Samo dan nakon što su talibani došli u Kabul, sedamnaestogodišnji dečak i njegov šesnaestogodišnji brat napustili su kuću i uputili su se ka aerodromu u Kabulu u nadi da će pobeći u SAD ili Kanadu. Nažalost, ni jedan od njih nije otišao na odredište, niti se vratio kući. Kako nisu mogli da se ukrcaju u vojni avion, oni su u panici pokušali da se domognu slobode makar i na nemoguć način kao što je držanje za krila aviona. Nakon poletanja, utvrđeno je da su sa letelice pali ljudi. Prema dosadašnjim informacijama njih je bilo najmanje troje.

Porodica je uspela da među tri tela pronađe telo starijeg dečaka, ali je očajna zbog toga što još uvek ne pronalazi mlađeg, zbog čega svakodnevno pokušava da sazna bilo šta o njemu. Međutim, novosti još uvek nema, rekao je za Vice njihov rođak.

"Mnogo smo potreseni što smo izgubili dvojicu. Pronašli smo telo jednog od njih, ali drugog još uvek nema. Nadamo se da ćemo ga pronaći mrtvog ili živog kako bismo našli neku utehu za porodicu. Zabrinuti smo i išli smo iz jedne bolnice u drugu, ali nismo dobili nikakve informacije. Njegova majka je skrhana, s vremena na vreme se onesvesti" dodao je rođak.

Inače, nesrećni dečaci su od komšija čuli da će iz Kabula otići 20.000 ljudi u Ameriku ili Kanadu, zbog čega su se i odlučili za ovaj očajnički poduhvat, te su krenuli u tajnosti od kuće. Ubrzo nakon toga članovi porodice su pozvali dečaka na telefon, ali javio se neko drugi i rekao im je da je pronašao telefon. Kada su došli na aerodrom, videli su unakaženo telo starijeg brata.

"Nije imao noge ni ruke. Ja sam ga vratio," rekao je rođak nesrećnog dečaka.

Podsetimo, nakon što su talibani upali u Kabul, međunarodni aerodrom postao je žarište haosa. Avganistanci su jurili avione u paničnom pokušaju da se dokopaju slobode, tragično okončavajući život, a strane vlade radile su na evakuaciji svojih diplomata i osoblja ambasade, a među evakuisanima ima i Srba.

(MONDO)