• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTRAŽIVALI SMO CENE LEŽALJKI U GRČKOJ: Na nekim plažama besplatno, neke traže 30 i više evra uz rezervaciju

Autor Jelena Nikolić

Na Halkidikiju postoji dosta barova na plaži koji pružaju besplatne usluge, a jedino se naplaćuje minimalna potrošnja (od 5-20 evra), odnosno kafa, sok, bezalkoholno piće. S druge strane, tu su "luksuzni" barovi, koji spadaju u drugu kategoriju, preko 35 evra

 grčka.jpg Izvor: Facebook/Screenshot/Grčka info

"Kolika je cena ležaljki u Grčkoj" verovatno je najčešće postavljano pitanje od maja, pa do kraja sezone, naročito od strane svih onih koji svoje odmore provode u ovoj zemlji. Cene se razlikuju, od "paprenih" do sasvim pristupačnih, prema mišljenju turista, pa ako odlučite da se sunčate i odmarate u nekom od uređenih barova na plaži, za to ćete morati da izdvojite od 5 do 20 evra, a na nekim mestima ta cifra ide i preko ovog iznosa. 

Na Halkidikiju postoji dosta barova na plaži koji pružaju besplatne usluge, a jedino se naplaćuje minimalna potrošnja (od 5-20 evra), odnosno kafa, sok, bezalkoholno piće. S druge strane, tu su "luksuzni" barovi, koji spadaju u drugu kategoriju, sa višim cenama - od 35 evra, pa ček i do 50.

U Nea Kalikratiji, na jednoj od najvećih plaža Halkidikija, nagrađenoj plavom zastavom, nalaze se razni barovi na plaži u kojima posetilac nije obavezan da plati ležaljke (dve ležaljke i suncobran). Za to zadovoljstvo mora naručiti neko piće, pa recimo za 1,5 evro može uzeti vodu ili 4 evra za kafu i na plaži ostati ceo dan.

Prema rečima turista, koji su svoja iskustva podelili u grupi Live from Greece, u Haniotiju cena ležaljke na jednoj plaži iznosi 12 evra, dok je jedna turistkinja rekla da je "upravo došla sa letovanja i da je plaćala 15 evra".

Izvor: Printscreen/Live from Greece

U Kalitei će vam bar naplatiti set za plažu (1 suncobran i 2 ležaljke) na plaži za šta ćete morati da izdvojite od 12 evra, isti set na travnjaku košta 10 evra, dok VIP set (1 suncobran, 4 ležaljke i 1 veliki jastuk) košta 35 evra. Na jednoj plaži u ovu cenu uključuju i "sef za čuvanje stvari", pa tu ne morate brinuti o tome da li će nešto nestati dok ste vi u vodi.

U Pefkohoriju većina barova na plaži radi sa minimalnom naplatom potrošnje od oko 20 evra. Prema rečima jedne gošće, ona je na plaži uživala za 15 evra, za koje je dobila ležaljke i puće po izboru, a postoji i ponuda 15 evra i dva pića. Naravno, postoje barovi na plaži gde, da biste uživali u plivanju u zavisnosti od usluga koje želite, dovoljno je da gurnete ruku dublje u džep i platite minimalnu cenu od 50 evra ili više.

Izvor: Printscreen/Live from Greece

Na jednoj od plaža Sitonije, tačnije u mestu Sikiji, naplaćuje se 5 evra za set suncobrana i ležaljki, a kako je za MONDO rekao vlasnik bara, "to je u suštini simbolična cena za korišćenje usluga i do sada nisu imali problema sa turistima koji se bune".

Ipak, ima i onih koji ne misle tako, pa je objava jednog gosta, sa plaže Trani Ammoudau na Sitoniji, izazvala ozbiljan bes ljudi.

"Kako se ulazi sve više u sezonu, sve skuplje. Baš i nije korektno, ali ko voli nek izvoli. Ležaljke prvi red 30 evra, do četvrtog 20 evra, ostalo besplatno i to sve plus piće čije su cene još uvek iste - od 4 evra pa naviše", napisao je on.

Kako je ispod njegove objave jedan član grupe napisao, vreme je događaje i cene delimo kao "pre i posle korone". Te ga cene ipak nisu iznenadile.

"Prošle godine krajem jula prvi redovi su bili 70-80 evra sa uključenom konzumacijom. Ne čudi, u vreme pre korone bilo je sve mnogo jeftinije i to je tako", napisao je on.

Zakon poslao skupe ležalje u zaborav

Ove sezone kupače čeka jedna bitna novina koja im ide u prilog. Grčka je usvojila nove propise koji nalažu da polovina svake plaže mora biti bez ležaljki, mobilijara i nameštaja. Na taj način turisti mogu na plažama da borave i bez ikakvih troškova, ukoliko ponesu svoje peškire i suncobrane.

Prema zakonu, 70 odsto prostora na bilo kojoj plaži mora da ostane bez ležaljki kako bi mesto za odmor turista bilo uređenije i kako bi se sprečile gužve.

Novi propis donosi i pravilo da se plaže u zaštićenim područjima oslobode na 85 odsto, a da se ležaljke potpuno zabrane u ekološki osetljivim područjima. Na ovim mestima će biti uspostavljene takozvane nedodirljive plaže, na kojima ležaljke neće moći da se koriste.

U rad je puštena i aplikacija za plaže putem koje turisti mogu da ulože žalbu ukoliko se ovi propisi ne poštuju.

Otvaranjem aplikacije "MiCost" korisnik treba da locira oblast interesovanja ili pretraživanjem na mapi aplikacije ili "skeniranjem" KR koda koncesije, koji će obavezno biti istaknut na znaku na plaži. Čim se područje locira, na ekranu mobilnog se prikazuje poligon koncesije i njegovi detalji (lokacija, početak – kraj, upotreba, površina). Ukoliko građanin otkrije samovoljno zauzimanje zemljišta ili ometanje slobodnog pristupa, može podneti navedene pritužbe putem aplikacije, odabirom određene koncesije ili određene tačke na mapi ako ne postoji aktivna koncesija.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Machiavelli 💯

A sta ce paradajz turisti, da li im se isplati ove godine da osole ####:)))) #####!!!

Kako

Ako iznajmljivanje ležaljke košta 30 € dnevno, koliko onda košta nova ležaljka? Ovde nova može da se kupi za te pare. Možda ima turista koji žele da plate mnogo, možda ih to ispunjava i osećaju se moćno

special image