• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija kandidat za EU 2011.

Predsednik Vlade Mirko Cvetković izrazio je danas u Kruševcu očekivanje da će Srbija status kandidata za prijem u EU dobiti 2011. godine.

Premijer je procenio da bi proces ratifikacije Sporazuma EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju, zbog procedure u EU, mogao trajati "godinu-dve".

"Mi danas očekujemo da bude doneta odluka o početku procesa ratifikacije (SSP). Ratifikacija se obavlja u parlamentima 27 članica EU, kao i parlamentu same Unije, što znači da će ratifikacija trajati sigurno godinu, dve dana. Zbog toga je jako važno da ona što pre počne i mi danas očekujemo odluku da se krene u taj postupak" kazao je Cvetković.

U Luksemburgu se danas održava sastanak ministara spoljnih poslova država EU koji će odlučiti da li da počne ratifikacija ŠP sa Srbijom.

"Što se prosleđivanja naše kandidature tiče, ja ne znam da li će odluka o tome danas biti doneta, ali čak i ako se to odloži za septembar, meni se čini da mi ipak održavamo tempo. Sada smo prošli jednu fazu, u septembru ćemo proći drugu i onda, za dva do tri meseca, treću i očekujem da ćemo status kandidata dobiti u narednoj godini", kazao je Cvetković.

Na pitanje da li srpska vlada, poput hrvatske, razmišlja o tome da zbog teške situacije odustane od godišnjih odmora, Cvetković je rekao da "Vlada u formalnom smislu ni do sada nije išla na godišnji odmor".

"Ja verujem da će pojedini ministri otići na po par dana da se odmore, ali u smislu nekog formalno proglašenog godišnjeg odmora, njega neće biti ove godine, kao što ga nije bilo ni ranijih godina", kazao je on.

Premijer je, posle susreta sa predstavnicima opština Rasinskog okruga, kazao da su osnovni problemi visoka nezaposlenost i mala transferna sredstva, te da će Vlada delom sredstava koje će dobiti od MMF-a pokušati da te probleme reši.

"Ja sam obavestio predsednike opština da ćemo na osnovu dogovora sa MMF-om imati na raspolaganju milijardu dinara koja će biti iskorišćena za dodatne transfere. Raspodela tih sredstava još nije napravljena, ali će uglavnom ona biti usmerena prema siromašnijim opštinama, i to će biti transferi preko iznosa koji bi inače dobili", naveo je Cvetković.

Premijer Srbije je danas u Kruševcu postavio kamen temeljac za izgradnju carinskog kompleksa i sa poslovodstvom Industrije "14. oktobar" razgovarao o planovima tog preduzeća.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image