• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Jedino zbog Kosova i Metohije NE MOGU DA SPAVAM!

 Lana Stošić
Autor Lana Stošić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da jedino zbog čega ne može da spava su Kosovo i Metohija.

 Aleksandar Vučić o Kosovu i Rezoluciji 1244 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vučić je gostujući u Jutarnjem programu na TV Pink rekao da očekuje pritiske oko Kosova, kao i da u zapadnoj alijansi postoje neslaganja u tome ko će da vodi igru.

"Jedino zbog čega ne mogu da spavam su Kosovo i Metohija i ono što mogu narodu da kažem je da ću da se borim i to još snažnije nego u prethodnom periodu", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da osim Milovana Drecuna niko u Srbiji nije čitao Rezoluciju 1244, kao i da su oko nje postojale svađe, ali su i vađeni delovi koji govore o suverenitetu.

Možda će vas zanimati

"U preambuli smo se obavezali da će Kosovo i Metohija biti predmet Haškog tribunala. To niko nije rekao narodu", istakao je Vučić i dodao da treba imati u vidu da se u članu dva govori o nasilju SR Jugoslavije, a ne o zločinima OVK, što znači da smo mi krivi za sukob na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da se u članovima 10 i 11 uspostavlja se međunarodno prisustvo i privremeni prištinski organi vlasti.

"Moramo da vodimo računa o svakom potezu", istakao je predsednik Srbije i dodao da na Kosovu imamo i dalje tešku situaciju - tamo živi 93 posto Albanaca.

"I u tim uslovima mi se borimo. Sve znaju i Albanci, i svi na Zapadu. Niko nije blesav ni lud", kazao je Vučić i dodao da je slušajući sinoćnju debatu opozicije u Srbiji zaključio da je njima Kosovo samo "kamen oko vrata".

Savet bezbednosti UN je na današnji dan pre 21 godinu usvojio Rezoluciju 1244, kojom su Kosovo i Metohija stavljeni pod mandat UN.

Rezolucijom 1244 je odobreno međunarodno, vojno i civilno prisustvo u tadašnjoj SR Jugoslaviji i uspostavljanje Privremene administrativne misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK).

Savet bezbednosti UN je 10. juna 1999. godine opozvao prethodne i usvojio Rezoluciju 1244, s ciljem političkog rešenja krize na Kosovu nakon bombardovanja, očuvanja međunarodnog mira, bezbednosti i osiguravanja slobodnog povratka izbeglica i raseljenih lica.

Ova rezolucija usvojena je dan nakon potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, poznatog kao Kumanovski sporazum, kojim je okončano NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

Uprkos toj rezoluciji, koja je i danas na snazi, vlasti u Prištini su 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost Kosova, koju Srbija ne priznaje.

Pročitajte i ovo

Komentari 74

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saki

Svaki čovek koji je ispravan i da mu je čista savest spava mirno.

Top

Predsednik je u pravu ,Kosovo i insomnia

Pop

A zbog devedesetih?

special image