• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI DOM ZA DECU OMETENU U RAZVOJU: "Kolevka" će biti kompletno sređena do kraja 2021.

 Lana Stošić
Autor Lana Stošić

U cilju unapređenja funkcionalnosti objekta i poboljšanja uslova za život korisnika i rad zaposlenih, predviđena je kompletna rekonstrukcija Doma za decu ometenu u razvoju 'Kolevka' koja obuhvata sanaciju postojećeg i izgradnju novih objekata.

 Kolevka - Dom za decu ometenu u razvoju  Izvor: Promo/Dejan Malagurski

"'Kolevka' će, posle završetka ovog projekta, biti jedna od najreprezentativnijih ustanova u našoj zemlji po uslovima koje pruža svojim korisnicima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite”, izjavio je danas gradonačelnik Subotice Stevan Bakić nakon obilaska radova na rekonstrukciji i sanaciji Doma za decu "Kolevka" i dodao da je sredstva za realizaciju ove investicije vredne oko 800 miliona dinara, sa PDV-om, koja bi trebalo da se okonča do kraja decembra 2021. godine, obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

Gradonačelnik Bakić je naveo da se trenutno izvode radovi na novom objektu, površine oko 800 kvadratnih metara, koji se sastoji od 10 soba i pomoćnih prostorija za smeštaj 40 korisnika, i da bi taj objekat trebalo da bude završen do 15. decembra 2020. godine.

"U toku su i radovi na izgradnji fiskulturne sale i bazena – potpuno prilagođenih deci sa smetnjama u razvoju – ukupne površine oko 700 kvadratnih metara koji će omogućiti zdravstveno-terapeutske i sportsko-rekreativne sadržaje. Završetak radova na ta dva objekta predviđen je do februara 2021. godine. Sanacija starog objekta 'Kolevke' – kako bi se prilagodio strukturi korisnika koji su u njemu smešteni – površine 2.700 kvadratnih metara, planirana je od početka februara naredne godine i trebalo bi da se okonča do kraja decembra 2021. godine", naglasio je Bakić.

Uz isticanje da je Grad Subotica izdvojio 15 miliona dinara za stručni nadzor nad izvođenjem radova, gradonačelnik Bakić je izrazio zahvalnost Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije na sredstvima obezbeđenim za ovu investiciju, kao i izvođačima na poštovanju ugovorenih obaveza i kvalitetu radova koje izvode.

Direktor "Kolevke", Nenad Kozomora, podsetio je da je na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, donetog 2011. godine, i nekoliko pozakonskih akata koji su proistekli iz tog zakona, došlo do toga da Dom za decu "Kolevka" počinje da smešta decu i mlade do 26 godina.

"To je osnovna potreba zbog koje smo došli na ideju da se izvrši jedna ovakva rekonstrukcija i objekat prilagodi strukturi korisnika, njihovom uzrastu i zdravstvenom stanju. Našoj deci će biti pružena kvalitetnija usluga", kazao je Kozomora i dodao da se neće raditi na povećanju broja korisnika.

"Kolevka" će se, naglasio je, naravno uz saglasnost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i u skladu sa pozitivno-pravnim propisima, u budućnosti baviti palijativnom negom dece.

"Deci sa višestrukim smetnjama u razvoju, koja se sada nalaze na dugotrajnoj nezi u bolnicama u Republici Srbiji, na dečjim odeljenjima, vremenom će biti omogućeno da im se i ovde pruža nega. U tom delu ćemo, dakle, izvršiti proširenje kapaciteta", istakao je Kozomora.

U rekonstrukciju i sanaciju Doma za decu "Kolevka", u kome su, trenutno, u stacionarnom delu smeštena 162 korisnika, a 65 korisnika u dnevnim boravcima, krenulo se početkom juna.

Dom je nastao 1903. godine, pod nazivom "Sirotište" za decu bez roditeljskog staranja, a 1920. je dobio današnje ime.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

 Kolevka - Dom za decu ometenu u razvoju