• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Skupštini o prodaji "Telekoma" i o Kosovu

U Skupštini Srbije danas je počelo "propitivanje" predstavnika Vlade Srbije o prodaji kompanije "Telekom Srbija" i dosadašnjim pregovorima Beograda i Prištine.

Te dve teme predložile su poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, a na pitanja odgovaraju premijer Mirko Cvetković, šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović i ministri Goran Bogdanović i Srđan Srećković.

Cvetković je rekao poslanicima da vlada ne smatra da je potrebno da preduzeća kao što je "Telekom Srbija" na dugi rok finansiraju budžetske potrebe već bi njihov profit trebalo reinvestirati i omogućiti da se ti resursi dalje razvijaju.

Odgovarajući na pitanja poslanika DSS u Skupštini Srbije, Cvetković je istakao da “Telekom” u prošloj godini jeste ostvario značajan profit, koji bi mogao da bude iskorišćen u proširenje tehničke baze navodeći da su toj kompaniji potrebna nova ulaganja.

On je ocenio da nijedan od argumenata koje su poslanici DSS naveli, protiveći se prodaji “Telekoma”, da se radi o strateškom resursu, da zapošljava veliki broj radnika i kooperanata i da stvara profit, dugoročno posmatrano ne može da opstane.

Cvetković je naveo da svaki od tih argumenata ima i drugu stranu i može se opovrgnuti na adekvatan način.

Prema njegovim rečima, pitanje je šta znači strateški resurs, da li postoji monopolska pozicija, u kom slučaju se i postavlja pitanje dobiti.

Premijer je istakao da bi trebalo podizati kvalitet zaposlenih radnika, a interes države je i da kooperanti nastave da pružaju svoje usluge, ali njihovo "zatvaranje unutar jednog kruga" neće doprineti da postignu rezultate koje bi inače mogli.

On je istakao da će se novac od prodaje "Telekoma Srbija" trošiti transparentno i na efikasan način i neće biti moguće zloupotrebe tih sredstava, između ostalog jer je fiskalna politika pod kontrolom MMF-a.

Cvetković je naveo da će se "svaki prikupljeni dinar posebno tretirati" i posmatraće se njegov tok, tako da neće biti mogućnosti da se ta sredstva plasiraju u bilo šta što nije transparentno.

Premijer je podsetio da su postojale različite ideje o tome na šta će biti potrošen novac od prodaje "Telekoma", pa je bilo reči da bi deo trebalo da bude iskorišćen za vraćanje postojećih dugova, a veći deo na izgradnju nečega što bi ostalo i budućim generacijama.

Poslanici LDP-a ocenili su da država nije dobar upravljač preduzećima, ali su zatražili transparentan plan na šta će biti potrošena sredstva od prodaje "Telekoma".

Cvetković je rekao poslanicima da je postupak prodaje "Telekoma" vođen transparentno, kroz tendersku proceduru u kojoj se unapred ne zna ko će biti kupac.

Premijer je podsetio da je bilo priče da je prodaja "nameštena" za "Dojče telekom", ali se pokazalo da se radi o transparentnom postupku, koji još traje, zbog čega, prema njegovim rečima, nije korektno sada govoriti o tome da li će ili neće biti kupca, već treba sačekati završetak procesa.

On je ocenio da su izjave pojedinih opozicionih političara, u kojima se poručuje budućem kupcu da nije dobrodošao, štetne za državu i ne utiču pozitivno na proces privatizacije "Telekoma".

Odgovarajući na pitanja poslanika SNS o propustima u privatizaciji "Telekoma", Cvetković je istakao da je uobičajena praksa da se u takvim postupcima angažuje finansijski savetnik koji bi ukazivao na moguće nepravilnosti.

On je naveo da je vlada angažovala svetski respektabilnu firmu, "Siti banku", ističući da u postupku prodaje "Telekoma" nije prekršen nijedan zakonski propis.

Na pitanje predstavnika SNS-a da li ima informacije da je neko u postupku prodaje od "Telekoma Austrija" tražio proviziju, Cvetković je naglasio da nije čuo tako nešto, a oni koji imaju takva saznanja trebalo bi da to, uz odgovarajuće dokaze, prijave nadležnim organima.

Premijer je rekao da prodaja ''Telekoma' nema nikakve veze sa finansiranjem budžeta Srbije, kao ni sa finansiranjem izborne kampanje.

I u slučaju da prodaja "Telekoma" bude uspešno završena u maju, novac će biti uplaćen tek za nekoliko meseci, tako da procedura prodaje onemogućava trošenje tih sredstava u ovoj godini, rekao je Cvetković u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, kompanija “Telekom” koja je bila profitabilna u državnom vlasništvu, biće još profitabilnija u privatnom vlasništvu, koje je mnogo efikasnije.

On je istakao da je u najboljem državnom interesu da se privatizuju sve kompanije, “i ‘Jat’, i sutra-prekosutra druge kompanije”, što bi dovelo do njihove veće efikasnosti i omogućilo veći životni standard građana.

Na pitanje poslanika Nove Srbije zašto je produžen rok jedinom ponuđaču “Telekomu Austrija” da poboljša svoju ponudu, Cvetković je istakao da je finansijski savetnik posle proučavanja dokumentacije zaključio da je neadekvatna i predložio ili da se tender proglasi neuspelim ili da se ponuđaču da dodatni rok.

On je podsetio da je vladina Radna grupa za prodaju akcija “Telekoma” odlučila da “Telekomu Austrija” da dodatni rok ističući da postoji “puna zakonska osnova” zašto je to urađeno.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da su kritike koje je opozicija uputila Vladi Srbije zbog prodaje "Telekoma" neargumentovane.

"Telekom je ovih dana tema zato što se na tender javio samo jedan ponuđač koji je dao malu ponudu", rekao je Marković.

"Smatram da opozicija nije u pravu, ali oni nešto moraju da govore", dodao je on.

Marković je pozvao privrednike iz opozicionih stranaka da iznesu konkretne predloge kako da država dođe do novca, u situaciji kada i "velike svetske kompanije propadaju zbog ekonomske krize".

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je danas da cilj pregovora Beograda i Prištine nije i da neće biti priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Stefanović je u Skupštini Srbije rekao da se srpski pregovarački tim jasno drži Ustava Srbije i svih skupštinskih rezolucija, u kojima piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

"Mora biti jasno da mi ni na koji način niti hoćemo, niti možemo, niti priželjkujemo, niti je to cilj pregovora, da priznamo nezavisnost. Pregovori se vode kako bi se rešili problemi građana", rekao je Stefanović i napomenuo da niti Vlada Srbije, niti pregovarački tim, nemaju nameru da pređu tu liniju.

On je dodao da su za Srbiju pregovori proces u kome se rešavaju konkretna pitanja, a da svako od tih pitanja sadrži i pitanje statusa, navodeći da je stav Beograda i Prištine o tome dijametralno suprotan.

"Za nas je status a priori jasan – Kosovo i Metohija je deo Srbije", rekao je Stefanović i dodao da građani Srbije na Kosovu imaju različite probleme i da od Srbije traže da učini sve da oni budu rešeni kako bi im život bio olakšan.

Stefanović je napomenuo da je srpska strana spremna da razgovara o svim pitanjima, ali da ta spremnost na razgovor ne znači da će kršiti Ustav Srbije.

Poslanici SRS su negodovali zbog toga što u parlament danas nije došao i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je, kako su objasnili, najpozvaniji da odgovori na pitanje zašto je Srbija ušla u pregovore sa Prištinom i odustala od pitanja statusa, a samim tim ušla u priznavanje protivpravne nezavisnosti Kosova.

(agencije/MONDO)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU