RIK je na sednici koja je održana u utorak u 1.40 sati, odlučio da odbije njihovu listu koja ima više od 10.000 potpisa.

Ova izborna lista je dostavila 3.930 pravno valjanih izjava, dok je od nje zaključkom RIK-a od 6. juna bilo traženo da treba da dostavi još najmanje 3.085 pravno valjanih izjava koje podržavaju ovu listu, ali su članovi RIK-a izrazili sumnju da je taj pokret sam prikupio potpise.

Zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta je u obrazloženju rekla da ta grupa građana za mesec i po dana nije uspela da sakupi 10.000 potpisa, ali da je za dva dana uspela da nađe još 4.000 potpisa podrške.

Ona je dodala da je Grupa građana "Pokret Levijatan živim za Srbiju" za 48 sati "prikupila toliko potpisa da je formalno ispunila uslov, ali da mi svi znamo da to nije tako" zbog čega je najavila da neće glasati za proglašenje ove izborne liste.

Grupa građana "Pokret Levijatan-živim za Srbiju" tvrdi da ima 10.480 verifikovanih potpisa u RIK-u, dok njihova lista nije prihvaćena.

"Radeti se možda nije dopao moj način oblačenja pa je iznela sumnju da ne možemo da prikupimo potpise. Mi imamo 10.480 verifikovanih potpisa u RIK, ali naša lista nije prihvaćena. Zgrožen sam i zgađen, ovo je sramota za desnu Srbiju... RIK se ponaša kao politička partija", istakao je Bihali na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je objasnio da je lista odbijena samo zato što je nekim članovima RIK-a bilo sumnjivo kako su skupili potpise.

"Srbija nikada neće biti Srbija dok pušta Čedomira Jovanovića i njegove stranke, a dok minira desnu nacionalnu opciju", istakao je Bihali i najavio da će grupa građana koju predvodi podneti u naredna 24 sata prigovor na odluku RIK-a.

Doktorka Jovana Stojković, predsednica pokreta "Živim za Srbiju" rekla je da njihova grupa i u ovom trenutku ima sve neophodne i validne potpise, uprkos, kako kaže, svim problemima sa kojima su se susretali.

Izbori u Srbiji Pokret Levijatan živim za Srbiju odbijena lista Pavle Bihali i dr JOvana Stojković
Mondo/ Goran Sivački 

"Potpisi su krvavo prikupljani, dolazile su majke dece, majke dece s autizmom... Mi nećemo odustati da se borimo za svoju otadžbinu.Za 48 sati videćete sve te ljude ispred RIK-a, a Radeta onda neka sumnja", kazala je Stojković.

Pravnica Aleksandra Ilić rekla je da će najverovatnije podneti i krivične prijave zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

"Na ovome se neće završiti... Ako se to desi, onda samo potpisali jednu opasnu praksu koja će nam se svima obiti o glavu", istakla je i dodala da je prava opozicija onemogućena da uđe u parlament.

Izbori u Srbiji Pokret Levijatan živim za Srbiju odbijena lista Pavle Bihali i dr JOvana Stojković
Mondo/ Goran Sivački 

Njena kolegeinica Milina Dobrić konstatovala je da je reč o "kršenju prava", kao i da Željka Radeta nije ni pogledala potpise.

"Nismo očekivali da će ovo RIK da uradi", dodala je.

Novi saziv parlamenta Srbija bi trebalo da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, zakazanih za 21. juni.

Dakle, konačni rezultati izbora trebalo bi, ukoliko ne bude nekih značajnijih nepravilnosti, da se potvrde do 25. juna, a onda bi sednica skupštine trebalo da se održi u roku od 30 dana.

Izbori u Srbiji su prvo bili zakazani u aprilu, ali su zbog epidemije korona virusa i proglašenja vanrednog stanja u Srbiji pomereni za jun.