Predsednik Aleksandar Vučić je komentarisao uvođenje sankcija Rusiji od strane Srbije.

"Izdržali smo 80 dana, cena koju plaćamo je ogromna. Mi suštinski nemamo izlaz na tržište kapitala. Evropa ne može da izdrži treću godinu u recesiji za redom. To dotiče svakog. Kad imate rat u Ukrajini, morate da imate deficit od 3-4 odsto. To sve dolazi na kraju do plata i penzija. Sad će svi reći evo Vučić najavljuje uvođenje sankcija. Ne. Borićemo se našom politikom koliko god možemo. Trpimo ogromnu štetu. Ni od koga ne tražim ni hvala. Bilo bi lepo da je ruska ambasada bila malo više fer, ali nema veze. Znamo šta su sankcije i koliko su nefer i koliko su nepotrebne. Svako moje objašnjenje tumači onako kako bi hteo i svaki put slažu. Trpimo strašno, trpimo mnogo ne uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji. Nismo to uradili jer se ponašamo kao samostalna, nezavisna zemlja", rekao je on u emisiji za TV "Prva".

Kako kaže, naše želje nemaju nikakve veze sa vođenjem države. Dodaje da smo izdržali smo 80 dana pritisaka zbog odluke da ne uvedemo sankcije Rusiji.

"Cena je da živimo užasnom u trenutku kada morate da vodite računa o svemu. Napravili smo grešku jer smo hteli da zauzdamo inflaciju. Samo želim da kažem da se na dnevnom nivou bavimo cenom dizela i benzina, to je svaki četvrtak i petak. Ja sam pogrešio jer sam rekao Ani i Siniši da smanjimo naš udeo u akcizama i sad gubimo 36 miliona evra. A sve to da bi građani plaćali jeftinije gorivo. Ovo je neizdrživo. Struja je trebalo da poskupi pre 10 godina, a sad istu cenu moramo da držimo nekako da ne bismo uvećavali inflaciju."

Struja neće poskupeti

"Neće struja poskupeti, to sad ne može. Ako bi poskupela struja, skočila bi inflacija", rekao je predsednik dodavši da je struja kod nas jeftinija u odnosu na druge zemlje ali da je gorivo skuplje iako je država i tu zadržala cenu.

Dodao je i da je Srbija izgubila milione zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji.

"Američki producenti i režiseri su odbili da dođu u Srbiju jer nismo uveli sankcije Rusiji", rekao je predsednik i istakao da je zemlja tom prilikom izgubila milione.

Otkrio je i zašto se iz Rusije često pominje Kosovo i kakve to ima posledice po nas...

"Zašto se povećava pritisak na Srbiju? Pa, videli ste izjavu Dmitrija Medvedeva od sinoć koji opet govori o Kosovu. Da se stavimo u ruske cipele, što bi oni brinuli posebno o srpskim ineresima, oni su velika sila, oni brinu o sebi. Oni nemaju na šta drugi da se pozovu nego na kosovski presedan, i to rade i Putin i Medvedev. Oni neće da priznaju nezavisno Kosovo, jer niko neće njima da prihvati da su Krim i Donbas ruski. To nije fer prema nama, ali jeste prema njima. Oni su izvukli ono što je bila kriminalna politika Zapada i sad se toga drže", rekao je on i dodao:

"Zapad želi da im ne da Kosovo kao argument u budućnosti i da im izvuče stolicu, da nateraju Srbiju da prizna Kosovo. Da kažu da je to dvostrana saglasnost volja, da to nije više isti slučaj i da neće da prihvate njihove argumente. Dok god se to ne desi Putin će moći da koristi argument kosovoskog presedana. Srbija je tu najveća žrtva", istakao je Vučić i dodao da se svi pozivaju na "princip sile".

Na pitanje voditeljke o mogućnosti za početak nuklearnog rata, predsednik je rekao: "Nuklearni sukob je veoma realan i mislim da su veće šanse da se dogodi nego da se ne dogodi."

(MONDO)