Postignut je sporazum Beograda i Prištine, što je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Specijalne jedinice ROSU se povlače sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, upravo se oglasio na društvenoj mreži Tviter i napisao - "Imamo dogovor".

"Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i korak unapred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Belimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i postignu dogovor zarad dobrobiti građana", naveo je je Lajčak.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je srpska strana prihvatila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije na KiM.

"Lično sam veoma zadovoljan i veoma je važan za našu stranu. Obe strane su se dogovorile da se ROSU povuče sa Jarinja i Brnjaka simultano sa uklanjanjem barikada 2. oktobra i da se najkasnije povlačenje završi do 16 sati tog dana. KFOR će svoje snage postaviti na i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje. Od 4. oktobra", saopštio je danas Vučić.

(MONDO)