• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ni notara niti dobrih zakona

Pomoćnica ministra pravde i državne uprave Ljiljana Blagojević istakla je da će uvođenje sistema javnog beležništva doprineti rastarećenju sudova i obezbediti pravnu sigurnost za građane i investitore.

Trenutno nedostaje 20 od 100 potrebnih notara, a da bi oni radili tereba usaglasiti čak 20 zakona

Ona je na skupu "Uloga javnog beležnistva u unapređivanju pravnog prometa u Srbiji" u Beogradu istakla da će izmenjeni Zakon o javnom beležništvu početi da se primenjuje 2014. godine.

Ministarstvo pravde i državne uprav saopštilo je da će prvi javni notari, čija će uloga biti da se rastereti sudstvo, poveća njegova efikasnost i postigne veći stepen pravne sigurnosti za građane i investitore, počeće sa radom septembra 2014. jer se tada očekuje početak primene Zakona o javnom beležništvu.

"Da bi se uveo sistem javnog beležništva neophodno je rešiti jedno formalno pitanje, a to je da 100 notora položi javno beležnički ispit, kojih trenutno ima 80. Međutim, da bi poslovi mogli da se obavljaju neophodno je usaglasiti i izmeniti čak 20 zakona", kazala je Blagojević.

Ona je rekla da će biti neophodno upostavljanje organa koji će regulisati rad notara, kao što je Komora javnih beležnika.

Uvođenje sistema notarijata odvija su u saradnji sa Nemačkom organizacijom za saradnju (GIZ) kroz projekat te organizacije posvećen reformi pravosuđa.

Direktor GIZ-ovog projekta u Srbiji Majk Falke, takođe je istakao da će javni beležnici povećati efikasnost pravosuđa i pravnu sigurnost u privredi zemlje.

"Uvođenje beležnika biće pozitivno za potencijalne investitore, jer će oni omogućiti da njihove investicije budu sigurne i da se pravni poslovi u privredi bolje obavljaju. To će sve omogućiti dalji stepen ekonomskog razvoja Srbije," rekao je Falke.

Predsednik komore javnih beležnika Nemačke Ričard Bok još preciznije je objasnio kako bi notari trebalo da omoguće "stabilne tokove" u državnim strukutrama, pravosuđu i privredi.

"Oni su jako bitan element za transparentnost novčanih tokova. Notari
će izdavati javne isprave koja će pružiti mnogo veće garancije u pogledu njihvog sadržaja, nego da su ih izdale privatne strane. Time se smanjuje i broj sporova", kazao je Bok.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Komora javnih beležnika iz zemalja regiona - Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predsednik Stručnog saveta Komore javnih beležnika Makedonije Marijan Kočanski rekao je novinarima da se notarijat pokazao kao najuspešnija služba koja je uspostavljena u toj zemlji pre 15. godina.

"Deviza notarijata je sigurnost, brzina i efikasnost. Poslovima koje građani imaju brzina se uvećala za neverovatnih sto puta. Umesto jednog suda gde se na jednom šalteru guraju ljudi, imaćete desetak notara u gradu", rekao je Kočanski.

Govoreći o iskustvima i teškoćama upostavljanja sistema javnog beležništva u Makedoniji, Kočanski je naveo nepostojanje i izmene velikog broja zakona i "opstrukcije drugih službi koji nisu mogli da shvate pravi efekat rada notara"

Pomoćnica ministra pravde i državne uprave Ljiljana Blagojević istakla je danas da će uvođenje sistema javnog beležništva doprineti rastarećenju sudova i obezbediti pravnu sigurnost za građane i investitore.

(agencije/MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kocho

Ustav i Zakoni Republike Srbije su dobri, problem je što ih činovnici ne poštuju. Na svu sreću, miroljubivi i pravedni srpski narod odoleva svim izazovima anarhije koja im je servirana na srebrnoj tacni.

 Ni notara niti dobrih zakona