu 2019. i u prvom kvartalu ove godine, imamo apsolutno najveći rast u Evropi. Za nas je važno da dobro razumemo šta se sve zbiva u svetu i nisam mogao da kažem sve što vidim i sve što mislim jer moram da vodim računa o odgovoru onih koji su neuporedivo snažniji i da uvek pokažemo da slobodno i nezavisno mislimo, ali da nikad ne ugrozim Srbiju", dodao je Vučić.

Primećujući da se stvari menjaju dramatičnom brzinom, Vučić je naglasio da Srbija "mora da se makne iz senke velikih".

"Pre tri godine, Hrtatska je imala 49 milijardi BDP, mi 36 milijardi. Krajem ove godine oni su na 48,6, mi na 46,6 mi. Ako bude po proceni MMF, sledeće godine bićemo izjednačeni sa Hrvatskom, što nikada nije bio slučaj. To nema veze sa odnosom Beograda i Zagreba, već ukazujem na to kako se stvari dramatično brzo menjaju. Sada je vreme da uz puno smaopuzdanja nastavimo da idemo napred, ali da vodimo računa o svakom koraku, da se maknemo iz senke velikih da se držimo svojih principa. Svi će oni gledati da kad ne mogu da se zamere Makronu ili Kurcu, hajde da zgazimo Vučića. Nije meni problem što sam ja tu lično u pitanju, već što tu posledice oseća Srbija. Zato je važno da vodimo računa o tome koje reči govorimo. Moramo da snažimo odnose sa SAD i sa Kinom, koja se pokazala kao iskreni prijatelj i sa Rusijom od koje smo uvek imali podršku i po pitanju očuvanja našeg teritorijalnog integriteta. Na regionalnom nivou da radimo sve što možemo na otvaranju granica, na jačanju naše privrede i našeg privrednog uticaja u regionu. Uveren sam da tu možemo da budemo najuspešniji", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o promenama na geopolitičkom i ekonomskom nivou, i uticaju koji je imao korona virus, Vučić je zaključio da su se može videti velika snaga sa kojom izlaze dve velike sile - Nemačka i Kina.

"Nemačka je pokazala apsolutnu dominaciju u Evropi i ona je toliko naglašena posle izlaska iz krize, pre svega kada pogledate koliko novca je ubrizgano u nemačku privredu. Sa druge strane, Kina je prva uspela da se izbori sa pandmijom i pokazala želju da nastavi ono što je bila američka politika u prethodnih 70 godina, a to je globalizacija i preuzimanje pozicije ključnog ili jednog od ključnih igrača u pogledu globalizacije. Uspela je da pokaže i tu dozu solidarnosti, što mnoge zemlje nisu. Amerika je teško pogođena, izgubili su više od 100.000 ljudi, više od Korejskog i Vijetnamskog rata zajedno, bliže se svom broju poginulih iz Drugog svetskog rata, ali Amerika će nesumnjivo početi snažno ekonomski da raste", ocenio je Vučić.

PROČITAJTE I OVO

Inicijalizacija u toku...

Komentari 70

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

gradjanin X

O cemu pricas?! Pa ona je odavno otirac razno raznim gnjidama ,zahvaljujuci tebi!

ivka

Samo da Korona totalno stane i da se više ne ponovi!

Odgovori

Bob Rock

Ovaj vrti jedno te isto, a sa nama se sprdaju sve države iz okruženja.. Šta je sledeće, i Severna Makedonija će nas poniziti?

Odgovori

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU