Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se nalazi u Baku i obratio se javnosti večeras povodom 300 dana od kada je počeo rat u Ukrajini 24. februara 2022. godine. On je doputovao u dvodnevnu radnu posetu Azerbejdžanu i govorio je o svim aktuelnim temama.

O razgovorima Srbije i Azerbejdžana

"Imamo istinsko prijateljstvo sa Azerbejdžanom. Mnogo godina unazad, očekuju nas razgovori o energetici, električnoj energiji i o do najvažnijih stvari iz vojne industrije", rekao je Vučić o odnosima Srbije i Azerbejdžana i o temi sutrašnjih razgovora.

 O stanju u Vojsci Srbije

"Nikad nisam zadovoljan jer sam perfekcionista, ali bolje je nego ranije stanje u vojsci što se tiče oružja. Ako želite da imate snažnu vojsku, želite više. Nisam zadovoljan radom fabrika i moraće tu mnogo toga da se napravi. Snažnija je 10 do 15 puta nego pre 10 godina", kaže Vučić.

O oružju koje je išlo iz Turske na KiM

"Kada Turci kažu da će da daju bolje barjaktare Prištini, iako poštujemo predsednika Erdogana, to će svakako uticati na naše odnose. Pritom, nemaju pravo da ih naoružavaju, po Međunarodnom pravu,ali mi ćemo se naoružavati. Ne samo da nemaju prava prema međunarodnom pravu da naoružavaju nekoga ko nije država, ali vidite koliko ih briga za međunarodno pravo", dodaje on.

O zahtevu Srbije o vraćanju vojske na KiM

"Nije nas niko progutao, mi smo krupan zalogaj. Do maja ćemo moći da se pohvalimo još nekim moćnim dronovima i drugim letelicama. Naravno da nam je to potrebno, jer bi nas bez toga progutali. Pogledajte šta se dešava u zadnjih nekoliko dana. Od kada smo podneli zahtev za povraćaj vojske i policije na KiM u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijom 1244, mi smo odgovore dobijali od političara a ne od KFORA. Od Nemačke najviše", rekao je Vučić.

O povratku srpske vojske na KiM

"Dijalog imamo na dnevnom nivou. Šta drugo da radimo nego da razgovaramo? Bolje da 1000 dana razgovaramo nego da ratujemo... dok oni ne napadnu. Nema tu velike filozofije, situacija je jako teška za nas. Potrebno je što pre ovo završiti da se Putin ne bi pozvao na Kosovski presedan", kazao je predsednik Srbije.

O Nagorno-Karabahu, ratu u Ukrajini i vojsci Srbije

"Pratimo i razgovaramo situaciju u Nagorno-Karabahu. Pratimo i Ukrajinu, sve gledamo. Ne možemo sve da primenimo kod nas, ali pratimo. Nikada manje ‘skidanja‘ nismo imali, tako se kaže. Ljudi su pokazali veliku snagu i moral, voleo bih da možete to da vidite. Ponosan sam na njih i srećan sam što imam tu čast da im budem vrhovni komandant. Nadam se da nikada neću morati da im komandujem", zaključio je predsednik Srbije.

(MONDO)