Tog 5. oktobra 2000. na velikim demonstracijama okončana je vladavina predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića i taj dan se smatra prekretnicom u novijoj srpskoj istoriji, a dugo je bio i nezvanični "praznik demokratije".

ČUVENI 5. OKTOBAR 2000.

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije.

Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice, a najava drugog izbornog kruga izazvala je masovni bunt i prevrat 5. oktobra 2000. godine.

Koštunica je u prvom krugu dobio 50,24 odsto glasova, dok je Slobodan Milošević osvojio 37,15 procenata.

Režim nije hteo da prizna rezultate, a opozicija je odbila mogućnost da se održi drugi krug.

Demonstranti su 5. oktobra u Beogradu, na platou ispred tadašnje Savezne skupštine a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Profimedia Peti oktobar 2000.

DOS je tražio da Milošević do 5. oktobra, u 15 sati prizna izbornu volju. Tražio je i da generalni direktor, glavni urednik i uređivački kolegijum Radio-televizije Srbije podnesu ostavke i da RTS promeni uređivačku politiku.

Demonstranti iz cele Srbije stigli su u Beograd.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno.

Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Jedna grupa demonstranata je oko 15.35, kroz prozor ušla u zgradu parlamenta.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

Iz Skupštine 5. oktobra nestalo 60 skupocenih dela

Petooktobarska krađa i dalje nije rasvetljena u potpunosti- u demonstracijama građana protiv izborne krađe 5. oktobra 2000. godine, iz zbirke Skupštine Srbije, koja je tada obuhvatala 156 dela, ukradeno je ili uništeno u požaru njih 60, dok su mnoga oštećena.Pojedini ukradeni predmeti su pronađeni.

U večernjim satima 5. oktobra građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara.

Povređeno je 65 ljudi.

SLOBODANOV KRAJ

Slobodan Milošević je u aprilu 2001. uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije je izručen Haškom tribunalu gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Umro je 11. marta 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala. Njegovi posmrtni ostaci dopremljeni su iz Haga u Beograd četiri dana posle smrti, da bi njegovo telo 16. marta bilo izloženo u holu zgrade Muzeja "25. maj" u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, 18. marta 2006.

undefined REUTERS

undefined Slobodan Milošević grob

Socijalistička partija Srbije (SPS) čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider deceniju, vratila se na vlast 2008. godine postavši deo vladajuće koalicije, čiju je okosnicu činila Demokratska stranka, sa kojom je, potom, potpisala deklaraciju o političkom pomirenju.

POGLEDAJTE SNIMKE:

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.