• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo bez "Republika" i "Rezolucija 1244"?

Posrednik EU u dijalogu Robert Kuper razgovara sa Editom Tahiri u Prištini gde je zgrada Vlade "pod opsadnim stanjem" a policija hapsi pripadnike Samoopredeljenja.

Posrednik Kuper sa šeficom prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom razgovara o spornim pitanjima za nastavak dijaloga dok se pripadnici Pokreta Samoopredeljenje hapse zbog protestovanja.

Iz antivladinog pokreta Samoopredeljenje tvrde da je Priština spremna da se odrekne naziva "Republika2 u regionalnom predstavljanju Kosova.

Kuper i Tahiri sastali su se u pokušaju da približe stavove o rešenju za regionalno predstavljanje Kosova, što je uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Dijalog Beograda i Prištine prekinut je pre više od dva meseca jer dve strane nisu mogle da postignu dogovor o načinu na koji će Kosovo biti predstavljeno na regionalnim i međunarodnim skupovima.

Priština za sada odbija predlog na kojem Beograd insistira - da uz naziv Kosovo stoji i pozivanje na Rezoluciju UN broj 1244.

Prema pisanju "Ekspresa" Tahiri je pre dolaska Kupera u Prištinu kazala da niko ne zna kakav predlog donosi Kuper, ali da je ona sigurna da Priština neće prihvatiti pominjanje Rezolucije 1244 ali ni izbicivanje naziva "Republika'' uz Kosovo.

U vreme dok je šefica kosovskog pregovaračkog tima razgovarala s posrednikom EU pripadnici pokreta Samoopredeljenje su na zgradi vlade u Prištini ispisali parolu "Kosovo republika" zbog čega je kosovska policija uhapsila osam aktivista tog pokreta.



U, kako je saopštio pokret Samoopredljenje, brutalnoj policijskoj intervenciji, uhapšeni su Frašer Krasnići, Krešnik Ahmeti, Valjdrin Ahmeti, Salih Ziba, Gezon Kastrati, Zđim Hiseni, Ljuljzim Đaka i Arbenor Dehari.

Povodom mogućeg rešenja predstavljanja Prištine na međunarodnim skupovima oglasila se i predsednica Kosova.

"Kosovo na regionalnim skupovima i u regionalnim inicijativama treba da bude predstavljeno imenom kojim je priznato od strane 87 država sveta", kazala je danas predsednica Kosova Atifete Jahjaga u razgovoru s posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom.

Tokom susreta sa Kuperom, kojem su prisustvovali i specijalni izaslanik EU za Kosovo Samuel Žbogar i direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Fernando Đentilini, predsednica Kosova je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, kazala da u odnosima Kosova i Srbije treba ostvariti reciprocitet.

Jahjaga je istakla da je važno da se sa Srbijom razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa i da rezultati tih razgovora treba da budu u skladu sa najboljim evropskim standardima i praksom i da njihovo ostvarivanje garantuje EU.

Ocenivši da je bilo napretka u dosadašnjim razgovorima Prištine i Beograda, Kuper se interesovao za stav predsednice Jahajaga u vezi sa regionalnim predstavljanjem Kosova, saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image