Ugovor o zakupu obaveza je prilikom iznajmljivanja bilo koje nekretnine, a ovo "parče papira" toliko je dragoceno da štiti i stanodavca i stanara. Ipak, u Srbiji je praksa pokazala da strane češće izbegavaju to, što dalje dovodi do toga da se, pre ili kasnije, neko od njih opeče.

"Otimanje" nekretnine od strane stanara koji su prevarom zamenili brave, bežanje preko noći pre plaćenih kirija, urin po parketu, polomljen nameštaj, demolirano kupatilo...proteklih meseci i godina za nama bilo je nebrojano situacija u kojima se  pokazalo kako floskule "stanari/stanodavci iz pakla" izgledaju na delu.

To je potkrepio i nedavni slučaj koji je jedan stanodavac podelio na mrežama. On je, prema njegovim rečima,  iznajmio potpuno uredan stan koji je sada upropašćen. Šteta je zapravo veća od onoga što je sveukupno dobio za kiriju u prethodnom periodu. Nameštaj je navodno plaćen 5.000 evra, a plaćena kirija je bila 2.500 evra.

Ugovor štiti obe strane - šta sve garantuje?

Ugovor o zakupu punovažan je i kad nije overen kod notara. Štiti obe strane, bez izuzetka potvrđuju advokati sa kojima smo pričali i objašnjavaju da su dva zakona zakona tom prilikom važna - Zakon o stanovanju i održavanju zgrada i Zakon o obligacionim odnosima.

Radije izdaju "na crno"

Prema podacima poslednjeg popisa stanovništva, u Srbiji među približno 120.000 podstanara samo 2.000 vlasnika iznajmljenih objekata za to plaća porez. To dalje pokazuje da se veći broj njih opredeljuje da stanove izdaje "na crno" odnosno bez ugovora.

"Iako potpisivanje ugovora o zakupu i prijava podstanara ne mogu da garantuju potpunu zaštitu od potencijalnih problema, ove radnje pružaju dodatnu sigurnost. U slučaju da podstanar prekrši uslove ugovora o zakupu, stanodavac će imati zakonsku podršku za pokretanje pravnih postupaka i eventualno oduzimanje depozita", rekao nam je beogradski advokat Nikola, koji je i sam do pre nekoliko godina iznajmljivao stan.

Nakon prijave, podstanar stiče pravo na podršku u održavanju nekretnine i izmirenju eventualnih troškova. Ugovor može da garantuje mnogo toga, od "penala" u slučaju kašnjenja sa plaćanjem stanarine, do iznenadnog menjanja cene rentiranja, od "iznenadnog upada vlasnika u stan" do kontrole da li se nekretnina održava urednom... 

"Imali smo situaciju da su nam se pre par godina studenti sa Novog Beograda žalili da im stanodavac kontroliše "da li prave žurke, da li dovode goste" i šta sve ne, pa im je dolazio u iznenadne kontrole. Zamislite da vam neko konstantno "upada" u stan, bez najave...inače, pomenuti stanodavac nijednom nije pronašao ništa na šta je sumnjao, pa je u nekom trenutku smanjio te posete. ipak, oni, kako su nam rekli, nisu imali nikakav ugovor, pa u teoriji nisu mogli potražiti pravdu na sudu", naveli su na jednom od foruma za izdavanjemiz agencije koja se bavi rentiranjem nekretnina.

Dakle, kako postoje obaveze koje stanar mora da ispuni, ugovor garantuje da će i on biti zaštićen ukoliko stanodavac prekrši isti te će moći svoja prava da potraži na sudu.

Ugovorom se definiše i trajanje zakupa, do kada se daje kirija, do kog dana u mesecu i kada se plaćaju određeni računi. Ugovor takođe garantuje i dogovorenu sumu za kiriju, pa je nemoguć scenario, koji se naročito prošle godine javljao, gde su ljudima stanarine menjane u nekoliko dana, bez prethodne najave.

Muke porodice koju je prevario stanar

Porodica Dukanac izdala je stan 2016. godine, uz uredno potpisan ugovor i plaćen porez. Odselili su se u Francusku, i nije bilo nikakvih problema, kako su i sami govorili, jer je stanar uredno plaćao kirije, a i redovno su se čuli telefonom. Međutim, svaki put po dolasku u Beograd, oni nisu mogli d auđu u stan, a stanar je uvek navodio neki drugi razlog. 

Tada su shvatili da je brava promenjena, a podstanar odbija da im preda ključ. Kako je ispričala za domaće medije početkom ove godine, stanar je uspeo da ih liši vlasničkog prava koje im je zagarantovano Ustavom.

Iako nije čest slučaj u praksi, kada zakupac ne želi da napusti stan, za iseljenje je nadležan sud. Parnični postupak može da traje od tri do pet godina. Odskora, ugovor o zakupu, koji overavaju notari, može da sadrži i klauzulu izvršnosti. Primera radi, ako neko ne plati određeni broj kirije, koji je naveden u ugovoru, zakupodavac je ovlašćen da pokrene postupak izvršenja, i uz pomoć javnog izvršitelja, relativno brzo može da iseli zakupca.

Šta su sve stanodavci nalazili u stanovima koje su izdavali?

Jedno upozorenje osvanulo je 2022. godine na Instagram stranici Serbialive_beograd uz fotografije iz jednog stana u Beogradu, gde je u opisu je napisano da je osoba koja je ostavila stan u haosu zapravo "prevarant".

Screenshot 2024-05-28 170758.jpg
Printscreen/Instagram/Serbia live 

Stan je bio potpuno uništen đubretom, prekriven ostacima hrane od kojih se pod gotovo i ne vidi. Na svakoj slobodnoj površini i podu videle su se prljave čaše, flaše alkohola, papiri i kese, kao i pune čaše opušaka od cigareta. 

U grupi "Izdavanje stanova - Beograd" osvanula je priča bake iz Mirijeva, koja je primila u stan osmočlanu porodicu uz dogovor da prve dve godine ne plaćaju kiriju. Nakon dve godine baka je napadnuta od strane stanara, a stan su ostavili u očajnom stanju. Na sve to nisu plaćali ni račune.

stanari.jpg
Printscreen/Facebook/Izdavanje stanova beograd 

"Pre sedam godina moja Keka je primila osmočlanu porodicu u svoj stan u Mirijevu, uz dogovor da prve dve godine ne plaćaju kiriju (obzirom da su rekli da će renovirati ceo stan). Naravno, godine su prošle oni dinar platili nisu, usput nagomilali dugove za sve moguće što su mogli. I nisu kompletno ni renovirali stan", napisala je unuka ove bake.

U grupi "Besplatna pravna pomoć - Pravni centar Niš", sredinom prošle godine osvanula je molba jedne stanodavke koja je imala problem jer stanar nije plaćao račune.

"U stanu je podstanar koji ne plaća račune već duže vreme. Ja ključ od stana nemam iako sam vlasnik, nisam uzela ključ da me ne bi optuživao da sam ulazila u stan. On mene sada ignoriše i neće da se javi" požalila se tražeći pravni savet od upućenih u zakone.

Neki od saveta bili su da se u pratnji još jednog svedoka obrati podstanaru i obavesti "o otkazu zakupa koji je 30 dana na isteku otkaza i da sa svedocima i bravarom promeni bravu".

"Ako podstanar nije prisutan ostavite mu pismeno obaveštenje na ulaznim vratima da ćete mu narednog dana izbaciti stvari i tužite ga za dug", navodi se u jednom od komentara.

(Mondo.rs)