Izvršni direktor Cesida je rekao da je ishod predsedničkih izbora manje-više onakav kakav su istraživači prognozirali, i da je bilo jasno da će kandidat vlasti za predsednika Aleksandar Vučić pobediti u prvom krugu i da će biti blizu 60 odsto.

"Sve što se desilo na predsedničkim izborima bilo je očekivano", rekao je Klačar i naglasio da se pokazalo da Vučić uživa veću podršku nego njegova Srpska napredna stranka.

Na pitanje zašto Vučić sam ima 16 odsto više nego lista SNS na parlamentarnim izborima, Klačar je odgovorio da je išao u trku ispred svih zajedno, da se pokazao kao tačan predviđeni zajednički rezultat SNS i Socijalističke partije Srbije.

"Većina istraživača je SPS videla ispod 10 odsto, a SNS više nego što su osvojili, ali da se predsednik SPS Ivica Dačić dobro pozicionirao u pogledu ukrajinske krize i igrao na ruski sentiment, pa je došlo do istog zbira koji je projektovan, ali do različite distribucije", rekao je on.

On je ocenio da je "umiveni nastup" kandidatu koalicije NADA Milošu Jovanoviću doneo korist, a da su kandidature predsednika Dveri Boška Obradovića i predsedice Zavetnika Milice Đurđević služile da se ne bi odlili njihovi glasovi za parlamentarne izbore i da je njihova predsednička kandidatura osnažila njihove liste.

Klačar je ocenio da će uz sedam izbornih lista koje ulaze u parlament sastav biti zanimljiviji. On smatra da Ujedinjeni za Srbiju ne mogu biti zadovoljni rezultatom, jer se iz njihovih izjava tokom kampanje videlo da veruju da će imati iznad 20 odsto.

(MONDO/Blic)