Naziv rezolucije u vezi sa Srebrenicom glasi "U spomen žrtvama genocida u Bosni". Za rezoluciju je glasalo svih 113 poslanika koji su bili prisutni u sali.

Prethodno su odbijena četiri amandmana koje je predložio bivši premijer i poslanik Demokratske stranke Tritan Šehu. Vladajuća Socijalistička stranka predložila je rezoluciju nakon što je glasala protiv druge rezolucije koju su predložili Salji Beriša i njegova grupa demokratskih poslanika.

Šef Poslaničke grupe Socijalista Tauljant Bala je rekao da rezolucija jasno izražava stav Albanije o kažnjavanju ratnih zločina i kažnjavanju država koje ih negiraju. Prema njegovim rečima, situacija bi trebalo da posluži kao zvono za uzbunu zbog opasnosti od ekstremnih sila nacionalizma, nasilja i užasa rata koje izazivaju.

"Pokazalo se da je genocid bio samo uvod u širi genocid koji se ubrzo proširio i na Kosovo. Nedavno je oživeo u Ukrajini gde su ruske okupacione snage činile i čine izuzetno teške zločine nad nemoćnim civilima", kazao je Bala, prenosi "Kosovo online".

Poslanicima se putem video linka obratio član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji im se zahvalio na usvajanju rezolucije.

"Zahvaljujem svim poslanicima parlamenta Albanije na usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici. Zaista, ovo je poštovanje prema žrtvama. Albanija i BiH su dve prijateljske zemlje", rekao je Džaferović.

Nakon govora Bale i Džaferovića održana je minuta ćutanja u čast žrtvama iz Srebrenice.

(Mondo/Kosovo online)