Ministar prosvete Branko Ružić danas je podneo neopozivu ostavku. Očekuje se saopštenje Ministarstva u kom će se navesti razlozi. On je jutros položio venac i upisao se u knjigu žalosti u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, a nakon masakra u školi na Vračaru se obratio javnosti na konferenciji za medije.

"U ime ministarstva prosvete republike Srbije izdražavam žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju u novijoj istoriji. Tragedija u školi u opštini Vračar, osmoro dece je izgubilo život kao o pripadnik obezbeđenja škole, dok su povređeni učenici hospitalizovani", rekao je on na početku. 

"Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti, na čitavoj teritoriji Republike Srbije, počevši od petka, 5. maja zaključno sa nedeljom, 7. maja. Nastava će zbog ovog tragičnog događaja danas u popodnevnoj smeni biti suspendovana, odnosno neće biti održana", rekao je Ružić. "Od sutra će nastava otpočinjati minutom ćutanja. Kao što znate, Srbija je takođe, nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je, kancerogen i poguban uticaj interneta i igrica, kao i zapadnih vrednosti, i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret. Pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja."

Branko Ružić podneo ostavku
ATA Images 

"Mi smo danas imali veoma sadržajan, emocijama nabijen, svešću odgovornosti protkan razgovor i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić, i naravno da ćemo koliko danas izaći sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru, i da svi oni koji u ovome vide, ja ću to nazvati, ne zamerite, političkim lešinarenjem, trebalo bi da se pogledaju u ogledalo i dozvole decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata, da ceo sistem pokaže ima li, a siguran sam da ima potencijal, da odgovori na sve ove izazove. Ne bih dužio dalje", rekao je Ružić.

Biografija

Ružić je u Vladi Srbije je 2013. godine obavljao funkciju ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u periodu kada je usvojen pregovarački okvir i kada su zvanično otvoreni pregovori Republike Srbije i Evropske unije. Obavljao je i funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije od 29. juna 2017. godine do 28. oktobra 2020. godine, kada je izabran za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Član je Socijalističke partije Srbije, gde je obavljao funkcije predsednika omladine, potpredsednika Glavnog odbora i predsednika Izvršnog odbora stranke, kao i portparola stranke. Danas je na funkciji potpredsednika Socijalističke partije Srbije.

(MONDO)