Krajnji vlasnik kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, s kojih je novac uplaćen Dajrekt mediji, kao i samo poreklo novca i dalje nisu poznati javnosti.

Poslovna saradnja predsednika Junajted grupe Dragana Šolaka i predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa strogo je čuvana tajna zbog toga što je ovaj dvojac razvio čitavu šemu malverzacija po kojoj godinama zgrće milione.

"Kurir" otkriva nove detalje njihovog biznisa i pokazuje da njihovo političko-poslovno savezništvo ne samo da nesumnjivo postoji već i da je teško na desetine miliona evra. Šolak i Đilas su vršili jak pritisak na list u nameri da ga spreče da objavi da su njih dvojica u poslovno-interesnom odnosu.

Prodaja bivše Đilasove kompanije Dajrekt medije, Šolakovoj Junajted mediji, daje jasnu slika da je Šolak još 2014. kupio Dajrekt mediju od Đilasove Multikom grupe.

Formalni kupac bio je kontroverzni bugarski biznismen Kresimir Gergov, a zapravo je firma već tada bila u rukama Šolaka, tj. njegovog glavnog operativca Dragane Kostić (Dragane Jovanović Džaril). Njena veza sa Šolakom vidljiva je u Diplomatic golf klubu, u kojem je bila pravni zastupnik, baš kao i Gordana Šolak, supruga pomenutog biznismena. Takođe, Dragana Kostić sedi u Upravnom odboru Golf kluba Beograd, u kojem je pravni zastupnik Dragan Šolak, a sekretar njegova žena.

List prenosi da je uloga Dragane Kostić u kupovini Dajrekt medije krucijalna. Ona je kao član "Sierra investment group" sa Britanskih Devičanskih Ostrva pozajmila oko 9,5 miliona evra firmi "Stichting administratiekantoor ceemedia", u kojoj je Gergov bio direktor, i to za kupovinu udela u Multikom grupi, a ta suma je istog dana prebačena na račun Multikoma.

Isto je učinio i izvesni Volfram Andreas Kuoni, advokat iz Švajcarske, koji je preko "Kuoni rechtsanwalte", jednoj od njegovih 13 firmi registrovanih u Luksemburgu, Švajcarskoj i Lihtenštajnu, uplatio oko 8,2 miliona evra firmi "Stichting administratiekantoor ceemedia" za kupovinu udela u Multikomu. Da je, poput Dragane Kostić, i Kuoni nesumnjivo Šolakov čovek, pokazuje i podatak da je on član UO "United media network AG" iz Švajcarske.

Indikativno je da pomenute dve pozajmice (jedna od oko 9,5 miliona i druga od oko 8,2 miliona evra) odgovaraju sumi od oko 17,7 miliona evra, za koliko je kupljena Dajrekt medija, prema pisanju srpskih medija. Sva ova uporna skrivanja pravih kupaca i pravih prodavaca nameću mnoga pitanja. Jedno je, na primer, da li je ova suma koju je Đilas dobio za Dajrekt mediju sav novac koji je primio, a drugo bi bilo koja je prava vrednost te firme u vreme ove prodaje.

"U julu 2015. Gergov je vlasništvo u Dajrekt mediji besplatno prebacio na firmu 'Ascanius Netherlands B. V.', čiji su vlasnici bili skriveni iza osam kompanija registrovanih na više ofšor lokacija - Holandiji, Luksemburgu, Britanskim Devičanskim Ostrvima, Samoi, Hongkongu. Poslednja u nizu kompanija bila je 'Hoche Partners Private Equity Investors Sarl' iz Luksemburga, koja je početkom 2014. preregistrovana na Britanska Devičanska Ostrva. Inače, interesantno je da krajnji vlasnik kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, s kojih je novac uplaćen Dajrekt mediji, kao i samo poreklo novca i dalje nisu poznati javnosti," piše list.

Advokat Volfram Andreas Kuoni bio je akter u još jednoj transakciji između Šolaka i Đilasa. Reč je o kupovini zgrade koja je bila u vlasništvu Đilasove Multikom grupe. Šolak je došao u posed zgrade u Antifašističke borbe 31. oktobra 2017, dakle, pre nego što je zvanično kupio Dajrekt mediju. Za nju je dao oko 4,5 miliona evra, a ta zgrada je kupljena preko Dojče banke. Formalni kupac bilo je preduzeće "Techill Plaza", koje je povezano sa "Dansav investmentsom" iz Švajcarske, u čijoj upravi sedi advokat Kuoni. "Techhill Plaza" d.o.o. osnovana je 2012. godine i bila je registrovana na istoj adresi na kojoj je registrovana i firma SBB (Bulevar Peka Dapčevića 19 u Beogradu).

Istraživački novinar Marko Matić podseća na činjenicu u vezi s prodajom Dajrekt medije da Đilas nikada nije pružio dokaz na šta je platio porez i koliko je on iznosio.

"Brojni dokazi koji potvrđuju sumnje da su Đilas i Šolak nekoliko godina skrivali tragove kupoprodaje firme Dajrekt medija ukazuju da su se iza te transakcije krili neki motivi koji su s one strane zakona. Već sama okolnost da je Đilas svoju firmu prodao skrivenom vlasniku iz poreskog raja, a da je kompanija na kraju završila u rukama Dragana Šolaka, jasno pokazuje na skrivene poslovne veze dvojice tajkuna, ali i zaobilaženje poreskih propisa države Srbije. Iako Đilas tvrdi da je platio porez državi Srbiji, on nikada nije pokazao dokument iz koga bi se videlo na šta je i koliki porez platio," napominje Matić.

List je u opširnom istraživanju otkrio koji su razlozi kontinuiranih napada medija u vlasništvu Junajted grupe na Telekom i konstantnog negativnog izveštavanja o ovoj kompaniji. Junajted grupa, zabeležila je početkom godine rekordnu zaduženost od tri milijarde evra, a prošle godine gubitak od 60 miliona evra.

List podseća da je trpeo napade Đilasove potpredsednice Marinike Tepić, ali da će ga ti napadi samo motivisati da nastavi istraživanje.

"Nastavićemo sa još većim žarom da raskrinkavamo sve vaše kombinacije i pozadinu napada na Kurir, ali i na Telekom, koji je, kao jaka domaća kompanija, na tržištu direktan konkurent Junajted grupi. Uprkos posebno snažnim udarima medijskog krila njihovog poslovno-interesnog lobija, Kurir će nastaviti da raskrinkava biznis-kombinacije Šolaka i Đilasa, uz obećanje da će još hrabrije nastaviti istraživanje o svim njihovim prljavim poslovima," piše list.