Tako će na ovaj način samo u selu Obrva biti uzeto oko 350 hektara zemlje, a selo će se prepoloviti, jer će preko trideset domaćinstava morati da se iseli. Rešenja su već poslata na adrese vlasnika parcela, iako vlasnici parcela nisu potpisali da pristaju na cenu koja je ponuđena za eksproprijaciju. A zemlja je već prevedena na preduzeće „Aerodromi Srbije“. Vlasnici su samo obavešteni od ministarstva finansija da svoja prava mogu da ostvare jedino, preko suda.

"Prvo su nam ponudili 50 dinara po kvadratu. A zadovoljni bi smo bili da smo mogli da zamenimo zemlju za neku drugu lokaciju. A sada će skočiti cena zemlje jer se velika količina uzima, a ovo je stočarski kraj. Pitanje je da li će i ostati jer se mnogo zemlje uzima, a inače je nema. Moja ima tri i po hektara, a takvih ovde ima toliko da se na prste prebroje," riča Živorad Milovanović iz Lađevaca, kojem je već uzet hektar plodne zemlje za izgradnju Moravskog koridora.

Najveći problem je što ne postoji adekvatna alternativa za ove zemljoradnike, jer plodne zemlje pored Morave, skoro i da nema. A oni koji bi i hteli da prodaju već su povećali cenu ara i do četiri puta. Miodrag Mirković takođe iz Lađevaca, kaže da su mu ponudili 55 evra po aru, za zemlju od tri hektara na kojoj sadi detelinu, a koja je kada je kupovao vredela 200 evra. Kaže da je gradska uprava u Kraljevu procenila da je vrednost samo 65 dinara po kvadratu.

"Pričalo se o tome, ali smo računali da će se od toga odustati, kao što je bio slučaj u Kraljevu za stanovima za vojsku. Koliko vidim oni će stvarno to da ostvare. Nemam protiv toga ništa, ali tražim adekvatnu cenu. Ja sad sa tih 15 hiljada evra ne mogu da kupim ni hektar zemlje. A moja zemlja ne vredi tri nego šest hektara, jer dva roda godišnje skidam," kaže Mirković.

Za proširenje piste koja će biti duga četiri kilometra i izgradnje kargo centra biće uzeto oko 400 hektara plodne zemlje u tri sela koja gravitiraju pored aerodroma Morava. Najteže će biti pogođeni selo Obrva koje će ostati bez oko 350 hektara zemlje, a tridesetak domaćinstava će biti iseljeno.

Aerodromi Srbije su prošle godine podneli ministarstvu finansija zahtev za donošenje rešenja o predaji nepokretnosti. U zahtevu se navodi da je zbog dogradnje poletno-sletne staze na aerodromu Morava neophodno sprovesti geološka merenja. Ministarstvo je nakon razmotrenog zahteva donelo rešenje da su za to ispunjeni uslovi. U obrazloženju rešenja se navodi hitnost proširenja piste, ali i da su podneti dokazi sa elementima potrebnim za odlučivanje visine naknade eksproprijacije.

(MONDO/Blic)