• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudije:Nepravilnosti i kod revizije prigovora

Društvo sudija Srbije upozorilo je da VSS sda traži nove "dokaze" protiv sudija umesto da odluči da li je odluka o neizboru bila zakonita.

Društvo sudija je, pritom, izrazilo sumnju da će biti okončan do kraja septembra, odnosno pre donošenja odluke o kandidaturi Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Razmatranje prigovora neizabranih sudija počelo je 15. juna i dosad je održano 89, a do 12 avgusta zakazana su još 102 ročišta, saopštila je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

To znači da bi do tada trebalo da bude održano 191 ročište, što nije ni četvrtina od blizu 800 prigovora sudija, koliko novi saziv Visokog saveta sudstva (VSS) treba da reši, rekla je ona na konferenciji za novinare.

"Ukoliko se nastavi ovim tempom, revizija neće biti završen ni do kraja godine", kazala je Boljevićeva i naglasila da je Društvo sudija zabrinuto "kako bi bi se to moglo odraziti na odlučivanje o kandidaturi Srbije, budući da Evropska komisija (EK) pre toga treba da oceni postupak preispitivanja prigovora neizabranih sudija.

Ona je podsetila da je u ranijem izveštaju EK ocenjeno da je postupak VSS, koji je radio u privremenom sastavu, "izvršen na netransparentan način, čime je ugroženo načelo nezavisnosti sudija".

Boljevićeva je navela da novi saziv VSS "postupa suprotno sopstvenim Pravilima o primeni merila i kriterijuma za izbor", pa se javlja sumnja da će o tome ko će biti vraćen na sudijsku funkciju, odlučivati neko izvan njegovih komisija koje predlažu i obrazlažu odluke.

"Imamo informacije da VSS sada ponovo, posle skoro dve godine, prikuplja neke nove podatke o radu neizabranih sudija. Ukoliko te podatke nije imao kada je donosio odluke, ne znam kako je moguće da sada gradi situaciju kako bi raniju odluku opravdao", rekla je ona, istakavši da to nije zadatak VSS, "već da utvrdi da li je decembra 2009. doneta ispravna odluka".

Kao nedostatak u postupku revizije, ona je navela da VSS ne obaveštava neizabrane sudije o naknadno pribavljenim dokazima, kako bi blagovremeno pripremili svoju "odbranu" i da pri njihovom prikupljanju ne traži iste podatke i za ostale sudije u istom odeljenju.

Pored toga, neizabranim sudijama stavljaju se na teret rezultati samo jedne ili dve od tri godine posmatranog perioda, kazala je Boljevićeva.

Ona je dodala da, suprotno Pravilima, u postupku revizije nije istaknut spisak neizabranih sudija, koji su podneli prigovor, i uz njih imena sudija izvestilaca, kao i da sudije izvestioci na ročistsima ne identifikuju sporna pitanja o kojima će raspravljati, a Komisije Saveta, po zaključenom ročištu, ne većaju i ne glasaju pri donošenju obrazloženja odluke.

Boljevićeva je zaključila da je veoma važno da VSS radi transparentno i u potpunosti poštuje sopstvena Pravila i pravo na pravično suđenje, na šta ga obavezuje odluka Ustavnog suda u slučaju sudije Milene Tasić, jer u suprotnom neće moći da otkloni sumnje u svoje odluke.

(Tanjug)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU