Imajući u vidu da su brojke novozaraženih korona virusom u padu i da je većina zemalja u regionu popustila mere, uključujući i Srbiju, određene zemlje su ipak zadržale pravila koje ograničavaju ulazak turista. Pa tako, ukoliko se odlučite na putovanje za vreme prvomajskih i uskršnjih praznika morate znati šta vam je potrebno od dokumentacije.

Prema poslednjim ažuriranim podacima na sajtu Ministarstva spoljnih poslova za većinu zemalja u okruženju potrebna je potvrda o vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrda o preležanoj bolesti COVID-19.

Pa tako, za ulazak u Hrvatsku potrebna je važeća EU digitalna potvrda ili nešto od navedenog: negativan PCR test ne stariji od 72 sata, brzi antigenski test ne stariji od 24 sata, potvrda o primljenim dvema dozama vakcine nekog od proizvođača koje prihvataju države članicama EU: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm ili Novavax ili potvrda o preležanoj bolesti COVID-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine.

Sertifikat neophodan za putovanja može se preuzeti na portalu eUprava ili na nekom od poštanskih šaltera širom Srbije.

Preporučuje se da prilikom putovanja građani ponesu sve sertifikate koje dobiju, navodi Kancelarije za e-upravu.

Hrvatska granica može se preći i ukoliko nemate ništa od gore navedenog. U tom slučaju moraćete odmah po ulasku u Hrvatsku da uradite PCR ili antigenski test na SARS-CoV-2 o sopstevnom trošku uz obaveznu samoizolaciju sve do dobijanja negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mera samoizolacije trajanju od sedam dana.

Takođe, deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja ne moraju da poseduju negativne rezultate testa ili da podležu samoizolaciji ukoliko roditelji ili staratelji ispunjavaju sve navedene uslove.

Za razliku od Hrvatske u BiH i Crnu Goru dražavljani Srbije mogu da uđu bez ograničenja. 

Ukoliko se odlučite za put u Grčku biće vam potreban jedan od sledećih dokumenata: potvrda o primljenoj buster dozi, potvrda o primljenim dvema dozama vakcine pri čemu druga nije primljena ranije od 9 meseci pre dolaska, potvrda o preležanom virusu ne starija od 6 meseci, negativan antigenski test koji nije stariji od 24 sata ili negativan PCR ne stariji od 72 sata.

Ista pravila važe i za Severnu Makedoniju.

Za ulazak u Mađarsku ne postoje ograničenja, nije potrebna potvrda o imunizaciji ili negativan PCR test, ali ukoliko se odlučite da posetite neki od sportskih ili kulturnih događaja koji broje više od 500 posetilaca biće vam potrebna potrvda o imunizaciji.

U restoranima vam neće biti potrebna potrvda da ste vakcinisani, dok je nošenje zaštitnih maski obavezno u hotelima, tržnim centrima, prodavnicama, gradskom prevozu, kao i svim ostalim zatvorenim prostorima.

(MONDO)